Natman dieet: de volledige gids

[Artikel bijgewerkt op 19/10/2023]

Het Natman dieet is gebaseerd op de consumptie van groenten en vlees en is ontworpen om caloriearm en slank te zijn, waardoor je 3 tot 5 kilo kunt afvallen in slechts 4 dagen! Klinkt dat onrealistisch? Nou, het is snel en effectief afvallen. Als je snel wilt afvallen, is dit 4 dagen dieet ideaal als je je aan bepaalde regels houdt. Maar waar bestaat dit dieet uit? Wat zijn de voor- en nadelen? Vind alle antwoorden op deze vragen in dit artikel.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het Natman dieet?

Dit afslankprogramma, ook wel bekend als het stewardessdieet, is verrassend effectief. Met het Natman dieet kun je snel afvallen, gemiddeld 3 tot 5 kilo per week. Het is zowel caloriearm als eiwitrijk. Het doel is om je eiwitrijk voedsel te laten eten om af te vallen en tegelijkertijd je spiermassa te behouden. Dit dieet mag niet langer dan 4 dagen duren, maar kan desgewenst één keer per maand worden gedaan.

Hôtesse s'occupant des passagers d'un avion
Het Natman dieet, waarmee je in een week 3 tot 5 kilo afvalt, staat ook bekend als het stewardessdieet.

Zoals de meeste diëten die snel gewichtsverlies beloven, is het Natman dieet rijk aan eiwitten. Op het menu staan vis, mager vlees of eieren en vezels. Je kunt ook groenten eten, op voorwaarde dat ze zonder vet zijn gekookt. Aan de andere kant zijn koolhydraten, vetten, zuivelproducten en vooral alcoholische dranken totaal verboden.

Geen boter, margarine of vetten. Natuurlijk zijn er goede en slechte vetten, maar op het Natman dieet negeer je alle vetten, of ze nu goed of slecht zijn. Bij elke maaltijd eet je voedingsvezels, die je vullen, de darmtransit verbeteren en het risico op constipatie verminderen.

Wat zijn de basisprincipes van het Natman dieet?

Tijdens het Natman-dieet moet je een gezond, evenwichtig dieet volgen en bepaalde voedselcategorieën verbieden: koolhydraten, vetten en zuivelproducten. Alleen groenten, fruit en vlees zijn toegestaan. Natuurlijk moeten deze zonder vet worden gekookt. Knabbelen tussen de maaltijden door is ook verboden.

Voor overtuigende resultaten is het belangrijk om de basisprincipes van dit dieet te volgen. Het is ook essentieel om een week lang de stabilisatiefase te volgen, anders loop je het risico dat je het verloren gewicht weer terugkrijgt.

Voor wie is het Natman dieet bedoeld?

Het Natman dieet is officieel bedoeld voor mensen die maar een paar kilo te verliezen hebben. Het is geen methode die is ontwikkeld om problemen met overgewicht of obesitas te overwinnen.

Personne prenant la dimension de sa ceinture
Het Natman dieet is bedoeld voor mensen die 2 tot 5 kilo willen afvallen. Dit dieet is niet ontworpen om overgewicht en obesitas te bestrijden.

Het is ontworpen voor iedereen die snel een paar kilo wil afvallen, zonder maandenlang een dieet te volgen. Het Natman dieet wordt echter niet aanbevolen voor iedereen die meer dan 5 kilo wil afvallen. Na vier dagen kan het leiden tot tekorten die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Door de verboden voedingsmiddelen kan het Natman dieet tekorten veroorzaken en dus risico’s op vermoeidheid en zwakte. Toegegeven, deze risico’s zijn kleiner dan bij andere diëten, maar dit dieet wordt niet aanbevolen voor mensen met gezondheidsproblemen.

Kortom, man of vrouw, dit programma is voor jou als je snel wilt afvallen en als je in staat bent tot zelfdiscipline.

Natman dieet: hoe werkt het?

Het Natman dieet is zowel eiwitrijk als caloriearm. Dit is hoe het werkt.

Eiwitrijk dieet

Als eiwitrijk dieet verandert dit dieet de niveaus van verschillende hormonen die het gewicht reguleren. Een hogere eiwitinname verhoogt de niveaus van het verzadigingshormoon en verlaagt de niveaus van het hongerhormoon ghreline. Bovendien verbrandt de vertering en metabolisering van eiwitten calorieën.

Door het hoge thermogene effect en verschillende andere factoren heeft een hoge eiwitinname de neiging om het metabolisme te stimuleren. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs terwijl je slaapt. Het is aangetoond dat een hoge eiwitinname de stofwisseling stimuleert en het aantal verbrande calorieën met ongeveer 80 tot 100 per dag verhoogt.

Eiwitten verminderen je eetlust en zorgen ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer mensen hun eiwitinname verhogen, ze minder calorieën gaan eten. Een eiwitrijk dieet vermindert de trek en het verlangen om ’s avonds laat te snacken.

Caloriearm dieet

Als caloriearm dieet stimuleert dit dieet je gewichtsverlies. De meeste mensen kunnen afvallen als ze het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen beperken. Caloriearme diëten, vooral diëten met zeer weinig koolhydraten, kunnen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat diëten met veel eiwitten en weinig koolhydraten een licht gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Hoewel het controversieel blijft, geloven veel experts dat koolhydraatarme diëten een metabolisch voordeel hebben. Met andere woorden, koolhydraatarme diëten verhogen je energieverbruik.

De belangrijkste verklaring voor de gewichtsverliezende effecten van koolhydraatarme diëten is waarschijnlijk hun krachtige effect op de eetlust. Het is algemeen bekend dat wanneer mensen te weinig koolhydraten binnenkrijgen, hun eetlust afneemt en ze automatisch minder calorieën gaan consumeren.

Het doel van een caloriearm dieet is om het lichaam te dwingen vet te gebruiken als belangrijkste energiebron. Wanneer dit gebeurt, produceert de persoon ketonlichamen om delen van het lichaam van brandstof te voorzien die geen vet als energiebron kunnen gebruiken, de hersenen en rode bloedcellen in het bijzonder.

Cellulles sanguines
Het doel van caloriearme diëten is om het lichaam te dwingen vet te gebruiken als belangrijkste energiebron. Om delen zoals de hersenen en rode bloedcellen die geen vet kunnen gebruiken van brandstof te voorzien, produceert het lichaam ketonlichamen.

Voordelen van het Natman dieet

De Natman methode heeft het allemaal: het is een snel, eenvoudig en gratis dieet. Het snelle gewichtsverlies en de zeer korte duur van de ontbering (die nog steeds draconisch is) verklaren grotendeels de grote aantrekkingskracht.

Elk dieet heeft zijn eigen doel. Het Natman dieet is een snel programma dat belooft je te helpen 4 kilo af te vallen in slechts 4 dagen. Het is een idee dat je blijft verbazen, want zoveel gewicht verliezen in een recordtijd lijkt onvoorstelbaar. Dit dieet bedriegt echter niet: studies en onderzoeken tonen aan dat het effectief is. Veel voedingsdeskundigen onderschrijven de echtheid en effectiviteit ervan.

Het dieet duurt slechts vier dagen. Het risico op frustratie is dus beperkt. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het gewichtsverlies heel snel gaat: je hoeft geen maanden te wachten om resultaat te zien.

Als je dit afslankprogramma volgt, zijn er geen beperkingen wat betreft de hoeveelheid voedsel die je mag eten. Dus de frustratie die je misschien voelt is niets vergeleken met die van andere voedingsplannen.

Zelfs als je alleen eiwitten eet, kun je bij je hoofdmaaltijden zoveel eten als je wilt. Bovendien duurt dit programma maar 4 dagen. Je zult voor een korte periode verstoken zijn van vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen, maar het risico op tekorten is praktisch nihil. Door voedingssupplementen in je programma op te nemen, blijft je gezondheid optimaal.

