Moet ik geen zetmeelrijk voedsel eten om af te vallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Veel diëten adviseren je om te stoppen met zetmeelrijk voedsel. Maar op de lange termijn werkt dat niet!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen?

Wel, zetmeelrijke voedingsmiddelen bevatten koolhydraten, d.w.z. suikers, maar ze smaken niet zoet, zoals pasta, rijst, griesmeel, quinoa, peulvruchten (linzen, gedroogde bonen, enz.), aardappelen, erwten en maïs, die allemaal tot dezelfde familie van zetmeelrijke voedingsmiddelen worden gerekend, ook al zouden ze “half-zetmeelrijk” kunnen worden genoemd omdat ze het midden houden tussen groenten en zetmeelrijke voedingsmiddelen…

Deze suikers zijn lang beschouwd en “langzaam” genoemd.

Dit is de manier die we hebben gevonden om te zeggen dat ze hun energie continu afgeven aan ons lichaam, wat anders is dan de snelle suikers in bijvoorbeeld snoep.

In een evenwichtige voeding zouden koolhydraten 45% tot 50% van de dagelijkse calorie-inname moeten uitmaken, en ze zijn vooral aanwezig in zetmeelrijke voedingsmiddelen. Van zetmeelrijk voedsel wordt verondersteld dat het je dik maakt, ook al bevat het net zoveel calorieën als eiwit!

En als je probeert af te vallen, is je lichaam nog steeds aan het werk (en gelukkig maar!) dus je hebt de energie nodig die zetmeelrijke voedingsmiddelen je geven! Aan de andere kant is het belangrijk om de juiste te kiezen.

Met andere woorden, voedingsmiddelen die niet plotseling de bloedsuikerspiegel verhogen, wat vetopslag stimuleert.

Hoe bewaar je alleen de beste zetmeelrijke voedingsmiddelen?

Hier zijn 3 tips om alleen de beste zetmeelrijke voedingsmiddelen te bewaren:

  • Geef de voorkeur aan volkoren zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en -rijst en volkorenpasta in plaats van geraffineerde producten (stokbrood, sandwichbrood, enz.). Ze zullen niet alleen je bloedsuikerspiegel niet laten pieken, maar ze geven je ook veel vezels! Je zult goed gekalmeerd zijn en minder eten.
  • Verdeel je bord in ¼ eiwit, 1/4 volkoren zetmeel en de rest groenten, maar, ik herhaal, schrap het zetmeel niet!
  • Let op de smaak! Zetmeelrijk voedsel wordt vaak gegeten met boter, room, spek, kaas… en dat is vet! Gebruik in plaats daarvan kruiden en specerijen, die zijn lekker en vrijwel calorievrij!

Hoe zit het met zetmeelrijk voedsel ’s avonds?

Wat betreft het feit dat het eten van zetmeelrijk voedsel ’s avonds het inslapen kan bemoeilijken, moet je weten dat dit vooral geldt als de maaltijd laat wordt gegeten. Dit fenomeen “zou” te wijten kunnen zijn aan het feit dat het lichaam zich in de spijsverteringsfase bevindt in plaats van in de slaapfase.

Deze moeilijkheden om in slaap te vallen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op onze slaap en dus op onze levensstijl en gewichtsbeheersing.

Maar paradoxaal genoeg is zetmeelrijk voedsel ook een bron van tryptofaan, dat belangrijk is voor ontspanning en slaap.

Dus als je een goede nachtrust wilt, hoef je zetmeelrijke voedingsmiddelen niet te schrappen, maar eet je ze in de juiste hoeveelheden en zeker niet met een lepel crème fraîche!

Het is belangrijk om te onthouden dat zetmeelrijke voedingsmiddelen essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze zijn een essentiële energiebron voor ons lichaam. Het zou schadelijk zijn om ze helemaal uit ons dieet te schrappen.

Vooral het ontbreken ervan kan leiden tot chronische vermoeidheid, omdat het lichaam niet genoeg energie heeft.

pomme de terre

Heb je tips om ’s avonds zetmeelrijke voedingsmiddelen te eten?

Speciaal voor jou volgen hier een paar tips om ’s avonds zonder ongemak zetmeelrijk voedsel te eten:

#1 Zorg ervoor dat je ’s avonds licht eet: beperk de hoeveelheden.

Om slapeloosheid als gevolg van een zware maaltijd te voorkomen en om op je gewicht te letten, moet je een lichtere maaltijd eten, dat wil zeggen een vetarme maaltijd.

Je kunt ’s avonds zetmeelrijk voedsel eten als je daar zin in hebt, maar beperk je tot een kleine portie (= de grootte van je vuist) en vooral alleen met een klein klontje boter, niet een groot bord pasta Carbonara bijvoorbeeld!

#2 Vermijd het opstapelen van verschillende soorten zetmeel

Nog steeds met het doel om ’s avonds een redelijke hoeveelheid zetmeelrijk voedsel te eten, als je op je figuur let, vermijd dan koste wathet kost omte veel zetmeelrijk voedsel te eten.

Kies met andere woorden slechts één soort zetmeel in je maaltijd: bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta, maar niet allemaal tegelijk!

#3 Eet eerder

Nog een tip om zetmeelrijk voedsel te eten zonder je gewicht of je slaap te beïnvloeden: eet vroeger. Door relatief vroeg te eten krijgt je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren, zodat jeniet met een zware maag naar bed gaat. Hierdoor slaap je beter en sla je minder overtollige calorieën op.

#4 Besteed bijzondere aandacht aan koken en kruiden

Onthoud dat het niet het zetmeel zelf is dat dik maakt, maar de manier waarop het wordt gekookt (en in het bijzonder de toevoeging van vet tijdens het koken) en waar je het mee serveert (saus, kaas, enz.).

Al dente” koken heeft bijvoorbeeld altijd de voorkeur, omdat de suikers dan minder snel je lichaam binnendringen en dus minder worden opgeslagen!

Tot slot wil ik je eraan herinneren dat je voeding in zijn geheel en je lichaamsbeweging twee andere parameters zijn die des te belangrijker zijn om rekening mee te houden bij het leren beheersen van je gewicht, naast de eenvoudige consumptie van zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Samengevat

  • Zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn rijk aan suikers, die essentieel zijn voor ons lichaam;
  • Zetmeelrijke voedingsmiddelen helpen ons gewicht te verliezen;
  • Wees vooral voorzichtig met hoeveelheden en wat je erin stopt (zoals grote hoeveelheden boter, kaas of room).