Mijn lichaam – Hoe kan ik van je houden?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het lichaam, het fysieke lichaam of die klomp vlees die ons omringt, is vaak het doelwit van beledigingen, devaluatie en draconische diëten… Dit lichaam, dat lijdt onder een gebrek aan liefde, dat ons ontevreden maakt, dat we mishandelen met woorden of daden die tegen zijn natuur ingaan, heeft om niets gevraagd…

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat als we zouden zeggen: stop? Wat als we dit vleselijke omhulsel zouden leren begrijpen en liefhebben met als doel er eindelijk vrede mee te hebben, onszelf te accepteren en ons ervan te bevrijden?

Onze lichamen zijn door de eeuwen heen beïnvloed door de maatschappij en hier hebben we het vooral over vrouwenlichamen.

Door de geschiedenis heen heeft de maatschappij ons een zeer streng, rigide lichaamsbeeld opgelegd, waarbij het lichaam als het ultieme criterium voor schoonheid werd gedefinieerd.

Maar hoe vinden we onze plaats? Hoe kunnen we tevreden zijn met wie we zijn, wetende dat het onmogelijk is om een kloon te worden van deze softwarematig aangepaste schoonheidscanons?

In dit artikel geef ik je de sleutels om jezelf te bevrijden van de manier waarop we naar ons lichaam kijken, zodat je eenvoudigweg en prachtig jezelf kunt worden.

De evolutie van het lichaam door de eeuwen heen

Als we één ding kunnen zeggen van de oudheid tot nu, dan is het wel dat de criteria voor schoonheid en lichaamsbeeld enorm zijn geëvolueerd, tot in allerlei extremen!

Als je in het Paleolithicum in Europa werd geboren, was je geliefd om je vlees en rondingen, maar als je in Egypte werd geboren, werd je aanbeden en vereerd omdat je slank, gespierd en slank was. Als je Chinees was, moest je verminkte voeten hebben in de vorm van een lotusbloem, een slank figuur, een zeer bleke huid en grote ogen.

In de Middeleeuwen waren blondines populair, met een wespachtige taille, en in de Renaissance werd de schoonheidscanon heel bleek, wit en mollig.

In de jaren 1920 had de ideale vrouw een platte borst, een slank figuur, kortgeknipt haar en een jongensachtige stijl.

Na de oorlog was slankheid een teken van slechte gezondheid, dus hielden mensen van sensuele, weelderige vrouwen zoals de beroemde Marilyn Monroe.

Toen de cinema steeds populairder werd, gaf het ons zijn deel van dictaat voor het vrouwelijk lichaam, variërend van weelderige sensualiteit tot de hyper-dunne/androgyn slankheid die we vandaag de dag zien.

femme

Huidig lichaamsbeeld: een focus op onze tijd

In 2020 kunnen we duidelijk twee trends onderscheiden, twee silhouetten die als ‘de norm’ worden beschouwd.

Aan de ene kant hebben we lichamen die hyper-skinniness weerspiegelen, zonder haar of uitstulpingen, die supermodellen die zichzelf uithongeren om koste wat het kost op de catwalk te blijven. Vrouwenlichamen die eruitzien als mannenlichamen en mannenlichamen die eruitzien als vrouwenlichamen, vormloos, bleek, bijna skeletachtig.

Aan de andere kant zien we vrouwen die overdreven weelderig zijn, met zeer royale, ronde billen (en we vragen ons af hoe het mogelijk is om zo’n kont te hebben zonder een operatie te ondergaan?) terwijl ze toch een extreme wespentaille hebben.

Maar ik heb de indruk dat er één heel belangrijk idee is vergeten in deze parade van geïdealiseerde lichamen… De uniciteit van elk van hen! Geen twee vrouwen kunnen hetzelfde zijn. We dragen allemaal onze geschiedenis, onze wonden en onze lichamen zijn een weerspiegeling van wie we zijn. Geen twee lichamen kunnen identiek zijn… En toch is dat wat mensen ons willen doen geloven!

Vergeet je zonde-gu-la-riteit niet! Je bent uniek, er zijn er geen twee zoals jij… Het is gewoon onmogelijk.

Wat een vrouw mooi maakt is niet de grootte van haar dijen, haar billen of haar heupen, maar wat ze uitstraalt… Zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Een vrouw (of man) die zich goed voelt over zichzelf, ongeacht haar uiterlijk, zal veel stralender zijn dan iemand die “aan de norm voldoet”. Vergeet niet de rol van de geest en het psychologisch welzijn bij ‘schoonheid’.

groupe d'amies

Hoe van mijn lichaam te houden: advies en oefeningen

Je goed voelen over je lichaam kan wat introspectie en persoonlijk ontwikkelingswerk vereisen, omdat het een diepgewortelde geest uit het verleden kan zijn, maar in de tussentijd (als je aan jezelf moet werken) ga ik je mijn praktische tips geven om je te helpen je goed te voelen over je lichaam en je te helpen er elke dag een beetje meer van te houden!

  1. Masseer je lichaam: het is essentieel om je lichaam aan te raken, om het te leren kennen en vooral om het goed te laten voelen. Je kunt crèmes gebruiken, maar ik raad oliën aan, die vetter zijn en er langer over doen om in je huid te trekken, en dus langer om te masseren. Masseer jezelf met je handen, een handschoen of een ander gebruiksvoorwerp waarmee je jezelf kunt verzorgen.
    Je hoeft deze keer niet voor de spiegel te staan, vooral niet als je zelfbewust bent over je uiterlijk. Je kunt je olie gewoon rustig aanbrengen na het douchen, in alle rust, alleen jij en jij. Het is een moment voor jezelf, met jezelf.
  2. Positieve gedachten over je lichaam: mijn tweede advies is om liefdevolle, zachte dingen tegen jezelf te zeggen en te voorkomen dat negatieve gedachten doorkomen. Zeg nee tegen beledigingen, devaluatie en schuldgevoelens. Neem het probleem in omgekeerde richting en fluister complimenten naar je lichaam, naar de delen die je het minst mooi vindt: “Ik hou van je”, “je bent mooi zoals je bent”, “je bent sexy”, etc. Door deze woorden steeds te herhalen, zul je ze uiteindelijk echt gaan geloven en zullen ze geleidelijk aan wortel schieten in je (en je kwalen genezen).
  3. Mindfulness en ademhaling: om je te helpen de controle over je lichaam terug te nemen! Als je de tijd neemt om mindful te ademen, kun je je helemaal op jezelf concentreren. Je kunt beginnen door gewoon een paar minuten je ademhaling te observeren en dan in verschillende delen van je lichaam te ademen (je gezicht, schouders, ribbenkast of buik). Het doel is om aandacht te hebben voor die delen van je lichaam waar je nooit bij stilstaat. Om daar te zijn, bij jou, in het huidige moment.

Vergeet niet dat er audio’s, video’s, gratis applicaties en zoveel andere manieren zijn om deze oefening te doen.

Dit zijn mijn sleutels om je te helpen weer (of voor het eerst) van je lichaam te houden! Met geduld en oefening zul je deze hulpmiddelen, die ongelooflijk krachtig zijn als je ze goed gebruikt, onder de knie krijgen.

Van je lichaam houden is mogelijk, het is aan jou!