Mijn advies om onderhuids vet te verwijderen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hoe verwijder je onderhuids vet? Onderhuids vet is een energiereserve die door het lichaam wordt opgeslagen in geval van overmatige calorie-inname als onderdeel van een zittende levensstijl. Meestal hoopt het zich op in de buik, borst en billen. Wanneer iemand overtollig onderhuids vet heeft, is er geen verhoogd gezondheidsrisico. Maar dit type vet betekent dat de spieren onder de huid verborgen blijven. Het verminderen van onderhuids vet is daarom belangrijk voor fitnessprofessionals en voor mensen die een strakker figuur willen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Om onderhuids vet effectief te elimineren, moet je eerst de oorzaken van het ontstaan ervan begrijpen en ze uit je dagelijkse gewoontenlijst schrappen. Tegelijkertijd zijn training en sport, hoewel ze de vetverbranding versnellen, niet zo effectief als vaak wordt gedacht. In dit artikel laat ik je zien wat vet onder de huid is en wat de beste methoden zijn om onderhuids vet te verwijderen.

Wat is onderhuids vet?

Er zijn verschillende soorten lichaamsvet in het lichaam: onderhuids vet en visceraal vet zijn de belangrijkste klassen. Elk type vet wordt geassocieerd met een ander gezondheidsrisico. Gelukkig is onderhuids vet het minst gevaarlijk. Onderhuids vet is het soort vet dat zich onder de huid ophoopt. Het wordt gevormd door het endocriene systeem en wordt beïnvloed door leptine.

faible activité sportive
Het hebben van een hoog percentage onderhuids vet wordt geassocieerd met weinig lichaamsbeweging en de consumptie van enkelvoudige koolhydraten.

In tegenstelling tot visceraal vet is onderhuids vet niet gekoppeld aan een aantal van de klassieke pathologieën die geassocieerd worden met obesitas, zoals hartaandoeningen, kanker en cerebrovasculaire aandoeningen (beroerte). Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat onderhuids vet een beschermende functie kan hebben. Wanneer iemand een hoog percentage onderhuids vet heeft, is het niet zichtbaar onder kleding. Maar onderhuids vet is wel zichtbaar in zwemkleding. Om deze redenen kan onderhuids vet een esthetisch probleem worden.

Onderhuids vet: voor wie?

Er zijn verschillende factoren betrokken bij de vorming van onderhuids vet. Deze omvatten

  • geslacht
  • leeftijd
  • niveau van lichaamsvet
  • hoeveelheid lichamelijke activiteit
  • verhoogde gevoeligheid voor bepaalde hormonen.

De gebieden die het vaakst door onderhuids vet worden aangetast, verschillen van geslacht tot geslacht. Bij mannen is onderhuids vet geconcentreerd in het gezicht, de nek, de schouders en vooral in de buik boven de navel. Bij vrouwen daarentegen is de vetmassa geconcentreerd in de heupen, billen, dijen en buik.

Belangrijke fysiologische veranderingen bevorderen de ophoping van onderhuids vet. Deze omvatten een daling van oestrogeen bij vrouwen en testosteron bij mannen. Dit soort veranderingen veroorzaakt een toename van de insulineresistentie.

Waarom onderhuids vet elimineren?

Vanuit medisch oogpunt vormt de aanwezigheid van een relatief grote hoeveelheid onderhuids vet geen significant gezondheidsrisico. Het verwijderen van vet onder de huid heeft waarschijnlijk geen extra voordelen voor je lichaam.

Het verwijderen van vet onder de huid is belangrijk voor mensen die een gespierd lichaam willen. Wanneer het percentage lichaamsvet 20-25% is bij mannen en 25-35% bij vrouwen, zijn de spieren niet zichtbaar.

Visceraal vet daarentegen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op coronaire gebeurtenissen, hartaanvallen en hart- en vaatziekten. Als je je gezondheid wilt verbeteren, moet je je concentreren op het elimineren van visceraal vet en niet van onderhuids vet.

Tips om onderhuids vet te verwijderen

Om onderhuids vet te elimineren, is het belangrijkste om je eetgewoonten te veranderen. Zo kun je het vet onder de huid snel elimineren. Het zorgt er ook voor dat je resultaten na verloop van tijd behouden blijven. Dus hier zijn 7 tips of trucs om onderhuids vet te verwijderen.

éliminer la graisse sous-cutanée
Om onderhuids vet te verminderen, moet je minder suikerrijk voedsel eten, regelmatig bewegen en goed slapen. Als je een dieet wilt volgen, kies dan voor intermittent fasting en een koolhydraatarm dieet.

#1Beperk de consumptie van enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten zijn suiker en andere geraffineerde koolhydraten. De consumptie ervan verhoogt de bloedsuikerspiegel en maakt vetverbranding onmogelijk. Bovendien veroorzaken ze hormonale veranderingen die de ophoping van dit type vet bevorderen. Het verminderen van suiker, honing en zoet voedsel is daarom de eerste stap in het elimineren van onderhuids vet.

#2 Eet meer groenten en vezelrijk voedsel

Het eten van voedingsmiddelen die plantaardige vezels bevatten, zoals groenten en volle granen, verlaagt de glykemische index van voedingsmiddelen. Maar weet je wat dat betekent? Koolhydraten geven je energie geleidelijk vrij en genereren een respons, zelfs bij een gematigd insulineniveau. Hierdoor kun je je energie reguleren, je eetlust verminderen en het percentage onderhuids vet niet verhogen door overeten.

