Wat ik van diëten vind door Sandra Ferreira

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Of het nu om gezondheidsredenen is of om in je broek te passen, meer dan 6 op de 10 Fransen zegt dat ze moeten afvallen. Dus je volgt een zogenaamd “dieet”. Maar wat houdt het in en is het effectief?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Als diëtist-voedingsdeskundige wil ik je graag mijn mening geven en vertellen hoe ik over diëten denk.

Wat is een dieet?

Allereerst is een dieet in de omgangstaal een verandering in je eetpatroon waardoor je gewicht kunt verliezen.

Maar je moet weten dat een ‘dieet’ eigenlijk een ‘dieet’ is, met andere woorden een manier van eten, in welke vorm dan ook, en niet per se een dieet om af te vallen… heel eenvoudig!

Het is een verkeerde benaming dat je een ‘dieet’ volgt om af te vallen, met andere woorden, je legt jezelf beperkingen op om je doelen te bereiken.

Maar is het effectief?

Snijd je zetmeelrijk voedsel weg of eet je alleen maar groenten om af te vallen?

Geen goed idee!

Het is bewezen dat beperkende diëten je niet helpen om op de lange termijn af te vallen en ze hebben zelfs bijwerkingen waar je zonder zou kunnen:

verlies van spiermassa, vermoeidheid, slechte adem, slechte slaapkwaliteit, eetstoornissen, prikkelbaarheid, depressie, enz.

régime

Jij bepaalt niet wat je ideale gewicht is!

Je ideale gewicht is niet het gewicht dat je voor jezelf bepaalt, maar het gewicht dat je hersenen bepalen, beïnvloed door genetica en omgevingsfactoren.

In feite valt je “ideale” gewicht, bekend als je “fitnessgewicht”, binnen een bereik, en dit bereik is voor ieder van ons anders.

Het is net als met slaap: sommige mensen hebben 10 uur per nacht nodig om zich uitgerust te voelen, anderen maar 6. Het is hetzelfde met gewicht! Het is hetzelfde met gewicht!

Het regelt bijvoorbeeld honger en verzadiging.

Het regelt ook de energie die je verbruikt om je gewicht stabiel te houden.

Als je meer van mijn artikelen wilt lezen:

Hoe weten we wat dit gewichtsbereik is?

Het is belangrijk om te begrijpen dat het ideale gewicht rond de vijf kilo ligt, dus er is geen precies getal dat ideaal zou zijn. Maar als je de neiging hebt om te zitten, zit je aan de bovenkant van het bereik…

Maar let op, je ideale gewicht kan in de loop van je leven veranderen!

Als je bijvoorbeeld enkele jaren te zwaar blijft, zullen je hersenen aannemen dat dit nieuwe gewicht je nieuwe ideale gewicht is.

Helaas betekent dit dat je moet voorkomen dat je aankomt, omdat het dan moeilijk zal zijn om je hersenen te vertellen dat ze terug naar beneden moeten en op een lager gewicht moeten blijven.

Wat kun je doen om op je ideale gewicht te blijven?

Om op je ideale gewicht te blijven, raad ik je aan naar jezelf te luisteren: zo eenvoudig is het allemaal niet, maar over het algemeen eet je als je honger hebt en stop je met eten als je geen honger meer hebt.

Na ongeveer zes maanden zal je gewicht gestabiliseerd zijn op de referentiewaarde.

perte de poids

En hoe zit het met de BMI?

BMI (Body Mass Index, die wordt berekend volgens de volgende formule: BMI = Gewicht/Grootte2) is zeker een maatstaf, maar niet perfect.

Je kunt overgewicht hebben op je ideale gewicht en nog steeds in goede gezondheid verkeren, maar je moet niet proberen af te vallen zonder het risico te lopen een leven lang op dieet te moeten.

Helaas komt 80% van de mensen die proberen af te vallen er binnen een paar jaar weer bij.

In 2012 werd zelfs een onderzoek uitgevoerd bij 4.000 tweelingen tussen de 16 en 25 jaar, waaruit bleek dat één enkel afslankprogramma het risico op gewichtstoename met twee vermenigvuldigde voor mannen en met drie voor vrouwen.

In feite komt het allemaal door de hersenen die, wanneer ze zich verstoken voelen van voedsel, achteraf meer opslaan om zichzelf in stand te houden (ja, ons lichaam wil leven!).

En als we dan afvallen, verbrandt ons lichaam van nature minder en als we weer meer gaan eten, vertraagt ons lichaam en komen we weer aan, en dit kan vele jaren na het beperkende dieet aanhouden.

Dus wat doe je als je geen dieet volgt?

Een eenvoudig antwoord op een zeer eenvoudige vraag: eet zoveel als je wilt en kom in beweging!

Met andere woorden, zoals ik al eerder zei, je stopt met eten als je geen honger meer hebt, wat niet zo eenvoudig is omdat emotionele factoren (stress, vermoeidheid, enz.) ook een rol spelen en de signalen verstoren die je lichaam uitzendt, zodat je niet goed luistert naar hongergevoelens.

Bovendien doen we regelmatig leuke activiteiten die lang duren!

Om je ideale gewicht te bereiken, is het in feite belangrijk om geen beperkende diëten te volgen, maar om je leven in zijn geheel onder controle te houden: voeding, lichaamsbeweging, stress, enz.

Om mijn mening samen te vatten:

  • Geen beperkende diëten
  • Stop met eten als je geen honger meer hebt
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging die je leuk vindt