Hoe kan ik suiker opgeven?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het regelmatig consumeren van te veel suiker kan leiden tot het ontstaan van een aantal ziekten, waaronder diabetes, en weinig ingrediënten in voeding zijn zo schadelijk als suiker. Het is essentieel om te stoppen met het eten van suiker, of op zijn minst de hoeveelheid die je consumeert te verminderen. Het is echter ook heel moeilijk om te doen, omdat suiker een verslavende stof is. Als je deze verslaving achter je wilt laten, kunnen de volgende tips je helpen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat zijn de verschillende soorten suiker die je moet vermijden?

Raak niet in paniek en gooi niet al het zoet in je keuken weg. Neem even de tijd om het verschil te begrijpen tussen toegevoegde suiker en natuurlijke suiker.

Suiker die aan voedsel is toegevoegd, moet je vermijden. Aan de andere kant is de suiker in fruit, groenten en natuurlijke voedingsmiddelen zoals honing heel gezond.

Fruit, groenten en gewone zuivelproducten bevatten natuurlijke suiker, waar je je niet al te veel zorgen over moet maken. Omdat fruit en groenten andere voedingsstoffen bevatten die de spijsvertering vertragen, zoals vezels en gezonde vetten, verwerkt je lichaam deze suiker niet zo snel als de suiker in een koekje of chocoladereep. Met andere woorden, de suiker in appels en paprika’s draagt niet bij aan gewichtstoename en diabetes zoals frisdrank dat doet.

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert ’toegevoegde suikers’ als alle suikers die in voedingsmiddelen worden verwerkt. Hieronder vallen siropen, honing en suiker die is toegevoegd aan vruchtensappen of geconcentreerde groenten.

Maar onthoud dit: de officiële aanbeveling is om toegevoegde suikers te verminderen, niet alle suiker.

Suiker leren herkennen op etiketten

Nu je weet op welke ingrediënten je moet letten, moet je het daar niet bij laten. Er zijn een heleboel verschillende namen voor toegevoegde suiker, waaronder:

 • rietsuiker
 • bietsuiker
 • rietsap,
 • vruchtensapconcentraten,
 • hoge fructose maïssiroop,
 • melasse,
 • agavesiroop,
 • bruine suiker,
 • bruine rijststroop,
 • ahornsiroop
 • sucrose, glucose, fructose, dextrose, maltose of elk woord dat eindigt op “-ose”.

Als er meerdere vormen van suiker op het etiket staan, denk dan twee keer na voordat je het product koopt. Soms gebruiken fabrikanten meerdere vormen van suiker op het etiket om te voorkomen dat één bron te veel voorkomt. Kijk in dat geval naar het voedingsinformatiepaneel om de totale hoeveelheid suiker te zien.

Stop suiker door frisdranken te elimineren

Frisdrank uit voedingsmiddelen schrappen is volgens veel voedingsdeskundigen de eerste en meest effectieve maatregel om de suikerconsumptie te verminderen. Volgens deze professionals leidt het drinken van een blikje frisdrank elke dag tot de inname van één kilogram suiker aan het einde van de maand.

Blikjes sap moeten ook worden vermeden. Ondanks hun naam bevatten ze meer conserveringsmiddelen, suiker en kleurstoffen dan vers sap. Om je dorst te lessen is er niets beter dan water, verdunde natuurlijke sappen of isotonische dranken.

Hoe kan ik fruit eten om geen suiker meer te eten?

Hoewel fruit niet zo aantrekkelijk is als een aardbeientaart of een chocoladereep, is het volgens diëtisten nog steeds de beste dessertoptie in het dagelijks leven. Ananas en papaja zijn bijvoorbeeld bronnen van enzymen zoals respectievelijk bromelaïne en papaïne. Ze zijn het meest geschikt voor mensen met spijsverteringsproblemen omdat ze het proces vergemakkelijken. Als algemene regel geldt: kies het fruit dat je het lekkerst vindt en voeg er natuurlijk geen suiker aan toe.

Fruit eten als dessert is een goede manier om te stoppen met suiker.

