Koolsoepdieet: de complete Franstalige gids

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het koolsoepdieet is helemaal in. Het houdt in dat je meerdere keren per dag koolsoep eet. Als je het programma volgt, mag je ook enkele andere caloriearme voedingsmiddelen eten, zoals fruit (behalve bananen), rundvlees, groenten en magere melk. Door de beperkingen zal je aantal calorieën afnemen, zodat je het calorietekort bereikt dat nodig is om af te vallen. Dit dieet belooft een gewichtsverlies van tien pond tegen het einde van de week, maar is dat waar? Is het veilig? Daar kom je in de volgende regels achter.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het koolsoepdieet?

Een populair dieet dat slechts zeven dagen duurt

Het wordt algemeen beschouwd als een modieus programma. Zoals de naam al zegt, moet je zeven dagen lang grote hoeveelheden koolsoep eten. Gedurende deze tijd mag je volgens een vast schema ook bepaalde groenten en fruit, rundvlees, kip en zilvervliesrijst eten.

Soupe aux choux
Je kunt zoveel koolsoep eten als je wilt. Het dieet staat ook toe dat je andere voedingsmiddelen eet (fruit, groenten, rijst, rundvlees, enz.).

Andere namen

Het kooldieet is ook bekend onder andere namen, zoals het Sacré-Coeur Ziekenhuis dieet of het Mayo Clinic dieet, naar verluidt omdat het in een ziekenhuis is ontwikkeld voor snel gewichtsverlies voorafgaand aan een hartoperatie. De betrokken ziekenhuizen hebben deze beweringen echter ontkend.

Niemand weet precies waar dit unieke dieet vandaan komt, hoewel het in de jaren 80 populair werd en vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Mogelijke nadelen

Aanhangers van dit afslankprogramma zeggen dat het een goede manier is om snel een paar kilo af te vallen. Je kunt afvallen omdat het calorieën aanzienlijk beperkt. Maar je verliest niet alleen vet. Je gewichtsverlies is waarschijnlijk een combinatie van water en vet, en er kunnen zelfs spieren afvallen.

Omdat het weinig complexe koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen bevat, moet je het niet langer dan een week volhouden. Het koolsoepdieet heeft ook andere nadelen. Afhankelijk van het recept dat je gebruikt, kan het veel natrium bevatten. Grote hoeveelheden kool kunnen je ook kwetsbaarder maken voor winderigheid.

Omdat je niet goed eet, kun je je zwak of moe voelen. En als je eenmaal stopt, is het makkelijk om het gewicht dat je bent kwijtgeraakt weer terug te krijgen. Diëten zoals deze kunnen verleidelijk zijn, maar vergeet niet dat gewichtsverlies op lange termijn afhangt van blijvende veranderingen in je eet- en bewegingsgewoonten.

Wat zijn de dieetregels?

Naast de soep mag je 1 tot 2 andere caloriearme voedingsmiddelen per dag eten. Het is echter belangrijk om geen andere vervangingen te maken en alleen water of andere calorievrije dranken, zoals ongezoete thee, te drinken. Een dagelijkse multivitamine wordt vaak aanbevolen, omdat dit dieetprogramma weinig voedingsstoffen kan bevatten.

Hier zijn de regels voor elke dag van het koolsoepdieet:

 • Dag 1: koolsoep en zoveel fruit als je wilt, maar geen bananen.
 • Dag 2: alleen soep en groenten. Concentreer je op rauwe of gekookte bladgroenten. Vermijd erwten, maïs en bonen. Je kunt ook een gepofte aardappel met boter of olie eten.
 • Dag 3: zoveel fruit en groenten als je kunt eten, plus soep. Maar geen gepofte aardappel en geen bananen.
 • Dag 4: zoveel bananen als je kunt eten, magere melk en koolsoep.
 • Dag 5: je mag 10 tot 20 ons (280 tot 567 gram) rundvlees, dat je mag vervangen door kip of vis. Je mag ook maximaal zes verse tomaten eten. Drink minstens 6 tot 8 glazen water.
 • Dag 6: Soep, rundvlees en groenten. Je kunt het rundvlees vervangen door gegrilde vis als je dat de dag ervoor nog niet hebt gedaan. Concentreer je op bladgroenten. Geen gepofte aardappel.
 • Dag 7: Je kunt zoveel groenten, zilvervliesrijst en vruchtensap eten als je wilt, maar zonder toegevoegde suiker.
Heureuse femme en surpoids
Het recept en de regels van het koolsoepdieet zijn misschien beperkend, maar ze zijn niet zo ingewikkeld. Je kunt zoveel soep eten als je wilt tot je vol zit.

