Thee en de voordelen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De verschillende theesoorten

Groene thee en zwarte thee zijn de 2 bekendste en meest geconsumeerde theesoorten. Deze 2 theesoorten komen van dezelfde plant. Hier lees je hoe je ze uit elkaar kunt houden:

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

 • Groene thee: dit is de thee die het meest gedronken wordt in Azië. De theeblaadjes zijn net gedroogd. Het is daarom de thee met de beste voedingswaarde. Hij bevat de meeste polyfenolen, antioxidanten die celveroudering tegengaan. De “vegetale” smaak doet denken aan gemaaid gras.
 • Zwarte thee: deze thee wordt gefermenteerd voordat hij wordt gedroogd. Hierdoor blijft de smaak van de thee behouden, zelfs na meerdere jaren. De meer bittere smaak kan lijken op die van koffie.

Er zijn nog andere soorten ’thee’, maar pas op: de naam is soms misleidend, omdat de drank wordt gebrouwen van een plant die niet noodzakelijkerwijs de theeplant is.

 • Witte thee of zilverthee: deze wordt gemaakt van de knoppen van de theeplant, die in de lente worden geoogst. Deze thee is subtiel en zeldzaam, gezien de korte oogstperiode. Om zijn geur te behouden, gebruik je best water op een lage temperatuur.
 • Oolong of blauwe thee: dit is een halfgefermenteerde thee, ergens tussen groene en zwarte thee in. Hij heeft een laag theïnegehalte en een milde smaak. Wordt veel gedronken in China en Taiwan.
 • Rooibos of rode thee: komt van de plant met dezelfde naam, niet van de theeplant. Het wordt voornamelijk in Zuid-Afrika verbouwd. Het is gefermenteerd en heeft een milde, bittere smaak. Bovendien bevat het geen theïne, waardoor alle leeftijden ervan kunnen genieten, ook kinderen.
 • Groene rooibos: dit is ongefermenteerde rooibos.

Alle theesoorten kunnen op smaak worden gebracht door essentiële oliën of natuurlijke of kunstmatige aroma’s te gebruiken, of door stukjes bloemblaadjes, gedroogd fruit of specerijen toe te voegen. Dit betekent dat je thuis je eigen gearomatiseerde thee kunt maken.

Voor commerciële thee kun je beter natuurlijke in plaats van kunstmatige aroma’s gebruiken.

Het belang van een goede bereiding

Om de volledige kwaliteit en finesse van je thee te waarderen, is het belangrijk om 3 punten in acht te nemen:

 • de dosering: deze staat vaak aangegeven op je theezakje of blikje.
 • de watertemperatuur: 75-80°C voor groene thee, 85-90°C voor zwarte thee (zelfs 95°C voor Darjeeling), 95°C voor blauwe thee, 60°C voor witte thee, 100°C voor rooibos en andere infusies.
 • trektijd: 3 minuten voor groene thee, 4 minuten voor zwarte en blauwe thee, 5 minuten voor witte thee, 5-10 minuten voor rooibos en andere infusies.

Nog langer en je loopt het risico dat je drank een onaangename bitterheid in de mond ontwikkelt en dat je de subtiliteit van de smaken verliest.

boire du thé

Een veelheid aan voordelen

Thee bevat theofylline, dat een vaatverwijdende werking heeft. Het verbetert dus de bloedsomloop.

Thee bevat ook theobromine, dat zorgt voor de vochtafdrijvende eigenschappen.

Deze 2 voordelen helpen het soms onaangename gevoel van zware benen en het vasthouden van water tegen te gaan.

Bovendien bevat zwarte, witte of groene thee een reeks antioxidanten die celveroudering tegengaan.

Tot slot ben je misschien bekend met de tannines in rode wijn. Thee bevat ze ook. Deze tannines helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Omdat thee is gebaseerd op het principe van het infuseren van bladeren, kun je het het beste biologisch kopen om te voorkomen dat er grote hoeveelheden pesticiden in je drankje terechtkomen.

Een bondgenoot voor je hydratatie

Water is het hoofdbestanddeel van ons lichaam en we hebben minstens 1L5 per dag nodig (of zelfs meer als we fysiek actief zijn of heel warm weer hebben).

Thee, warm of koud gedronken en bij voorkeur zonder suiker, kan een echte bondgenoot zijn om je vochthuishouding op peil te houden.

In de winter drogen oververhitte kamers en kachels die de lucht uitdrogen ons uit zonder dat we het beseffen. We denken minder aan drinken dan in de zomer en water trekt ons niet per se aan… Thee kan deze hydratatie gemakkelijk aanvullen, met 2 mokken levert het ½ L.

Tip: als je je thee zoet, verminder dan je suikerinname met 1/2 suiker tot je gewend bent aan de smaak. Als je er eenmaal aan gewend bent, verminder dan nog eens met 1/2 suiker. En zo verder tot je de suiker helemaal hebt uitgebannen. Op deze manier raak je gewend aan de smaak van suiker, waardoor je je consumptie van alle andere zoete producten kunt verminderen.

In de zomer is het gemakkelijk om je eigen ijsthee te maken, een lekker suikervrij alternatief voor in de handel verkrijgbare frisdranken, gezoete gearomatiseerde waters, enz.

Recept voor koude thee

 • Met een theezakje: doe het zakje in je kopje en zet het 1u-1u30 in de koelkast.
 • Met losse thee: 2 theelepels thee en 2 uur trekken in de koelkast voor 500 ml water.

Tip: je kunt een melkfles gebruiken waarvan de hals groot genoeg is voor het theezakje en deze in de stop vastklemmen, zodat je het zakje er gemakkelijk uit kunt halen als het eenmaal getrokken is.

Pas op dat je niet overdrijft

 • Hoewel thee minder cafeïne bevat dan koffie, bevat het wel cafeïne. Vanaf halverwege de middag kun je het beste kiezen voor kruidenthee, rooibos enz. Tip: Omdat de cafeïne in thee vrijkomt tijdens de eerste seconden van het zetten, kun je het cafeïnegehalte van je drankje eenvoudig verlagen door het aftreksel van de eerste keer trekken weg te gooien.
 • De tannines in thee verhinderen de opname van ijzer. Als je de neiging hebt om bloedarmoede te hebben, kun je je consumptie het beste beperken tot in de buurt van maaltijden.
 • Geef niet toe aan de verleiding van de vele voedingssupplementen op basis van groene thee. ANSES is liever waakzaam voor deze producten, die een risico op toxiciteit kunnen inhouden!