Nadelen

Het Natman dieet heeft, net als alle snelwerkende afslankdiëten, een paar negatieve punten. Ten eerste, omdat het een rigoureus programma is gebaseerd op een uitzonderlijk principe, is het essentieel om de regels te volgen.

Ten tweede, als de periode van je vermageringskuur voorbij is, ben je niet immuun voor een jojo-effect, omdat je lichaam op een nieuw dieet wordt gezet. De duur van dit programma is echter zo kort dat dergelijke risico’s ook beperkt zijn. Zorg er dus voor dat je het stabilisatieprotocol volgt om het jojo-effect te voorkomen.

Om de effecten van je dieet te verlengen, kun je gewoon nieuwe dagelijkse gewoonten aannemen. Ga bijvoorbeeld sporten om je figuur te behouden. Sporten is echter uit den boze tijdens de duur van je dieet.

Een gevoel van vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of zelfs problemen met de darmtransit kunnen optreden wanneer je dit afslankprogramma volgt.

Cycliste
Het beoefenen van een sport zoals fietsen, zwemmen of stevig wandelen zal je helpen om je figuur te behouden na een Natman dieet. Sporten is echter ten strengste af te raden tijdens de 4 dagen van het dieet.

Het afslankprogramma tijdens het Natman dieet

Dit snelle dieet bestaat uit 3 maaltijden per dag. Als je snel wilt afvallen, moet je je hier de hele 4 dagen aan houden. Let er ook op dat het ontbijtmenu de hele periode hetzelfde is. De menu’s bestaan uit zeer kleine porties vlees, fruit en groenten. Dit is een caloriearm dieet. De maaltijden bestaan ook uit veel gegrild vlees.

Eerste dag

Bij dit programma krijg je elke ochtend een kop thee of koffie zonder suiker en een halve grapefruit. Op de eerste dag staat er voor de lunch een gegrilde steak, tomatensalade, sla en een appel als dessert op het menu. Als avondeten eet je een groene bonenschotel en twee hardgekookte eieren, en de andere helft van je grapefruitdessert.

Tweede dag

Als ontbijt neem je een gegrilde steak met sla en een groot glas tomatensap. Voor het avondeten kun je kiezen uit een gerecht met sperziebonen, bloemkool en courgettes. Als dessert neem je suikervrije appelmoes.

Dag drie

Halverwege is je afslankmenu als volgt samengesteld. Als lunch eet je gegrilde biefstuk met selderij en sla, gevolgd door een appel als dessert. Als avondeten eet je gegrilde kip met gestoofde tomaten. Plus een groot glas pruimensap.

Dag vier

Tussen de middag eet je sperziebonen en twee hardgekookte eieren. Je kunt jezelf ook trakteren op tomatensap. s Avonds eet je een gegrilde biefstuk met een portie sla, vergezeld van ananassap, ook weer zonder suiker.

Jus de tomates
Op de tweede dag van het Natman-dieet neem je een groot glas tomatensap als ontbijt na het eten van gegrilde biefstuk en sla.

Voedsel en gedrag verboden tijdens de 4 dagen

Het is absoluut verboden om zuivelproducten, yoghurt, dessertroom, vetten, margarine en boter te consumeren tijdens het hele Natman dieet. Het is ook verboden om alcohol te drinken. Om je dieet tot een succes te maken, moet je sporten en tussendoortjes vermijden.

Menu tijdens de stabilisatiefase van het Natman dieet

Aan het einde van het 4-daagse dieet ga je de zogenaamde stabilisatiefase in. Tijdens deze fase, die 7 dagen duurt, kun je verboden voedingsmiddelen (koolhydraten, vetten, enz.) opnieuw introduceren, maar in kleine hoeveelheden. Het doel van deze fase is om je te helpen je gewicht te stabiliseren en de kilo’s die je bent kwijtgeraakt eraf te houden.

