Een licht, kleurrijk en vitaminerijk dessert, met exotisch fruit in de hoofdrol!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

En waarom zou je niet kiezen voor exotisch fruit als dessert om je oudejaarstafel op te fleuren! Ze zijn een echte bondgenoot in afslanken en geven je een vol gevoel. Deze seizoensvruchten zijn rijk aan water, vitamine C, vitamine B9, kalium, ijzer, koper en andere sporenelementen en mineralen, maar ook vezels. Een cocktail van smaken voor iedereen, jong en oud, voor elk wat wils! Bovendien maken ze je blij, verminderen ze stress en het risico op depressie en hebben ze een ontspannend effect.
Ze kunnen worden gegeten in fruitsalades, gebak, chocoladedesserts… of gewoon op zichzelf, exotisch fruit geeft kleur aan recepten en vooral aan eindejaarstafels.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Welke exotische vruchten moet je kiezen?

Allemaal! Op je feesttafels kun je met alle exotische vruchten, van de meest voorkomende tot de minst bekende, lichte en frisse desserts combineren!

Voeg een vleugje kleur toe aan je tafel en verwen je smaakpapillen!

Bananen: bij voorkeur niet te rijp, ze zijn rijk aan magnesium, kalium en langzame koolhydraten.

Ze kunnen geflambeerd worden en passen heel goed bij gastronomische desserts en sommige hartige gerechten.

Ze komen uit West-Indië en zijn verkrijgbaar van november tot februari.

Ananas: Zeer rijk aan vitamine C en vezels. Hoewel hij erg zoet lijkt (zoals Victoria ananas), bevat hij niet veel energie! De smaak is gemakkelijk te combineren en kan worden gebruikt in een breed scala aan zoete en hartige recepten.

Beschikbaar van november tot april.

Lychee: een kleine vrucht met wit vruchtvlees die de smaken van roos en moscatel combineert. Zeer verfrissend, een feestelijke vrucht boordevol vitaminen.
Je kunt het ook gebruiken in verfrissende exotische gerechten of meer traditionele bereidingen. Een uitzonderlijke bron van energie dankzij zijn vitamine C en koolhydraatgehalte.

De lychee is verkrijgbaar van november tot januari.

litchi

Mango: een vlezige vrucht met geeloranje vruchtvlees. Afhankelijk van de variëteit kan de schil geel, groen of rood zijn. Mango’s zijn rijk aan provitamine A, vitamine C, caroteen, vezels, pigmenten en organische zuren. Hij past perfect bij vlees en vis: nodig hem uit op tafel en laat je verrassen!

Het hoogseizoen is december.

Granaatappel: De granaatappel is een van de oudst bekende vruchten. Zijn heldere kleuren brengen een zonnestraal op je bord. De vrucht moet een rode schil hebben om volledig rijp te zijn. Hij bevat veel pitjes ter grootte van een maïskorrel, granaatroze, licht zuur en sappig. In een fruitsalade geeft het een kleurrijk, exotisch tintje!

Granaatappels zijn verkrijgbaar van oktober tot maart.

Kokosnoot: De kokosnoot roept beelden op van verre eilanden en dromerige landschappen. Zijn harde bruine schil bevat een dicht melkwit vruchtvlees, het zeer knapperige vruchtvlees en een zoete vloeistof, kokoswater. Kokoswater en kokosbloem zijn suikers met een lage glycemische index en kunnen door diabetici gebruikt worden in de keuken. Het vruchtvlees is rijk aan vetzuren, met hoge cholesterolverlagende eigenschappen, en aan vitamine E. Kokosnoot is een calorierijke vrucht, maar geconcentreerd in vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het heerlijke vruchtvlees van de kokosnoot is heerlijk op zichzelf. Je kunt een gastronomisch en exotisch tintje geven aan je gerechten, van voorgerechten tot desserts, door het vruchtvlees en het water te gebruiken.

De kokosnoot is verkrijgbaar van oktober tot februari.

Passievrucht : De passievrucht heeft misschien een ongebruikelijke naam, maar staat vooral bekend om zijn uitzonderlijke smaak. Hij is zeer rijk aan caroteen, vitamine C, mineralen en vezels. Afhankelijk van de variëteit kan passievrucht geel, oranje of bruin zijn. Deze exotische vrucht bevat een heleboel kleine zwarte zaadjes die omhuld zijn met een doorschijnend, oranje, geurig vruchtvlees: de aril, waarvan de smaak explodeert in de mond als je erop bijt! Passievruchten kunnen het best rauw worden gegeten, omdat ze niet gekookt kunnen worden. Hoe meer de schil is verdord als je hem koopt, hoe rijper hij is! Geef je gehemelte nieuwe sensaties, in een fruitsalade, op zichzelf of in je zoete bereidingen en cocktails!

Beschikbaar van oktober tot januari.

Guave: Guave is een tropische vrucht met een muskusachtig aroma. Guaves zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C en bevatten bijzonder weinig energie! Tijdens het rijpen kleurt de dunne schil van lichtgroen naar geel en kan hij zwart gespikkeld zijn. Het sappige, pittige vruchtvlees is crèmekleurig tot zalmoranje, met overal kleine harde pitjes.
Guaves zijn gemakkelijk te eten in sap, sorbet of siroop.

Ze zijn verkrijgbaar in december.

goyave

Papaja: Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Mexico en is rijk aan vitaminen en caloriearm. Het vruchtvlees varieert van oranjegeel tot zeer intens rood. Papaja’s zijn lekker puur, maar ook gegratineerd of gekruid en kunnen snel worden klaargemaakt.

Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot december.

Cactusvijg: De cactusvijg is de vrucht van een Mexicaanse cactus en heeft een subtiele, milde, lichtzoete smaak. Hij is oranjegeel van kleur als hij rijp is.
De cactus levert vitamine C, mineralen en sporenelementen, veel vezels en weinig calorieën. Het past goed bij zowel zoete als hartige gerechten.

De cactusvijg is verkrijgbaar van augustus tot oktober.

Carambola: Carambola is een exotische vrucht met een aantrekkelijke stervorm die, eenmaal gesneden, een decoratief element vormt op borden.
Het lage caloriegehalte in combinatie met het hoge vitaminegehalte maken van de sterfruit een vrucht die energie en vitaliteit geeft. Het is net zo lekker rauw, in sap of in de vorm van compote of jam.

Sterfruit is verkrijgbaar van december tot januari.

De physalis: Japanse lantaarn, liefde in een kooi… Deze vrucht uit de Andes behoort tot dezelfde familie als de tomaat en de aubergine. Deze kleine, ronde bes, oranjegeel of violet afhankelijk van de variëteit, is sappig en zoet, verpakt in een gouden kelk. De cape kruisbes is calorierijk en zit boordevol vitamine C, mineralen en sporenelementen.
De cape kruisbes zit boordevol sap en is heerlijk op zichzelf, maar kan ook worden gebakken, gestoofd, gekruid, met chocolade bedekt, etc. Hij heeft ook geweldige decoratieve kwaliteiten en is erg lekker.

Kaapse kruisbessen zijn verkrijgbaar van november tot februari.

Je hebt een ruime keuze aan exotisch fruit om uit te kiezen, dus voor lichte desserts boordevol vitaminen maak je ze het perfecte onderdeel van je nieuwjaarsfeest !