Wat ik vind van voedingssupplementen door Sandra Ferreira

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

16% van jullie gebruikt ze regelmatig en denkt dat ze nuttig zijn voor je gezondheid – ik heb het over voedingssupplementen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar zijn ze effectief? Worden ze aanbevolen? Zijn ze gevaarlijk?

Als diëtist en voedingsdeskundige denk ik er het volgende over.

Wat zijn voedingssupplementen?

Vanuit reglementair oogpunt (Richtlijn 2002/46/EG) zijn het voedingsmiddelen :

 • bedoeld zijn als aanvulling op een normale voeding
 • een geconcentreerde bron van voedingsstoffen of andere stoffen zijn
 • een nutritioneel of fysiologisch effect hebben, alleen of in combinatie (maar niet therapeutisch!)
 • in kleine doses op de markt worden gebracht (capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes, ampullen, enz.)

In de praktijk koop je vitamines, mineralen, plantenextracten, enz.

Ze worden vaak ingenomen om de gezondheid te bevorderen.

complément alimentaire

Dus wat denk je?

Niet alle wetenschappelijke studies zijn het eens over deze vraag en reclame helpt niet.

Ik zeg dus ja tegen voedingssupplementen als er echt een tekort is, zoals in het geval van veganisten die vitamine B12 moeten krijgen, of als je bloedarmoede hebt en een ijzersupplement nodig hebt.

Maar zonder tekorten raad ik het af. Want nee, een tekort is niet goed voor ons lichaam, maar een teveel ook niet.

Ik raad je ook aan om professioneel advies in te winnen als je supplementen neemt, zodat je de juiste dosering neemt, kwaliteitssupplementen kiest en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om je gebruikelijke behandeling niet te verstoren.

Het nemen van voedingssupplementen is niet ongevaarlijk, en ze moeten worden genomen in combinatie met een uitgebalanceerd dieet.

Ik geef je mijn mening over vitaminekuren op video:

Heb ik een recept nodig om voedingssupplementen te nemen?

Je hebt geen doktersrecept nodig om voedingssupplementen te nemen, omdat het geen medicijnen zijn.

Dit betekent ook dat voedingssupplementen niet bedoeld zijn om te behandelen.

 1. Voedingssupplementen zijn niet onderworpen aan dezelfde regels als geneesmiddelen: hun werkzaamheid hoeft niet bewezen te worden en er is geen vereiste om toxiciteitsstudies uit te voeren.
 2. Het enige wat je hoeft te doen is de DGCCRF (de Franse Raad voor Consumentenzaken en Fraudebestrijding) op de hoogte stellen van het product dat op de markt wordt gebracht, samen met de etikettering en samenstelling.
 3. De vereisten zijn veel lager dan voor medicijnen, dus wees voorzichtig.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van voedingssupplementen?

Het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid(ANSES) wijst erop dat “hoewel voedingssupplementen door consumenten vaak als ongevaarlijk worden beschouwd, ze hen onder bepaalde omstandigheden aan risico’s kunnen blootstellen. De consumptie ervan mag een evenwichtige en gevarieerde voeding niet vervangen en moet vergezeld gaan van een persoonlijk advies van een gezondheidsprofessional”.

Het is een veel voorkomende misvatting dat natuurlijke plantaardige stoffen beter zijn voor de gezondheid dan kunstmatige.

Hier is een voorbeeld van vergiftiging door een natuurlijk plantenextract, gepubliceerd in The Lancet (Vale 1998):

Een 61-jarige man presenteerde zich in september 1997 met 5 dagen hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid en slaperigheid. Bij onderzoek werden geen lichamelijke afwijkingen gevonden, ook niet in zijn neurologische toestand. De diagnose hersenvliesbloeding werd gesteld. Uit gedetailleerde ondervraging bleek dat hij drie tot vier keer per dag Ginkgo biloba 40 mg tabletten had ingenomen gedurende meer dan 6 maanden voor het begin van zijn symptomen.

Ginkgo biloba-extract wordt zonder recept verkocht als supplement om de mentale alertheid te verbeteren (de reden waarom onze patiënt het nam). Het extract is echter een krachtige remmer van de bloedplaatjesactiverende factor1 en langdurig gebruik is in verband gebracht met een langere bloedingstijd, spontane bloedingen en subdurale hematomen.

Er is geen bewijs dat subarachnoïdale bloeding werd veroorzaakt door Gingko biloba, maar de afwezigheid van andere risicofactoren, de tijdelijke associatie van verhoogde bloedingstijd en hemorragische gebeurtenis, en het antiplateletaggregatieprofiel suggereren een aannemelijk verband met het voedingssupplement.

Dit gebeurt vaak als het voedingssupplement in overdosis wordt ingenomen en/of als het verboden ingrediënten bevat.

pharmacie

Moeten voedingssupplementen worden vermeden?

Ik zou zeggen dat ze verstandig moeten worden gebruikt en dat sommige moeten worden vermeden, zoals de supplementen die door ANSES worden genoemd en die waarschuwen voor risicogroepen: kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die medicijnen gebruiken.

 • Van Berberis extract is bijvoorbeeld bekend dat het farmacologische effecten heeft boven 400 mg/d, maar ANSES vermoedt dat lagere doses effecten kunnen hebben op de lever, zoals hartritmestoornissen en maagdarmstoornissen.
 • Een tweede voorbeeld is spirulina, verkregen uit cyanobacteriën. ANSES waarschuwt voor de aanwezigheid van cyanotoxines en onzuiverheden van zware metalen.

Als je meer van mijn artikelen wilt lezen :

Wat doen we met voedingssupplementen?

 • Vraag medisch advies voordat je voedingssupplementen neemt.
 • Vermijd het nemen van te veel verschillende voedingssupplementen met hetzelfde effect.
 • Wij geven de voorkeur aan voedingssupplementen met een eenvoudige samenstelling.
 • Geef de voorkeur aan voedingssupplementen die in Frankrijk gemaakt zijn (en biologisch indien mogelijk).
 • Vertel het je arts als je voedingssupplementen neemt.

Vermijd tot slot zelfmedicatie of advies van niet-gezondheidsprofessionals (coaches, natuurgeneeskundigen, enz.) omdat dit kan leiden tot overdosering, wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.

Vermijd ook aankopen op het internet, want daar is het risico op fraude bij de samenstelling van voedingssupplementen groter.

Samengevat mijn mening:

 • Vraag advies aan een gezondheidsprofessional.
 • Controleer of je een tekort hebt.
 • Eet een evenwichtige voeding, die over het algemeen voldoende is om te voorzien in alles wat je lichaam nodig heeft.

Voor meer informatie: