Saxenda: mijn mening & beste prijs

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Tegenwoordig hebben steeds meer jongeren en volwassenen last van overgewicht en obesitas. Slechte eetgewoonten en een zittende levensstijl zijn de belangrijkste oorzaken. De getroffenen zijn op zoek naar alle mogelijke manieren om de situatie te verbeteren.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Saxenda is zo’n medicijn dat mensen helpt om af te vallen en hen een kans geeft om weer een fatsoenlijk leven te leiden. Maar wat is de echte waarde van dit medicijn met zijn vermeende wonderbaarlijke effecten?

Update: Het product Saxenda is niet langer te koop. Het artikel is ter informatie bewaard. Alternatieven zijn beschikbaar onderaan de pagina!

Saxenda voor gewichtsverlies

Presentatie

Saxenda is een geneesmiddel dat speciaal is samengesteld om zwaarlijvigheid en overgewicht te behandelen. Het werd ontwikkeld en verdeeld door het Deense laboratorium Novo Nordisk.

De behandeling wordt alleen voorgeschreven aan mensen ouder dan 18 jaar en vereist ook dat de patiënt een BMI van 27 of meer heeft.

Saxenda wordt over het algemeen gebruikt voor de behandeling van alle aandoeningen die samenhangen met overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk en hypercholesterolaemie.

Voor een optimale effectiviteit raden artsen en voedingsdeskundigen aan om de behandeling te combineren met regelmatige lichaamsbeweging en een dieet dat gewichtsverlies stimuleert.

De prijs van het product is relatief hoger dan die van andere merken, maar het verschil is voelbaar in de effectiviteit en kwaliteit.

Saxenda
Saxenda is een middel tegen zwaarlijvigheid

Waaruit bestaat het?

Saxenda bestaat voornamelijk uit liraglutide, een stof die, eenmaal opgenomen door het lichaam, de eetlust vermindert en je een vol gevoel geeft. Als gevolg hiervan hebben patiënten de neiging om veel minder te eten tijdens de maaltijden en tussendoor snacken te vermijden.

Liraglutide wordt gebruikt in combinatie met een vermindering van de voedselconsumptie (natuurlijk door de effecten van de stof) en meer of minder intensieve lichamelijke activiteit (bij voorkeur bijgestaan door een professionele coach).

Saxenda bevat ook dinatriumfosfaatdihydraat, zoutzuur, natriumhydroxide, propyleenglycol, water en fenol.

Hoe wordt de BMI berekend?

BMI of Body Mass Index

BMI is een internationaal erkende indicator om de zwaarlijvigheid van een persoon te meten. Voedingsspecialisten gebruiken het vaak om de gezondheidstoestand van een persoon te beoordelen.

Berekening

Om dit te doen, deel je gewoon je gewicht in kg door het kwadraat van je lengte in m. Ter illustratie: iemand die 75 kg weegt en 1,80 m meet, heeft een BMI = 75 / (1,8)² = 23,15 kg/m².

Er zijn echter een aantal sites op het internet die het gemakkelijk maken om je BMI te berekenen met slechts een paar klikken.

Interpretaties

Hier zijn de verschillende interpretaties van de cijfers die verkregen worden na het berekenen van de BMI:

 • BMI < 16,5: chronische slankheid ;
 • 16,5 < BMI < 18,5: slankheid ;
 • 18,5 < BMI < 25: normaal postuur;
 • 25 < BMI < 30: individu met overgewicht of zwaarlijvigheid;
 • 30 < BMI < 35: begin van zwaarlijvigheid of matige zwaarlijvigheid;
 • 35 < BMI < 40: chronische obesitas;
 • BMI > 40: morbide obesitas.

Bereken hier je BMI voor mannen en hier je BMI voor vrouwen!

Update: Het product Saxenda is niet langer te koop. Het artikel is ter informatie bewaard. Alternatieven zijn beschikbaar onderaan de pagina!

Voor wie geldt dit?

Saxenda geldt alleen voor personen met een BMI van 27 of meer. Dus als je overgewicht hebt (BMI tussen 25 en 26,9), hoef je nog geen drastische maatregelen te nemen om af te vallen.

De BMI is echter niet van toepassing op een zwangere vrouw, omdat haar gewicht toeneemt onafhankelijk van haar lichaamsvet, of op een zeer gespierde atleet zoals een bodybuilder, omdat zijn spierdichtheid zijn gewicht, en dus zijn BMI, aanzienlijk verhoogt.

Tot slot is het ook niet van toepassing op mensen ouder dan 65, omdat hun spiermassa na die leeftijd aanzienlijk afneemt.