Over een periode van 7 dagen neem je een caloriearm dieet en mag je naast je gebruikelijke 3 maaltijden tussendoortjes nemen. Voor zowel mannen als vrouwen is er een keuze uit een dagelijks dieet van 1200 kcal, 1500 kcal en 1800 kcal.

Het eerste rantsoen wordt vooral aanbevolen voor vrouwen. Het moet worden vervangen door het tweede wanneer je hongergevoel toeneemt. Mannen moeten beginnen met het 1500 kcal menu en dan overschakelen naar het 1800 kcal menu zodra ze meer honger hebben.

Het typische 1200 kcal dieetmenu

Neem als ontbijt een suikervrije thee, kruidenthee of koffie, gevolgd door een vetvrije yoghurt en een snee brood met margarine. Eén stuk fruit is toegestaan. Neem als tussendoortje 100 g fromage frais, met een kopje thee, kruidenthee of koffie zonder suiker.

Neem als lunch 150 g rode kool met vinaigrette, 150 g zalm à la papillote, 150 g sperziebonen, 100 g fromage frais en een stuk fruit. Neem als tussendoortje een vetvrije yoghurt met een kopje thee, kruidenthee of suikervrije koffie.

Als avondeten kun je 1 kom groentesoep nemen, een snee brood, 150 g zalm à la papillote, dan 200 g broccoli met margarine en een stuk fruit.

Het typische 1500 kcal dieetmenu

Het ontbijt is hetzelfde als het 1200 kcal menu. Als eerste tussendoortje neem je een stuk fruit. Voor de lunch neem je dezelfde maaltijd als in het vorige menu, plus 100 g gestoomde aardappelen. Je tussendoortje en avondeten zijn hetzelfde als in het vorige menu.

Het typische 1800 kcal dieetmenu

De aanbevolen maaltijden zijn als volgt. Als ontbijt eet je hetzelfde als in het 1200 kcal menu. Trakteer jezelf op een snee brood. Je twee tussendoortjes en lunch zijn hetzelfde als die van het 1500 kcal menu. Het avondeten bestaat uit dezelfde maaltijd als het 1200 kcal menu, aangevuld met 100 g aardappelpuree en een stukje light kaas.

Regels voor een succesvol afslankprogramma

Geen of heel weinig koolhydraten of vet

Het principe is om meer eiwitten te consumeren. Het is dus een snelwerkend eiwitrijk dieet. Tijdens deze 4 dagen wordt je verzocht om vetten en koolhydraten uit je dieet te schrappen.

Geen tussendoortjes

Om je dieet sneller en effectiever te maken, moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om je figuur te beschermen. Snack niet tussen je hoofdmaaltijden. Omdat je veel eiwitten eet, heb je minder trek, waardoor je verleidingen kunt weerstaan.

Eet hele groenten, geen alcohol

Je mag groenten eten, maar je moet ze wel in hun geheel eten. Discipline is je sleutelwoord om je doel te bereiken. Alcohol is ook verboden in je programma.

4-daags dieet (niet meer) en slechts één keer per maand

Je moet je dieet niet langer dan vier dagen laten duren. Ook mag je het niet vaker dan één keer per maand toepassen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Maak van de gelegenheid gebruik om de hoeveelheid zout die je eet te verminderen zonder het uit te sluiten van je maaltijden.

De auteurs van het Natman dieet blijven anoniem. Als je dit soort afslankprogramma volgt, haalt je lichaam de energie die het nodig heeft uit de vet- en suikerreserves die je nieuwe dieet niet levert. Dit is het belangrijkste mechanisme dat je helpt gewicht te verliezen. En omdat het een eiwitrijk dieet is, leidt het niet tot spierafbraak.

Eet aan tafel en neem de tijd om je eten te kauwen

Om ervoor te zorgen dat je dieetprogramma echt effectief is en je frustratie vermindert, moet je de juiste houding aannemen. Ten eerste, gedraag je normaal, alsof je niet op een vermageringsdieet bent. Eet vervolgens je maaltijden aan tafel. Op die manier ben je meer ontspannen en kun je beter langzaam kauwen.

