Soepdieet: hoe het werkt, menu’s en advies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het soepdieet is een afslankprogramma waarbij massaal soep wordt gegeten, meestal op basis van groenten. Deze methode om snel gewicht te verliezen wordt vermoedelijk al sinds de jaren 1980 in de Verenigde Staten toegepast in het privéziekenhuis Sacred Heart Hospital. Het was oorspronkelijk een dieet dat zwaarlijvige patiënten kregen om hen te helpen snel gewicht te verliezen voordat ze een hartoperatie ondergingen. Dit dieet is sinds de eerste versie aanzienlijk geëvolueerd.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Er bestaan nu veel variaties op het klassieke soepdieet. De koolversie is ongetwijfeld een van de populairste. Met een geregistreerd gewichtsverlies van 5 kg in een week is het soepdieet een echte hit bij mensen die in korte tijd een paar extra kilo’s kwijt willen. Potentiële kandidaten zijn meer gemotiveerd om deze 7-daagse kuur te volgen als de feestdagen naderen, en zelfs voor en aan het einde van de feestdagen. In deze gids vind je antwoorden op al je vragen over het soepdieet.

Definitie van het dieet: Principes van het soepdieet

Het soepdieet, waarmee je tot 5 kg kunt afvallen in 7 dagen, volgt een aantal principes. Soep.

Grove groentesoep

De basisregel van dit programma is om een week lang bij elke maaltijd een groentesoep in stukjes te eten. Het is dus een enkel dieet, met zijn voor- en nadelen.

potage de légumes, fondement du régime soupe
Bij een soepdieet moet je bij elke maaltijd een soep van in stukjes gesneden groenten eten.

Formeel verbod op koolhydraten, zetmeel en suiker

Een ander belangrijk principe van deze effectieve methode om in recordtijd af te vallen is het strikte verbod op koolhydraten, zetmeel en suiker. Kruiden zijn alleen toegestaan als smaakmaker voor groenten. Hoewel kleine hoeveelheden fruit zijn toegestaan, blijft het soepdieet een uitsluitingsprogramma. Het heeft de unieke eigenschap dat het caloriearm is, in die zin dat de calorie-inname door het lichaam tijdens de 7-daagse kuur zelden boven de 800 – 1200 cal uitkomt.

Meer specifiek is het soepdieet gebaseerd op de bijna exclusieve consumptie van soep gedurende een periode van 7 dagen. Deze is meestal gebaseerd op gevogelte- of rundvleesbouillon met uien, tomaten, wortels, selderij en erwten. Andere caloriearme voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd aan dit dieet, dat voornamelijk bestaat uit soep bij verschillende maaltijden. Dit zijn onder andere aardappelen, zilvervliesrijst en suikervrije vruchtensappen. Deze moeten echter in kleine hoeveelheden en slechts op een paar dagen van de week worden toegevoegd, ook al bevatten ze weinig calorieën.

Speciaal geval van het koolsoepdieet

Als je kiest voor een variant zoals het koolsoepdieet, is het principe hetzelfde. Gedurende een week moet je bij elke maaltijd een soep eten met kool als hoofdingrediënt. De soep kan als tussendoortje worden geserveerd.

Het is ook meestal verkrijgbaar als gevogelte- of runderbouillon met andere ingrediënten zoals peterselie, knoflook, tomaat, paprika, ui of wortels. Voedingsmiddelen die relatief weinig calorieën bevatten zijn toegestaan, zoals suikervrij vruchtensap, magere melk, groenten en fruit, gevogelte zonder vel en natuurlijk rundvlees.

Tot slot staat het soepdieet geen specifieke lichamelijke activiteit toe. Bovendien is er geen overgangsfase. Het is daarom niet aan te raden om het als levensstijl aan te nemen.

Uitleg van het dieet: Hoe werkt het soepdieet?

Het soepdieet is een afslankmethode met twee hoofdfasen. De eerste fase is een massale aanval van 7 dagen, gevolgd door de stabilisatiefase, die ook een week duurt. Tijdens de eerste week van het dieet wordt de persoon die dit snelle afslankprogramma volgt aangeraden om bijna uitsluitend groentesoep te eten. Dit gaat meestal gepaard met mager eiwitvoedsel zoals fruit en kipfilet.