Saxenda dosering

Injecteerbare oplossing

Saxenda wordt geleverd in de vorm van een oplossing die kan worden geïnjecteerd met behulp van een soort pen. Het uiteinde van het apparaat is voorzien van een naald voor eenmalig gebruik, waarvan navullingen in apotheken kunnen worden gekocht onder de namen Novo Fine of Novo Twist tegen relatief lage prijzen.

Toediening

Geleidelijke verhoging van de dosis

Saxenda wordt geleidelijk in het lichaam geïnjecteerd, waarbij de dosis regelmatig wordt verhoogd. Aan het begin van de behandeling is de door artsen aanbevolen dosis ongeveer 0,6 mg per dag. Het wordt onderhuids in de buik, dij of arm geïnjecteerd. Het medicijn kan op elk moment van de dag worden ingenomen, zowel vlak voor als vlak na de maaltijd.

Saxenda

Na een week zal je arts de dagelijkse dosis verdubbelen tot 1,2 mg en verhogen tot je 3 mg per dag hebt bereikt. Aangezien de ongewenste effecten aanzienlijk zijn, zal deze geleidelijke variatie het lichaam in staat stellen om te wennen aan het product en het dieet, zodat deze symptomen zoveel mogelijk worden verminderd.

Voorwaarden voor injectie

Het wordt sterk afgeraden om het geneesmiddel zelf te injecteren voordat je eerst van een arts of verpleegkundige hebt geleerd hoe je dit op de juiste manier moet doen. Zij zullen je ook leren hoe je de oplossing en de spuit op de juiste manier klaarmaakt.

Als je het moeilijk vindt om jezelf te injecteren, aarzel dan niet om een familielid om hulp te vragen of om dagelijks een afspraak te maken met een zorgverlener.

Er zijn veel injectieplaatsen (buik, dijen, armen), dus het is het beste om ze regelmatig af te wisselen om ze te behouden, aangezien de behandeling over meerdere weken wordt gegeven.

Als je een dosis van het geneesmiddel vergeet in te nemen, moet je dat niet goedmaken door een dubbele dosis te nemen.

Bewaren

De oplossing moet altijd kleurloos en homogeen zijn. Zodra je de geringste aanwezigheid van deeltjes of een verdacht uiterlijk opmerkt, is het sterk af te raden de oplossing in te nemen. Tot slot moet de oplossing op een koele plaats buiten bereik van kinderen worden bewaard. Als je besluit om het in de koelkast te bewaren, zorg er dan voor dat het niet bevriest en gebruik het niet langer dan 30 dagen na opening.

Update: Het product Saxenda is niet langer te koop, het artikel is ter informatie bewaard. Alternatieven zijn beschikbaar onderaan de pagina!

Product werkzaamheid

Een diepgaande studie

Om de werkzaamheid van het product aan te tonen, besloot het laboratorium van Novo Nordisk een klinische studieuit te voeren met meer dan 3700 niet-diabetespatiënten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Het onderzoek duurde ongeveer 56 weken en er waren verschillende landen over de hele wereld bij betrokken, met proefpersonen die ernstig overgewicht of obesitas hadden. De proefpersonen werden geselecteerd op basis van een strikte berekening van hun BMI, waarbij alleen personen boven de 27 voor overgewicht en 30 voor obesitas werden geïncludeerd.

Er moet ook worden opgemerkt dat 78,5% van de patiënten in het onderzoek vrouwen waren. Gedurende de 56 weken ging de behandeling gepaard met een specifiek dieet en een sportprogramma onder begeleiding van professionele coaches.

Tegelijkertijd werden de patiënten behandeld met een placebo om een controlegroep te vormen voor het al dan niet werkzaam zijn van het product.

De resultaten

63,2% van de patiënten die een regelmatige dosis Saxenda kregen, verloren minstens 5% van hun lichaamsgewicht, terwijl 33,1% meer dan 10% verloor.

Patiënten met een placebo verloren 27,1% van hun oorspronkelijke gewicht en 10,6% verloor meer dan 10%.

De resultaten van het onderzoek stelden onderzoekers in staat om de effectiviteit van het product aan te tonen. Hoewel de cijfers aantonen dat Saxenda geen remedie is tegen obesitas, helpt het mensen wel gewicht te verliezen en maakt het de behandeling van problemen die gepaard gaan met overgewicht, zoals diabetes, gemakkelijker.

Saxenda
Saxenda helpt bij het afvallen en vergemakkelijkt de behandeling van bepaalde aan obesitas gerelateerde aandoeningen

Update: Het product Saxenda is niet langer te koop. Het artikel is ter informatie bewaard. Alternatieven zijn beschikbaar onderaan de pagina!

