De 5 sleutels om je evenwicht te bewaren tijdens een periode van opsluiting

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De epidemie van het Coronavirus Covid-19 dwingt ons momenteel om in afzondering te leven. Het is een ingrijpende verandering in onze gewoonten, waarbij sommigen van ons gedwongen worden om te telewerken, de stress toeneemt door actuele gebeurtenissen of de verveling door plotselinge inactiviteit ons aanzet om anders te snacken of te eten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Chloé UZEL PONCEBLANC, diëtist-voedingsdeskundige in Lyon, die op dit moment haar patiënten volgt in teleconsulten, deelt haar advies over hoe je je dagelijkse leven zo goed mogelijk in balans kunt houden.

#1 Eet gevarieerd

Het is essentieel om je voeding te variëren om tekorten te voorkomen en je energieniveau op peil te houden. Dit zijn de voedingsmiddelen die je moet kiezen:

  • Verse seizoensgroenten en -fruit (vezels, mineralen en vitamines), die je kunt laten bezorgen door een plaatselijke producent of via de website van een distributeur. Vergeet niet om diepvriesgroenten en -fruit te eten, die al hun voedingswaarde behouden dankzij het vriesproces.
  • Volkoren zetmeelrijk voedsel(volkorenrijst, volkorenpasta, enz.) om een goede vezelinname te garanderen om het transitoverkeer te verbeteren, dat wordt vertraagd door een gebrek aan lichaamsbeweging, en een magnesiuminname om stress te bestrijden.
  • Peulvruchten (kikkererwten, kidneybonen, linzen, enz.) voor een goede aanvoer van ijzer en plantaardige eiwitten.
  • Plantaardige vetten: tot een eetlepel olie per persoon per maaltijd om een voorraad essentiële vetzuren (omega 3 en 6) te garanderen die niet door ons lichaam worden aangemaakt.
  • Vlees, vis en eieren in blik (makreel, sardines) voor een goede aanvoer van dierlijke eiwitten en om spiermassa te behouden bij gebrek aan lichaamsbeweging.
  • Drink minstens 1,5 liter water per dag en verminder je consumptie van frisdranken en siropen.

#2 Houd je maaltijden echt zodat je niet snackt

Als ontbijt adviseer ik volkoren- of graanbrood met boter, fromage frais of heel weinig jam. Het doel is om voldoende vezels, langzame suikers, eiwitten en vetten binnen te krijgen, terwijl je eenvoudige suikers beperkt.

Voor de lunch moet je bord in balans zijn: een derde eiwitten, een derde zetmeelrijke voedingsmiddelen, bij voorkeur volkoren, en een derde rauwe en/of gekookte groenten met een zuivelproduct en/of fruit, afhankelijk van je eetlust. Het idee is om genoeg energie binnen te krijgen, zodat je ’s middags niet snel een hongergevoel krijgt en het snacken beperkt blijft.

Houd voor het avondeten hetzelfde principe aan, maar beperk zetmeelrijk voedsel tot een minimum en eet een lichtere maaltijd.

cuisiner pendant le confinement

#3 Koken

Als je meer tijd hebt, waarom kook je dan niet, of het nu is om de verveling tegen te gaan, een moment met het gezin te delen of jezelf te verwennen. Het is gemakkelijk om hartige taarten, quiches of gratins te maken – eenvoudige, evenwichtige maaltijden die meerdere dagen houdbaar zijn. Ideaal voor het hele gezin.

#4 Lichaamsbeweging

Het is tijd om thuis elke dag wat aan lichaamsbeweging te doen om je spiermassa op peil te houden, je geest in balans te houden en de opgebouwde stress kwijt te raken. Profiteer van deze momenten van afzondering om op een leuke manier voor jezelf te zorgen. Ik raad je aan om op je eigen tempo spierversterkende oefeningen te doen (squats, schede- of buikspieroefeningen, bijvoorbeeld), cardio-oefeningen als je het geluk hebt om een hometrainer te hebben, of yoga om alle spanning in je lichaam kwijt te raken.

#5 Respecteer je eetsensaties

Tot slot is het belangrijkste tijdens deze periode van opsluiting dat je je honger- en verzadigingsgevoelens zoveel mogelijk respecteert, zodat je naar je behoeften en je lichaam kunt luisteren.

Het is belangrijk om jezelf voor elke maaltijd af te vragen of je honger hebt of gewoon wilt eten. Je zult je moeten leren concentreren op de “fysieke” signalen die je voelt als je honger hebt, bijvoorbeeld in je maag. Als het een “eenvoudige” drang is om te eten, zal je lichaam meer opslaan van wat je eet. Op dezelfde manier is het essentieel om tijdens de maaltijd langzaam en bewust te eten, zodat je hersenen de informatie beter kunnen registreren en je het gevoel van verzadiging beter kunt voelen. Eet bijvoorbeeld niet terwijl je televisie kijkt.

Het is essentieel om te stoppen met eten wanneer je je vol voelt.

Zorg goed voor jezelf en je gezin.