Wat is het recept voor koolsoep?

De ingrediëntenlijst bevat

 • 2 grote uien
 • twee groene paprika’s
 • 2 blikken tomaten
 • 1 bos selderij
 • 1 krop kool
 • 3 wortelen
 • 1 pakje champignons
 • 1-2 bouillonblokjes (optioneel)
 • 6 tot 8 kopjes water of groentencocktail

Snijd alle groenten in blokjes. Fruit de uien in een grote pan in een klein beetje olie. Voeg dan de rest van de groenten toe en bedek met water of groentencocktail en voeg bouillonblokjes of andere kruiden toe als je dat wilt.

Breng alles aan de kook, zet het vuur dan laag en laat sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 30 tot 45 minuten. Je kunt de soep op smaak brengen met zout, peper, hete saus, kruiden of specerijen. Je kunt ook andere niet-zetmeelrijke groenten toevoegen, zoals spinazie of sperziebonen.

Elke dag moet je zoveel koolsoep eten als je wilt, in ieder geval tijdens de 3 basismaaltijden.

Is het koolsoepdieet effectief om af te vallen?

Onmiskenbaar gewichtsverlies

Het koolsoepdieet is nooit onderzocht en daarom is het moeilijk om de effectiviteit ervan te bevestigen. Maar omdat het zeer caloriearm is, zal het waarschijnlijk leiden tot gewichtsverlies.

Hoewel je onbeperkt soepen en bepaalde andere voedingsmiddelen mag eten, zijn de keuzes zo beperkt en zo caloriearm dat het heel moeilijk zou zijn om genoeg te eten om op gewicht te blijven.

Mogelijke omkeerbaarheid

Hoewel het koolsoepdieet je waarschijnlijk zal helpen gewicht te verliezen, zal het meeste waarschijnlijk weer terugkomen zodra je stopt. Met name wanneer je je calorie-inname sterk beperkt of veel afvalt, reageert je lichaam door je stofwisseling te verlagen, waardoor je minder calorieën per dag verbrandt. Deze daling van de stofwisseling is een veel voorkomende oorzaak van het terugkrijgen van verloren gewicht.

Je stofwisseling kan al op de derde dag van een zeer caloriearm dieet beginnen te dalen. Deze vertraging kan verklaren waarom het zo moeilijk is om het gewicht eraf te houden als je eenmaal gestopt bent met eten.

Zoveel voordelen voor de gezondheid!

Zeer caloriearme diëten hebben echter ook bepaalde voordelen. Studies tonen aan dat, onder toezicht van een arts, zwaarlijvige mensen die gedurende 4 tot 12 weken een zeer caloriearm dieet volgen een duidelijke verbetering op korte termijn kunnen zien in gewichtsverlies en metabolische gezondheid.

Sommige onderzoeken tonen aan dat korte, zeer caloriearme diëten de insulineresistentie tijdelijk kunnen verminderen, ook al zijn ze te kort om significante veranderingen in het vetweefsel teweeg te brengen.

Een ander positief voordeel van het koolsoepdieet is dat je geen honger hoeft te hebben, omdat je elke dag zoveel van het toegestane voedsel kunt eten als je wilt. Het programma bevat ook veel fruit en groenten, die caloriearm en vezelrijk zijn.

Bovendien is het heel goedkoop om te volgen. In tegenstelling tot andere diëten waarbij je dure supplementen of boeken moet kopen, hoef je bij dit dieet alleen goedkope ingrediënten voor soep en een paar andere basisproducten te kopen.

Aliments riches en fibres
Met het koolsoepdieet kun je vezelrijk voedsel eten, zoals groenten en fruit.

Mogelijke nadelen

Hoewel het koolsoepdieet je kan helpen afvallen, kunnen de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen.

Zeer kort dieet en mogelijk niet effectief genoeg

Een van de grootste problemen met dit programma is dat het maar één week gevolgd kan worden, wat niet lang genoeg is om significant gewichtsverlies te bereiken.

Je lichaam kan maar zoveel vet verbranden in een week. In de eerste week van een caloriearm programma komt slechts ongeveer 34% van het gewicht dat je verliest daadwerkelijk van vet. De andere tweederde komt van waterverlies en verlies van spiermassa.