Waarschuwingen en contra-indicaties

Waarschuwingen

Er zijn een aantal waarschuwingen waarmee u rekening moet houden voordat u begint met de behandeling met Saxenda of een andere vorm van medicatie met een hoog gehalte aan liraglutide. Als een van de volgende punten op u van toepassing is, wordt u dringend geadviseerd om uw arts te raadplegen:

 • Borstkanker: als u borstkanker vermoedt of als uw voorouders aan deze ziekte leden, kan het risico om deze ziekte te krijgen aanzienlijk verhoogd worden door het gebruik van liraglutide;
 • Schildklierkanker: in sommige gevallen kan liraglutide schildklierkanker veroorzaken. Mensen met een voorgeschiedenis van deze ziekte moeten bijzonder voorzichtig zijn;
 • liraglutide kan in geen geval insuline vervangen, hoewel het geneesmiddel diabetes effectief behandelt.

Contra-indicaties

Saxenda en andere geneesmiddelen op basis van liraglutide mogen niet worden ingenomen in de volgende gevallen:

 • Allergische reacties op liraglutide of een ander ingrediënt in het geneesmiddel;
 • Mensen die lijden aan hartfalen van klasse I of II;
 • Personen met endocriene neoplasie (tumoren in verschillende klieren in het lichaam);
 • Personen met chronische nier- of leverinsufficiëntie;
 • Personen ouder dan 75 jaar;
 • Zwangere vrouwen;
 • Vrouwen die borstvoeding geven;
 • Jongeren onder de 18 jaar.

Bijwerkingen

Behandeling met Saxenda stelt patiënten bloot aan talrijke bijwerkingen, die bij ten minste 1% van de patiënten optreden. Ze kunnen ernstig of minder ernstig zijn en van voorbijgaande of aanhoudende aard.

Lichte bijwerkingen

De onderstaande symptomen zijn de meest voorkomende en treden vaak op in de eerste dagen van de behandeling:

 • Smaakveranderingen als gevolg van de effecten van liraglutide;
 • Brandend maagzuur;
 • duizeligheid
 • Diarree of constipatie;
 • Vermoeidheid ;
 • misselijkheid
 • Braken ;
 • Droge mond;
 • Buikpijn.

Ernstigere bijwerkingen

De volgende bijwerkingen zijn zeldzamer, maar kunnen bij verwaarlozing door de patiënt ernstige problemen veroorzaken. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als een of meer van deze effecten optreden:

 • Plotselinge veranderingen in de hartslag, met hartkloppingen en flauwvallen tot gevolg;
 • Symptomen van ernstige uitdroging: verminderde urineproductie, aanhoudende droge huid en mond, intens dorstgevoel, hoofdpijn en verwardheid;
 • Nierproblemen: vaak plassen ’s nachts, bloed in de urine;
 • Chronische hypoglykemie: desoriëntatie, intense vermoeidheid en gevoelloosheid in de ledematen, convulsieve aanvallen, enz.
 • Biliary lithiasis: buikpijn, tussen de schouderbladen, onder de rechterschouder.

Update: Het product Saxenda is niet langer te koop. Het artikel is ter informatie bewaard. Alternatieven zijn beschikbaar onderaan de pagina!

Interacties om rekening mee te houden

Liraglutide heeft wisselwerkingen met veel middelen. Het is daarom raadzaam om met uw arts te overleggen als u een behandeling volgt op basis van een van deze geneesmiddelen voordat u Saxenda gaat gebruiken om af te slanken:

 • Acetylsalicylzuur;
 • Androgenen zoals testosteron;
 • Antibiotica zoals sulfamethoxazol, ciprofloxacine of ofloxacine;
 • Antidiabetica zoals chloorpropamide of metformine;
 • Antipsychotica zoals clozapine;
 • Corticosteroïden zoals hydrocortison of prednison;
 • Lus- en thiazidediuretica;
 • Monoamine oxidase remmers;
 • insuline;
 • Oestrogenen;
 • fenylefrine;
 • kinine.

Er zijn veel andere middelen en geneesmiddelen die in meer of mindere mate kunnen interageren met liraglutide. Het beste is om altijd je arts te raadplegen voor een behandeling.

Is het mogelijk om Saxenda in de apotheek te kopen, en tegen welke prijs?

Saxenda kan gekocht worden in apotheken of op het internet tegen verschillende prijzen. In het eerste geval is een recept van uw arts nodig. De medicijnen die aan u worden verkocht zijn echter echt en garanderen de gewenste effecten.

Saxenda
Saxenda kan worden gekocht in apotheken, op recept of via internet

Steeds meer mensen kiezen ervoor om Saxenda via het internet te kopen, omdat het veel tijd bespaart dankzij de thuisbezorging. Het probleem is dat veel e-commercesites vervalste of verouderde producten aanbieden.

