Groenten en fruit als middel tegen obesitas bij kinderen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ja! Maar wat moet ik doen als mijn kind het niet wil eten? Hier zijn een paar tips…

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Obesitas, ongeacht de leeftijd waarop het zich ontwikkelt, is een complexe en multifactoriële ziekte, maar wel een die grotendeels te voorkomen is. Het voorkomen van obesitas bij kinderen en adolescenten is zeer effectief, zelfs nog effectiever als de kinderen jong zijn.

Wereldwijd is de prevalentie van overgewicht en obesitas onder kinderen en adolescenten tussen 5 en 19 jaar enorm toegenomen.

Het is gestegen van 4% in 1975 naar meer dan 18% in 2016. Dit betekent dat meer dan 360 miljoen kinderen en adolescenten overgewicht of obesitas hadden in 2016. Erger nog… 60% van de kinderen die voor hun puberteit overgewicht hadden, zullen dat blijven tot ze volwassen zijn.

Gezondheid

We mogen ook niet vergeten dat deze zwaarlijvige kinderen een grotere kans hebben om op volwassen leeftijd verschillende ziekten te ontwikkelen, waaronder hart- en vaatziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, bepaalde vormen van kanker, handicaps, insulineresistentie en de ontwikkeling van diabetes type II…

Om nog maar te zwijgen van het feit dat obesitas bij kinderen ook sterk geassocieerd wordt met psychologische problemen, slechte schoolresultaten en een laag gevoel van eigenwaarde…

Toch kan een gezonde levensstijl obesitas bij kinderen voorkomen

Deze preventie is gebaseerd op de bevordering van bepaalde gedragingen: een gezond gewicht voor de moeder en een gezond dieet en een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen aarzelen niet om een diëtist-voedingsdeskundige te raadplegen om hen te helpen goede eetgewoonten aan te nemen vanaf de prenatale periode.

Controleer of de gewichtstoename tijdens de vroege kinderjaren correct is, waarbij de kinderarts of huisarts de gewichtscurve in de gaten houdt. De juiste overstap maken naar gezonde voeding op het moment dat de voeding wordt gevarieerd, een rolmodel zijn op het gebied van gezond eten en bewegen als ouder… Dit zijn allemaal gedragingen die bijdragen aan een gezond voedingsevenwicht.

Borstvoeding is ook een belangrijke factor in het voorkomen van obesitas bij kinderen. Het wordt in verband gebracht met een vermindering van 13% van het risico op overgewicht en obesitas. Bovendien wordt elke extra maand borstvoeding in verband gebracht met een vermindering van 4% in de prevalentie van overgewicht.

enfant qui mange

Groenten en fruit worden sterk aanbevolen om obesitas bij kinderen te voorkomen

Vanwege hun lage energiedichtheid en lage glykemische belasting, evenals hun hoge vezel- en polyfenolgehalte.

Kinderen aanmoedigen om groenten en fruit te eten is één manier om obesitas bij kinderen te voorkomen, maar het is niet altijd gemakkelijk. Hier zijn een paar tips en trucs om je daarbij te helpen.

  1. Je hebt komkommers al verschillende keren geprobeerd, maar je kind wil ze niet? Aarzel vooral niet en blijf voedingsmiddelen aanbieden die je kind heeft afgewezen: het is aangetoond dat een voedingsmiddel kan worden geaccepteerd na gemiddeld 10 tot 15 keer …
  2. Aarzel niet om fruit en groenten als tussendoortje aan te bieden, bewaar ze gewassen, gesneden en duidelijk zichtbaar in de koelkast (24 tot maximaal 48 uur). Je kunt bijvoorbeeld ook een mand met fruit prominent op de keukentafel zetten. Door in te spelen op de eetomgeving van het kind, kun je het helpen gezondere keuzes te maken: hoe meer voedsel zichtbaar en toegankelijk is, hoe groter de kans dat het wordt gekozen.
  3. Vergroot de grootte van schalen, lepels, borden, kommen, enz. om fruit en groenten te serveren en verklein ze voor voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid en lage voedingsdichtheid (bijvoorbeeld suiker- of energiedranken, vruchtensappen in kleine hoeveelheden in kleine glazen, bepaalde fastfoodproducten, bepaalde snackproducten, enz.)
  4. We kunnen ook aanraden om vaker groenten te serveren. Om tijd te besparen, kunnen ze in de supermarkt voorgewassen en in zakjes, bakjes, maar ook ingeblikt of ingevroren worden gekocht.
  5. Het kan nuttig zijn om nieuwe recepten uit te proberen, zoals spaghetti, lasagne, chili of …… Meer groenten toevoegen.
  6. Bij elke maaltijd of tussendoortje moet een stuk fruit of groente worden aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld fruit op ontbijtgranen doen, een stuk fruit of een kleine salade aan het ontbijt van je kind toevoegen, of rauwe groentesticks aanbieden als tussendoortje ….
  7. Je kunt ook een visuele aantrekkingskracht toevoegen, bijvoorbeeld door fruit en groenten op een originele of leuke manier te snijden, bijvoorbeeld met koekjessnijders.
  8. Kinderen betrekken bij het koken en boodschappen doen kan hen aanmoedigen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen en meer fruit- en groenteproducten te kiezen. Voor kinderen die terughoudender zijn om nieuw voedsel te proberen, kan het deelnemen aan de voorbereiding van de maaltijd hen helpen om vertrouwd te raken met de producten door andere zintuigen dan smaak te gebruiken.
  9. De aanbevolen regel is: “Eet wanneer je honger hebt. Stop wanneer je geen honger meer hebt”. Baby’s doen dit van nature wanneer ze borstvoeding krijgen en bij het begin van de voedingsdiversiteit, dus het is belangrijk om deze natuurlijke gewoonte van baby’s tot adolescenten in stand te houden en kinderen te laten leren om hun behoeften op een natuurlijke manier aan te voelen. Dit vermogen om te reageren op natuurlijke honger- en verzadigingsgevoelens zal hun hele leven lang belangrijk zijn.
  10. En laten we niet vergeten dat wij, als ouders, het beste voorbeeld kunnen geven door meer fruit en groenten te eten! Idealiter zouden we elke dag minstens één maaltijd samen als gezin moeten eten, of 3 of 4 keer per week.

Tot slot

Groenten en fruit maken deel uit van een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Gezondheidsprofessionals, met name huisartsen, kinderartsen en diëtisten-voedingsdeskundigen, spelen een belangrijke rol in de preventie van obesitas bij kinderen, omdat zij het beste in staat zijn om samen te werken met gezinnen en kinderen. Aarzel niet om hen om advies te vragen over het dieet van je kind!