Het watergewicht is afkomstig van je glycogeenvoorraden, de snel toegankelijke energiereserves van je lichaam. Normaal gesproken bindt glycogeen zich aan watermoleculen in je lichaam. Wanneer je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, gebruikt je lichaam het opgeslagen glycogeen en verwijdert het ook dit overtollige water.

Zodra je echter terugkeert naar een minder beperkend programma, zal je lichaam deze noodreserves weer opbouwen en het verloren water terugwinnen, zelfs als je doorgaat met een gezond dieet.

Mogelijk gebrek aan voedingsstoffen

Een ander groot probleem met koolsoep is het gebrek aan voedingsstoffen. Het kooldieet bevat zo weinig voedingsmiddelen dat het veel vitamines en mineralen mist en is op de meeste dagen geen echte bron van eiwitten. Met zo weinig proteïne zul je moeite hebben om spierverlies te voorkomen.

Bovendien is het soepdieet ongelooflijk flauw, waardoor het moeilijk te verdragen is gedurende een hele week. Het vereist ook veelvuldig koken van grote hoeveelheden koolsoep, wat voor sommige mensen een nadeel kan zijn.

Veiligheid en bijwerkingen

Het koolsoepdieet wordt niet aanbevolen voor langer dan een week vanwege de beperkende aard en de onbalans in de voeding die het veroorzaakt.

Het bevat weinig calorieën

Hoewel dit geen hongerdieet is, bevat het voedsel zo weinig calorieën dat het moeilijk is om aan 1000 calorieën per dag te komen. Dit is lager dan het minimum aantal calorieën dat nodig is om een stabiel gewicht te behouden.

Dit minimum is gemiddeld 1.200 calorieën voor vrouwen en 1.500 calorieën voor mannen. Zeer caloriearme kuren (minder dan 800 calorieën per dag) worden alleen aanbevolen voor mensen met overgewicht en moeten worden uitgevoerd onder nauw toezicht van een arts.

Het levert mogelijk niet genoeg voedingsstoffen

Caloriearme programma’s die onder toezicht van een arts worden uitgevoerd, zijn over het algemeen ontworpen om voldoende voedingsstoffen te leveren. In het geval van het koolsoepdieet zijn de voedingskeuzes echter zeer beperkt en onevenwichtig. Het bevat bijna geen eiwitten en is ook erg laag in koolhydraten, vet en calorieën.

Er ontbreken ook veel vitaminen en mineralen. Er is geen ernstig risico op vitamine- en mineralentekorten als je dit programma een week volgt, vooral niet als je besluit een multivitamine te nemen. Maar dit maakt het gebrek aan calorieën en eiwitten niet goed.

Als gevolg hiervan klagen veel mensen die voor het koolsoepdieet kiezen over duizeligheid en zwakte.

Femme de poids normal
De gevoelens van zwakte en duizeligheid door het gebrek aan voedingsstoffen zijn te verwaarlozen vergeleken met het gewichtsverlies als gevolg van het koolsoepdieet.

Het kan winderigheid en krampen veroorzaken

Aangezien dit dieet zeer vezelrijk is, klagen veel mensen over winderigheid en krampen als belangrijkste bijwerkingen. Deze effecten kunnen gênant genoeg zijn om het programma te stoppen.

Het kan galblaasproblemen veroorzaken

Er zijn enkele anekdotes gemeld over galstenen en galblaasverstoppingen bij mensen die het Koolsoepdieet langdurig hebben gebruikt. Galstenen kunnen een onbedoeld gevolg zijn van snel gewichtsverlies.

Normaal gesproken, als je vetrijk voedsel eet, geeft je galblaas spijsverteringssappen af om te helpen bij het afbreken ervan. Als je echter bijna geen vet eet, kan het zijn dat je galblaas lange tijd niet leegt, waardoor het risico op de vorming van stenen toeneemt.

Galstenen kunnen vaker voorkomen bij mensen die een zeer caloriearm dieet of een vetarm dieet volgen, zoals dit programma op basis van koolsoep.null

Het koolsoepdieet kan de bloedsuikerspiegel veranderen

Als je diabetes hebt en een koolsoepdieet wilt volgen, ga dan voorzichtig te werk. Het lage gehalte aan koolhydraten en calorieën kan leiden tot grote veranderingen in je bloedsuikerspiegel.

Dat gezegd hebbende, zou het dieet voor de meeste gezonde mensen geen gevaarlijke bijwerkingen moeten hebben, mits het maar een week wordt gebruikt zoals de bedoeling is.


Je kunt ook mijn artikel over het soepdieet hier lezen!