Drink veel water

Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water, want dit soort dieet stimuleert vooral het verlies van water en eiwitten uit alle lichaamsweefsels, die eerst worden aangesproken om de energie te compenseren die tijdens dit snelle dieet is verbruikt.

Bovendien hoef je jezelf niet elke ochtend te wegen. Vergeet niet dat je dieet maar vier dagen duurt en dat je belooft 4 kilo af te vallen als je de aanbevelingen nauwkeurig opvolgt. Een ander advies: bereid je maaltijden van tevoren voor en vermijd zowel voorgekookt als ingeblikt voedsel.

Eau minérale
Tijdens het Natman dieet moet je tot 2 liter water per dag drinken om het waterverlies te compenseren.

Andere praktische tips om het jojo-effect te voorkomen

Na de vier dagen van het Natman-dieet kunt u opnieuw koolhydraten, vetten en zuivelproducten in uw dieet opnemen, maar in kleine hoeveelheden om het jojo-effect te vermijden. De drie weken na dit afslankprogramma staan bekend als de stabilisatiefase:

Je moet dus oppassen dat je niet te vet of te zoet eet, anders kom je snel weer aan. Het Natman dieet verbiedt elke vorm van snacken: een goede gewoonte om aan te wennen tijdens het dieet om te voorkomen dat je weer aankomt.

Om te voorkomen dat je weer aankomt, beperk je jezelf tot 3 maaltijden per dag en voorkom je zoveel mogelijk dat je maaltijden overslaat. Als je je gewone dieet weer volgt, leer dan de hoeveelheid voedsel die je eet te beperken.

Neem 25% vet, 50% koolhydraten en 15% eiwit. Eet vervolgens meer vezels, die de spijsvertering en opname door de darmen bevorderen. Respecteer de aanbevolen dagelijkse calorie-inname volgens je leeftijd en geslacht. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 2.000 kcal te eten voor een vrouw en 2.500 kcal voor een man.

Natuurlijk mag je tijdens de feestdagen of bij speciale gelegenheden een beetje afwijken van de regels. Je zult echter moeten leren je hongergevoel onder controle te houden (je kunt overwegen de beste eetlustremmers te gebruiken om je te helpen) zodat je niet te vaak te veel eet.

Voorzorgsmaatregelen

De draconische ontbering van het Natman dieet is niet levensvatbaar na 4 dagen. Na deze korte periode wordt het dieet een marteling die gevaarlijk is voor je gezondheid.

Als je het dieet langer dan 4 dagen volgt, kan dit leiden tot grote voedingstekorten, intense vermoeidheid en algemene zwakte. Het kan ook leiden tot grote eetstoornissen, zoals dwangmatige trek en intense honger.

Naar mijn mening

Dit dieet is een uitkomst voor mensen die snel van 4 extra kilo’s af willen komen, zonder al te veel tijd te besteden aan een lang afslankprogramma. Het is ook een kans voor mensen die het risico willen vermijden dat ze hun doel op de lange termijn niet bereiken.

Het wordt het “stewardessdieet” genoemd omdat het net zo lang duurt als het aantal dagen dat stewardessen tussen twee vluchten hebben. En stewardessen staan erom bekend dat ze het hele jaar door een slank figuur behouden.

Bovendien is dit snelle dieet vooral een methode die je leven vereenvoudigt. Toegegeven, het is een expres en tamelijk draconisch dieet, maar de resultaten zijn snel en de basis is eenvoudig toe te passen. En omdat het maar vier dagen duurt, zijn de offers die het oplegt makkelijker te verdragen.

Als je een medisch verleden hebt, raadpleeg dan van tevoren een arts om er zeker van te zijn dat het Natman dieet geschikt voor je is. Houd er ook rekening mee dat dit dieet niet wordt aanbevolen voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, diabetici of mensen met maag- en darmproblemen.