De volgende fase, bekend als de stabilisatiefase, volgt hetzelfde principe als de vorige. Dit is ook een 7-daagse fase waarin je je blijft richten op groentesoep in je dieet, terwijl je erop let dat je elke dag tussen de 1 en 2 zetmeelrijke voedingsmiddelen eet. Dit helpt om het gewichtsverlies te consolideren.

soupe aux choux, une place de choix dans le régime au soupe
Het soepdieet geeft de voorkeur aan kool- of groentesoepen.

Hoe het dieet werkt: Een typische dag op het soepdieet

De voedingsmiddelen die je op een typische dag op het soepdieet kunt eten verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van of het ontbijt, lunch of diner is. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld 1 of 2 pruimen en 150 g 0% fromage frais eten.

We raden aan om ongeveer 200g kabeljauw te eten met een pan zachtjes gestoomde groenten. Probeer als avondeten een aardappel- en preisoep met sinaasappel.

De voordelen van het soepdieet

  • Gewichtsverlies op korte termijn: met een gewichtsverlies tot 5 kg in slechts één week is het dieet snel en effectief.
  • Een effectieve methode om het lichaam te reinigen: volgens talloze getuigenissen heeft het soepdieet een zeer interessant reinigend effect op het lichaam, maar dat is niet alles. Er wordt ook gezegd dat het vochtafdrijvende en vetetende eigenschappen heeft, waardoor cellulitis en het sinaasappelhuideffect verdwijnen.
  • Geen hongergevoel: dit dieet stimuleert de consumptie van grote hoeveelheden fruit en groenten. Vandaar het gebrek aan hongergevoel dat je kunt voelen als je deze methode volgt, die een van de meest effectieve afslankprogramma’s is om snel gewicht te verliezen.
  • Lichtere spijsvertering: dankzij het hoge vezelgehalte van de voedingsmiddelen die het soepdieet bevat, heeft het als bijkomend voordeel dat het de spijsvertering vergemakkelijkt door de darmtransit te versnellen.
  • Zeer voedzaam: de afslankproducten die worden aanbevolen als onderdeel van dit vloeibare dieet zijn rijk aan vezels, vitamines (met name vitamine C) en mineralen. Deze samenstelling van je dieet tijdens een soepdieet zorgt voor een effectieve vetverbranding die de eliminatie van suikers en vetten uit het lichaam bevordert.

Minpunten van het soepdieet

  • Hoog risico op tekorten: als enkel dieet bevordert dit programma een tekort aan vitamines zoals vitamine E en vitamine D en mineralen zoals selenium, magnesium en ijzer. De beste manier om het risico op deze tekorten te verminderen is het nemen van mineraal- en vitaminesupplementen.
  • Bijna systematisch gewichtstoename: het soepdieet wordt gekenmerkt door een bijzonder hoge eiwitinname. In werkelijkheid is het een caloriearm programma dat onvermijdelijk leidt tot spierafbraak, wat de bijna systematische gewichtstoename aan het einde van de kuur verklaart. Het jojo-effect is bij deze methode zeer aanzienlijk, ongeacht de afslankproducten die tijdens het dieet worden geconsumeerd.
  • Het vochtafdrijvende effect van groenten is van zeer korte duur: het treedt pas echt op tijdens de eerste dagen van het soepdieet. Degenen die dit programma gebruiken om snel gewicht te verliezen, merken dat dit effect stopt en wordt omgekeerd. Dit kan leiden tot het vasthouden van water in het lichaam, wat cellulitis kan bevorderen.
  • Lage calorie-inname: dit dieet voorziet het lichaam van een dagelijkse hoeveelheid van niet meer dan 1000 calorieën. Het gevolg van dit gebrek aan calorieën is dat de persoon die voor dit programma kiest een hongerig gevoel krijgt, naast een moe gevoel en andere ongewenste effecten zoals duizeligheid en zelfs hoofdpijn. Sommige mensen raden aan om een effectief eetlustremmend middel te nemen.
  • Aanzienlijk risico op eetstoornissen: dit fenomeen is te wijten aan het feit dat dit dieet leidt tot hunkering en frustraties.
Fatigue
Honger, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn zijn slechts enkele van de gevolgen van het calorietekort dat wordt veroorzaakt door het soepdieet.