#3 Volg een koolhydraatarm dieet of doe aan intermittent fasting

Een koolhydraatarm dieet en intermitterend vasten zijn twee dieetmethoden die zijn aangewezen om onderhuids vet te elimineren. De eerste methode bestaat uit het verminderen van koolhydraten tot een iets lager niveau dan normaal. Intermittent fasting is een methode waarbij je het aantal uren dat je eet beperkt. Beide zijn gebaseerd op hetzelfde: het verlagen van de bloedsuikerspiegel om lipolyse op te wekken. Lipolyse gebruikt vet als energiebron.

#4 Cardio doen

Hoewel cardio een goede manier is om onderhuids vet te verwijderen, moet je de intensiteit en duur ervan niet overschatten. Als je op zeer hoge snelheid of gedurende zeer lange periodes hardloopt, kun je, als je niet voorbereid bent, een omgekeerd rebound-effect opwekken. Overmatig hardlopen verhoogt bijvoorbeeld het cortisolniveau. Je zult je erg gestrest voelen en je lichaam zal hunkeren naar suikerrijk voedsel, waardoor de resultaten bedorven worden. Om het vet onder de huid te verwijderen, moet je matig sporten en dan geleidelijk je prestaties verhogen.

#5 Goed slapen

Als het op afvallen aankomt, is een goede nachtrust gunstig, maar dit wordt vaak over het hoofd gezien. Studies hebben aangetoond dat mensen die maar 6 uur per dag slapen een hoger vetpercentage hebben dan mensen die 7 tot 9 uur per dag slapen. Als je onderhuids vet wilt elimineren, moet je tussen de 7 en 9 uur rust per dag nemen. Anders kunnen je hersenen proberen de ontbrekende energie aan te vullen met voedsel.

#6 Doe aan sprinten en functionele training

Minstens 3 keer per week sprinten of functionele training is ideaal om onderhuids vet te verbranden. Deze trainingsvormen helpen je niet alleen om grote hoeveelheden calorieën te verbranden, maar versterken ook je spieren (die onder de huid zitten). Als je nieuw bent in deze sport, zorg er dan voor dat je ze onder begeleiding van een trainer doet.

#7 Verminder je calorieën

Het centrale dogma voor het elimineren van elke vorm van lichaamsvet is het verminderen van je calorieën. Als je dagelijkse aantal calorieën positief is, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je zowel onderhuids als visceraal vet verliest. Zorg er dus voor dat je minder frisdrank, suikerhoudende thee en junkfood eet. Dit zijn bronnen van lege calorieën. Ze leveren vrijwel geen voedingsstoffen, alleen energie. Als het je doel is om onderhuids vet te verwijderen, zijn deze voedingsmiddelen je vijanden. Vervang ze door voedingsmiddelen die complexe koolhydraten of fruit bevatten.

Hoe kun je onderhuids vet effectief elimineren?

De winnende strategieën zijn die waarbij je beide soorten vet verliest. Voordat je aan een dieet of sportactiviteit begint, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Een programma dat dit zo gehate vet kan elimineren en ons kan helpen gewicht te verliezen, moet op zijn minst een caloriearm dieet bevatten.

Let op de kwaliteit van het voedsel dat je eet

Een caloriearm dieet moet een goede dosis eiwitten bevatten (minimaal 20%). Zoals vaak wordt gezegd, is het niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van de voedingsmiddelen die je in je dieet opneemt die bepaalt of je gewicht verliest of niet. Eiwitten helpen je om je sneller vol te voelen, terwijl een overmaat aan koolhydraten het ontstaan van het metabool syndroom, diabetes en de ophoping van visceraal, buik- en onderhuids vet in de hand werkt.

De juiste lichaamsoefeningen kiezen en doen

Je moet de juiste lichaamsoefeningen kiezen. Aerobe en cardiofitnessoefeningen verdienen de voorkeur. Dit zijn oefeningen zoals hardlopen, zwemmen en klimmen die ook het hart trainen. Hoe intensiever de training, hoe beter de resultaten. Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) is een manier om de aerobe training te verhogen om vet te verbranden. Hierbij worden korte periodes van fysieke activiteit gevolgd door periodes van minder intensieve activiteit.

Een HIIT-routine kan bijvoorbeeld bestaan uit één minuut hardlopen, gevolgd door 2 minuten wandelen en daarna nog eens 2 minuten hardlopen of een andere oefening met hoge intensiteit, zoals huppelen en gewichttraining. Krachtoefeningen zoals gewichtheffen verbranden weinig of geen vet. Maar spieren verbranden calorieën, dus het opbouwen van spieren is een manier om je metabolisme te stimuleren. Mensen met meer spieren (vetvrije massa) verbranden meer calorieën, zelfs in rust.

Houd stress op afstand

Chronische stress veroorzaakt de voortdurende afgifte van een hormoon genaamd cortisol. Dit hormoon kan de stofwisseling vertragen en gewichtsverlies in de weg staan. Bovendien grijpen mensen onder zware stress vaak naar suikerrijk, koolhydraatrijk voedsel om de angst te verlichten. Maar dit doet alle eerdere inspanningen teniet.