Stop met suiker door bewerkte voedingsmiddelen te vermijden

De zoute smaak van bewerkte voedingsmiddelen zoals worst verbergt de exorbitante hoeveelheid suiker die ze bevatten. Het aantrekkelijke, glanzende uiterlijk is vaak te danken aan de suiker, die er een soort stroop omheen vormt. Volgens deskundigen wordt suiker ook veel gebruikt als conserveermiddel. Om gezonder te lijken, adverteren sommige producten dat ze conserveermiddelvrij zijn, terwijl ze in feite suiker als conserveermiddel gebruiken. Lees etiketten dus goed en laat je niet misleiden door reclame.

Stop met suiker door suikervrije koffie en thee te drinken

Sommige mensen houden niet zo van zoetigheid, maar kunnen een goede kop koffie met suiker niet weerstaan. Maar uiteindelijk kan al die suiker die aan koffie, thee en andere dranken is toegevoegd een echt gevaar voor de gezondheid zijn. Als dit het geval is, verminder dan je drankconsumptie of probeer te wennen aan de oorspronkelijke smaak. Ons gehemelte past zich aan bepaalde smaken aan en heeft de neiging om iets anders af te wijzen. Leer jezelf dus heropvoeden om de echte smaak te leren kennen van de voedingsmiddelen die je eet.

Na verloop van tijd zul je ze beginnen te waarderen. Een truc is om de toegevoegde suiker geleidelijk te verminderen om aan de smaak te wennen. Als je drie theelepels gebruikt om koffie te zoeten, halveer ze dan en ga zo door tot je de minimale hoeveelheid hebt bereikt.

Eet suikervrije kauwgom

Als zelfs het eten van fruit na de lunch de drang om iets zoets te eten niet kan wegnemen, probeer dan suikervrije kauwgom. Voor veel mensen zorgen de smaak en het kauwen ervoor dat het verlangen verdwijnt.

Kauwgom op een lege maag is niet aan te raden. Het leidt tot de productie van maagzuur in de maag. Als de maag leeg is, kan dit gastritis veroorzaken.

Stop met het eten van suiker door te minderen met fastfood

Zelfs als je geïndustrialiseerde opties vermijdt, is het niet altijd mogelijk om een echt gezonde maaltijd te krijgen in een fastfoodrestaurant. Op sommige plekken kan zelfs de salade suiker bevatten vanwege de sauzen die erbij worden geserveerd.

Bovendien hebben snacks zelden natuurlijke kruiden. En als klap op de vuurpijl is het drankje bij de maaltijd meestal sap of frisdrank uit blik, wat erg veel suiker bevat.

Hoe kan ik suiker opgeven door eerst thuis te eten?

Zelfs als je in restaurants eet waar het eten ter plekke wordt bereid, weet je niet welke voedingsmiddelen suiker bevatten en in welke hoeveelheden. Geef dus altijd de voorkeur aan thuis eten, waar je meer controle hebt, vooral als je kookt. Vergeet niet om natuurlijke kruiden te gebruiken en zoek naar producten die zo natuurlijk mogelijk zijn.

Eet elke 3 uur

Om de insulinespiegel stabiel te houden en trek te voorkomen, moet je om de 3 of 4 uur eten. Drie hoofdgerechten die rijk zijn aan vezels, eiwitten en gezonde vetten (vis, kip, ei met groenten of zilvervliesrijst) en twee tussendoortjes zoals vers fruit, noten en yoghurt. Begin de dag met een vezelrijk, eiwitrijk ontbijt (magere melk met havermout en fruit).

Drink groene thee en maak je eigen gebak

Groene thee heeft niet alleen antioxiderende eigenschappen, maar helpt ook om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dus, naast het voorkomen van diabetes, is het ook erg nuttig om gematigde angst te bestrijden. Als je een kok bent, kun je je favoriete gebak maken door geraffineerd meel en suiker te vervangen door gezondere, minder verslavende opties. Gebruik volkoren- of havermeel in plaats van geraffineerde witte bloem. Gebruik stevia, een natuurlijke zoetstof, in plaats van suiker. Gebruik olijfolie in plaats van boter.