Intuïtieve voeding

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De huidige maatschappij heeft ons getraind om dieetregels te volgen, om allerlei diëten te volgen om af te vallen… Zo veel zelfs dat we helemaal niet meer afgestemd zijn op onze lichamelijke behoeften. Daarom gaan we onze alledaagse vooroordelen van tafel vegen en kijken hoe intuïtief eten ons kan helpen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het ‘instelpunt

Het ‘instelpunt ‘ of evenwichtsgewicht komt overeen met het gewicht waarvoor we genetisch geprogrammeerd zijn. Het kan een paar kilo variëren, afhankelijk van onze levensstijl, maar ook van de diëten die we hebben gevolgd. Hoe meer diëten we hebben gevolgd, hoe hoger ons evenwichtsgewicht. Het is belangrijk om te beseffen dat we ons gewicht niet kunnen kiezen en dat ons streefgewicht helaas niet altijd overeenkomt met onze verwachtingen. Je moet het gewicht accepteren waarvoor je bent voorbestemd. Proberen onder dit evenwichtsgewicht te komen zou een dagelijkse strijd zijn.

Hoe bereik je je “set point”? Je moet vertrouwen op de reguleringsmechanismen van je lichaam door te kiezen voor een intuïtief dieet.

Wat is “intuïtief eten”?

Intuïtief eten betekent luisteren naar onze honger- en verzadigingssignalen, maar ook luisteren naar onze trek. Zo kan het lichaam geleidelijk en duurzaam zijn evenwichtige gewicht bereiken.

  • Wat ishonger? Honger uit zich door lichamelijke signalen zoals een hol gevoel in de maag of geborrel, wat duidt op een behoefte aan energie. Wat je ook eet als je honger hebt, het zorgt er niet voor dat je aankomt als je stopt als je vol zit. Loop dus niet weg voor honger, het is onze bondgenoot! Niet te verwarren met het verlangen om te eten, dat is eerder psychologisch dan fysiologisch.
  • Wat iseen specifieke eetlust? Het is heel belangrijk om te luisteren naar je verlangen om te eten als je honger hebt, want zo kun je zo goed mogelijk aan je voedingsbehoeften voldoen. Op dat moment worden we namelijk aangetrokken door voedingsmiddelen die voedingsstoffen bevatten die ons lichaam nodig heeft. Dit staat bekend als “specifieke trek”. Dit betekent dat we misschien geen trek meer hebben in het ene soort voedsel, maar wel in het andere.
  • Wat isverzadiging? Het is het moment waarop de honger verdwijnt, met andere woorden wanneer je je lichaam hebt gegeven wat het nodig heeft. Dat is het moment waarop je je goed voelt en niets anders meer wilt. Om verzadiging waar te nemen, stel ik voor dat je de tijd neemt om van je maaltijd te genieten en goed te kauwen. Het duurt gemiddeld 20 minuten om je vol te voelen. Te snel eten leidt vaak tot meer eten dan je nodig hebt. Als je je zwaar voelt na een maaltijd, betekent dit dat je te veel hebt gegeten. Dwing jezelf dus niet om je maaltijd op te eten; stop wanneer je er niet meer van geniet.

Eten zonder honger of te vaak de verzadigingsdrempel overschrijden kan leiden tot gewichtstoename.

Als je boven je “instelpunt” zit, zal het hongergevoel minder intens zijn en zal de verzadiging snel komen. Door naar je eetgevoel te luisteren, zul je minder eten en geleidelijk je gezonde gewicht bereiken.

Omgekeerd, als je onder je “streefgewicht” zit, zal het hongergevoel intenser en regelmatiger zijn omdat je lichaam je gewicht wil verhogen tot je je evenwichtsgewicht bereikt.

brunch en famille

Onze maatschappij: “vooroordelen

Om je te helpen de dingen anders te zien, zijn hier een paar hardnekkige dieetovertuigingen:

  • “Je mag geen maaltijden overslaan “: Zoals ik hierboven heb uitgelegd, kan meer eten dan je nodig hebt leiden tot gewichtstoename. Een maaltijd eten als je geen honger hebt, werkt niet omdat je lichaam de energie op dat moment niet nodig heeft. Juist het feit dat je al je maaltijden eet zonder op het hongergevoel te letten, kan ervoor zorgen dat je aankomt. Dus als je bij een maaltijd geen honger hebt, is het verstandiger om niet te eten en te wachten tot je dat wel hebt.
  • “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”: Veel mensen dwingen zichzelf om ’s ochtends te ontbijten. Maar is het echt nodig? Als je ’s ochtends geen honger hebt, hoef je ook niet te eten.
  • “Eet niet tussen de maaltijden door”: Als je honger hebt, waarom zou je dan niet eten? Integendeel, als je de honger probeert te bestrijden, is die waarschijnlijk te groot tegen de tijd dat je maaltijd eraan komt, waardoor je heel snel en vaak te veel eet. Aan de andere kant, als je geen honger hebt maar echt iets wilt eten (om een emotie te kalmeren, bijvoorbeeld), raad ik je aan om op je verlangen in te gaan. Het feit dat je eet zal je opluchten en je zult de volgende maaltijd aanpassen aan je hongergevoel. En dat alles zonder frustratie of gewichtstoename!
  • “Je moet water drinken om tussen de maaltijden door van je hongergevoel af te komen”: Honger is een signaal dat aangeeft dat je energie nodig hebt. Water drinken om honger te stillen is zinloos omdat je lichaam niet heeft gekregen wat het wilde. Het risico is dus dat je gefrustreerd raakt en te veel honger hebt voor je volgende maaltijd.
  • “Vetten maken dik en groenten maken dun” of“Je moet ’s avonds geen zetmeelrijk voedsel eten “: Elke voedselgroep speelt een rol in ons lichaam en geen enkele groep moet worden geschrapt. Geen enkel voedingsmiddel is meer dikmakend dan een ander als het uit honger wordt gegeten. Dit betekent dat het eten van een salade of soep als je geen honger hebt, je kan doen aankomen. Aan de andere kant zal een pizza die je uit honger eet en stopt als je vol zit, je niet doen aankomen.

Al deze vooroordelen zorgen ervoor dat we onze echte behoeften missen. De voorkeur geven aan een intuïtief dieet zal je helpen je gewicht te reguleren. Vergeet echter het begrip genot niet! Gewicht wordt niet gereguleerd over één maaltijd, maar over een week.