Effectiviteit van het dieet: De effectiviteit van het soepdieet

Het soepdieet, dat aanbeveelt om een week lang alleen soep te eten, is een geweldige manier om af te vallen, en nog snel ook. Afhankelijk van het individu bedraagt het gewichtsverlies met dit afslankprogramma tussen de 2 en 5 kilo. Zoals je kunt zien, is het doel van dit dieet om in zeer korte tijd gewicht te verliezen.

Duur van het soepdieet

Het soepdieet is een effectieve methode om op korte termijn af te vallen en duurt naar schatting 7 dagen. Na het dieet van een week bevat deze afslankmethode een stabilisatiefase, die ook 7 dagen duurt. Tijdens deze fase introduceert de persoon die dit dieet volgt geleidelijk weer zetmeelrijk voedsel in zijn dieet.

Houd er rekening mee dat het afslankprogramma niet langer dan 7 dagen kan duren. Dit gezegd hebbende, kan het soepdieet worden herhaald door iedereen die het gevoel heeft dat hij of zij zijn of haar doelen om af te vallen niet heeft bereikt. Hiervoor moet je ervoor zorgen dat je een pauze van 14 dagen tussen de eerste en tweede poging om snel genoeg af te vallen met het soepdieet nauwgezet respecteert.

Speciale menu’s en recepten voor het soepdieet

Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van speciale menu’s en recepten bij het volgen van een soepdieet. Dus hier is wat je zou kunnen vinden op de borden van iemand die besluit om snel af te vallen met deze afslankmethode.

OntbijtKoolsoep, fruit, een suikervrij drankje, een stukje zalm, havermoutpap.
LunchGebakken sperziebonen met peterselie en knoflook,
Runderreepjes en fruitsalade
Zelfgemaakte appelmoes, gebakken champignons, gegrilde kip en een recept gemaakt met dille, 0% yoghurt en komkommer
Twee clementines, gegrilde zalm met sojaroom en spinazie, bietencrème
Gebakken tofu, artisjokvinaigrette en gewone yoghurt met rode vruchtencoulis
Gestoomde aardappelen met bieslook, kalkoenschnitzel, witlofsalade met walnoten
Verse komkommersoep, gegratineerde bloemkool met béchamelsaus Exotische fruitsalade en avocadovelouté met dragon.
Snack – Cravings-Een zuivelproduct: 1 glas melk, 1 portie kaas, 1 yoghurt, 1 portie fromage frais;
Een graanproduct (1 volkorenbiscuit, volkorenbrood, enz.)
Een portie fruit;
Een portie oliehoudende zaden (amandelen, walnoten, hazelnoten, enz.), ongeveer 30 g.
DinerCrème van champignonsoep
Crème van waterkerssoep
Appel- en kaneelsoep
Mango-ananassoep
Paprikasoep
Soep van koolraap en bloemkool.
Speciale menu’s en recepten voor het soepdieet
Soepdieet: goed of slecht idee? op Europe 1

Meningen van gezondheidsdeskundigen over het soepdieet

Voor sommige specialisten, zoals sportcoaches, is het soepdieet een gunstig programma omdat het het spijsverteringsproces gedurende een bepaalde periode vergemakkelijkt. Ze wijzen echter snel op de gevaren van dit dieet, dat bijzonder arm is aan mineralen en vitaminen. Andere professionals, waaronder voedingsdeskundigen en diëtisten, wijzen op de neiging van dit dieet om tot tekorten te leiden als het over een langere periode wordt gevolgd.

Over het algemeen zijn ze het er allemaal over eens dat het soepdieet een uitstekende manier is om snel gewicht te verliezen, maar dat je er niet blijvend gewicht mee kunt verliezen. Ze raden een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging aan.

Consumentenmening

Voor veel mensen die het soepdieet al hebben gevolgd, staat de effectiviteit ervan buiten kijf. Veel regelmatige gebruikers van dit afslankprogramma beweren dat ze bijna 5 kg zijn afgevallen in slechts één week. Ze wijzen er echter op dat het dieet erg draconisch is.

Daarom raden ze echte motivatie aan om snel gewicht te verliezen met deze afslankmethode. Hoewel een tekort aan bepaalde elementen niet kan worden uitgesloten, is dit een probleem dat kan worden opgelost met een eenvoudige truc: vitamines innemen. Ondanks de langdurige vermoeidheid die dit dieet veroorzaakt, blijft het een echte ontgiftingskuur voor het lichaam.