Het is daarom sterk aan te raden om alleen van officiële sites te kopen, en als je dat niet doet, kun je het beste op je hoede zijn voor platforms die alleen medicijnen verkopen en je niet een paar vragen stellen over jouw geval en hoe ze je echt zouden kunnen helpen.

Laat het alleen bezorgen als je zeker weet dat je thuis bent en controleer de houdbaarheidsdatum en verpakking zorgvuldig.

Over het algemeen hebben serieuze websites artsen in dienst om hun mening te geven en je te adviseren over wat het beste voor je zou zijn.

Aarzel tot slot niet om verschillende apotheken of websites te vergelijken voordat je iets koopt, want de prijzen verschillen per winkel. Vergelijk ook de bezorgkosten om geld te besparen.

Update: Het product Saxenda is niet langer te koop. Het artikel is ter informatie bewaard. Alternatieven zijn beschikbaar onderaan de pagina!

Meningen over Saxenda

Deze sectie “meningen” richt zich ten eerste op de mening van een patiënt die het product langer dan drie maanden heeft gebruikt, en ten tweede op de meningen van artsen en gezondheidsprofessionals over Saxenda.

Beoordeling van Saxenda

Een patiënt probeerde de Saxenda kuur en noteerde de veranderingen, reacties en mogelijke bijwerkingen die zijn lichaam ondervond gedurende deze periode.

Na 3 maanden bereikte de dagelijkse dosis het maximale niveau, namelijk 6 mg per dag. De patiënt begon de effecten van het geneesmiddel te voelen, in het bijzonder het verlies van eetlust dat optrad bij de eerste doses.

Vermoeidheid werd ook steeds meer gevoeld door het gebrek aan calorie-inname. Na twee weken treedt misselijkheid op, die vaak pas stopt na braken. Diarree komt ook vaak voor, wat de uitdroging versnelt.

De behandeling ging gepaard met lichaamsbeweging, waaronder elke ochtend stevig wandelen of joggen, en een drastisch dieet.

De patiënt woog aanvankelijk 100 kg en is 1,80 m lang. Zijn BMI aan het begin van de behandeling was daarom 100/(1,80)²= 30,9 ≈ 31 kg/m².

Na 3 maanden was hij ongeveer 5 kg afgevallen, wat overeenkomt met 5% van zijn oorspronkelijke gewicht.

Persoonlijk was de patiënt min of meer teleurgesteld over de resultaten van het gewichtsverlies, gezien het feit dat hij gedurende 12 weken zoveel moeite had gedaan om slechts 5 kg af te vallen.

Zijn BMI daalde echter onder de 30 (indicator van obesitas) naar 29,45 (in het bereik van overgewicht). Bovendien is zijn bloeddruk gestabiliseerd, ook al had hij vroeger een hoge bloeddruk.

Saxenda et santé
Saxenda heeft baat bij aan overgewicht gerelateerde ziekten

De patiënt is positief, want Saxenda heeft bijgedragen tot een betere gezondheid en de behandeling heeft hem in staat gesteld terug te keren naar een meer hygiënische en minder sedentaire levensstijl. Na uitleg van zijn huisarts besefte hij eindelijk dat gewichtsverlies niet drastisch moet zijn en dat 5 kg ruim binnen de norm valt.

Meningen van artsen over Saxenda

Artsen zijn unaniem als het gaat om afslankmedicijnen: de meest effectieve moeten gepaard gaan met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Hoewel Saxenda ongewenste bijwerkingen heeft, is het een van de synthetische medicijnen die echte resultaten oplevert zonder het lichaam te schaden. In feite kan het lichaam beter omgaan met afslankende effecten die ‘langzamer’ zijn en over een langere periode worden uitgesmeerd.

Over het algemeen zijn de meningen van artsen over Saxenda goed. Vandaag de dag zijn er maar weinig afslankmiddelen die professionals in de gezondheidszorg aanbevelen, en Saxenda behoort tot deze selecte minderheid.

Conclusie

Afslanken is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van gezondheid. In een tijd waarin overgewicht buitensporig wordt, tot op het punt van zwaarlijvigheid, is het dringend nodig om het te verhelpen met de minst agressieve methode mogelijk om ernstigere problemen te voorkomen. De bewezen doeltreffendheid van Saxenda en liraglutide betekent dat dit product nog een mooie toekomst voor zich heeft.

Update: Saxenda is niet langer te koop. Dit artikel is bewaard voor informatieve doeleinden. Alternatieven zijn hieronder beschikbaar!

Alternatieven

Saxenda is niet langer verkrijgbaar, maar er zijn andere opties om je te helpen afvallen! Hier zijn ze: