Helpt kefir bij het afvallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Heb je ooit gehoord van kefir? Kefir is een weinig bekend drankje in Frankrijk, maar het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Word je slank van kefir? Die vraag ga ik beantwoorden en ik geef je twee recepten met dit drankje.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Gefermenteerde dranken zijn nog steeds in om af te slanken en gezond te blijven. De voordelen van kefir voor de gezondheid en het afslanken zijn talrijk en gevarieerd, vooral dankzij de overvloedige bacteriële samenstelling. Ik ga je vertellen waarom kefir je slanker maakt. Je ontdekt ook twee uitstekende recepten voor afslankende kefir met fruit.

Wat zijn de kenmerken van kefir?

Kefir is een drank uit de Kaukasus. Het wordt al honderden jaren over de hele wereld gedronken. Deze drank wordt verkregen door kefirkorrels te fermenteren. Dit kan in melk of gezoet vruchtensap. Daarom zijn er verschillende soorten kefir: melk, water en fruit. De kleine witte kefirkorrels zien er korrelig uit en hebben ongewone eigenschappen.

Deze korrels maken een gefermenteerde drank mogelijk die uitstekende bacteriën en actieve gist bevat. Het is dus een probiotische drank. Als je dat wilt, is kefir heel goed voor je lichaam. Om meer te weten te komen over de voordelen van kefir, moet je bedenken dat de darm een tweede brein is dat bestaat uit speciale bacteriën die de darmflora vormen. Het evenwicht van de darmflora en de rijkdom ervan zorgen voor de gezondheidstoestand van het lichaam.

Hoeveel calorieën bevat kefir?

Kefir bevat heel weinig calorieën: 100 gram bevat 37 calorieën. Dit maakt het een uitstekende oplossing voor afslankdiëten. Het kan gebruikt worden als alternatief voor melk of yoghurt.

Waar kan ik kefir vinden?

Het is onmogelijk om kefir uit de industrie te halen. De complexiteit van de eigenschappen en samenstelling maakt dit onmogelijk. De enige manier om kefir te vinden is naar een biologische winkel (of biologische website) te gaan die het zal aanbevelen. Je kunt ook particulieren vinden die het verkopen. Aarzel niet om rond te vragen op forums en sociale netwerken.

Maakt fruit kefir je slank?

Vergeleken met een rijk, uitgebalanceerd dieet kan kefir je helpen gewicht te verliezen. In feite heeft de natuurlijke overvloed aan bacteriën en actieve gisten vele en gevarieerde voordelen voor het lichaam. Met fruit kefir geniet je van de voordelen van zowel kefir als fruit. Onthoud dat kefir niet kan leiden tot gewichtstoename, tenzij het in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Integendeel, het is een echt hulpmiddel om af te slanken. Ik kan dus bevestigen dat kefir helpt om af te vallen!

Wat zijn de voordelen van kefir?

Hier is een lijst met de sterke punten van kefir:

  • Geoptimaliseerde spijsvertering
  • Brengt de darmflora in evenwicht door de aanwezige bacteriën in de microbiota te voeden
  • Verhoogde assimilatie van voedingsstoffen en verbeterde voedseltolerantie
  • Optimale beheersing van het gevoel van voedsel
  • Regeling van de darmtransit
  • Optimalisatie van de immuniteit
  • Voorkomt overgewicht door het behoud van een gezonde darmflora
  • Vermindert een opgeblazen gevoel en helpt een platte buik te behouden
  • Bestrijdt celoxidatie en vroegtijdige veroudering van de lichaamscellen
  • En last but not least: het helpt om te voorzien in de behoefte van het lichaam aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

De combinatie van deze voordelen van kefir betekent dat het lichaam en het spijsverteringsstelsel in optimale conditie worden gehouden. Dit is des te belangrijker als je kijkt naar de functie van de darmmicrobiota in het voorkomen van obesitas en in de algemene gezondheid van het lichaam. Verschillende moderne studies tonen aan dat de darmflora van zwaarlijvige personen minder rijk is dan die van personen met een standaard BMI (body mass index).

Een nadeel: de fermentatie van kefir produceert een kleine hoeveelheid alcohol, wat slecht kan zijn voor mensen met leverproblemen. Het consumeren van te veel kefir kan leiden tot problemen zoals buikpijn en diarree.

Wanneer moet je kefir drinken om af te vallen?

Om de doorvoer en spijsvertering te optimaliseren, raden we je sterk aan om voor elke maaltijd een glas te drinken. Om je darmflora te versterken, kun je het buiten de maaltijden om drinken (elke ochtend een groot glas) of als onderdeel van een specifieke kuur (elke dag een literfles). Ik raad het ten zeerste aan!

Hoe maak ik kefir klaar om af te vallen?

Hier zijn twee kefirrecepten die je echt moet proberen!

Afslankkefirmet rood fruit

Kefir met rood fruit is perfect om probiotische en antioxiderende ingrediënten binnen te krijgen. De rode bessen geven dit drankje de perfecte smaak. Het is dus aangenaam om elke dag te drinken. Deze kefir kun je elke dag drinken voor een optimale spijsvertering.

Dit zijn de ingrediënten voor 1,5 liter kefir: 1,5 liter water, 55 gram kefirkorrels, twee eetlepels bruine suiker, een halve citroen, een verse vijg en 80 gram verse frambozen.

Om deze frambozen kefir te maken, verdun je eerst de suiker in het water. Doe het suikerwater vervolgens in een glazen pot. Voeg vervolgens de kefirkorrels, de geplette frambozen, de in plakjes gesneden citroen en de gehalveerde vijg toe. Roer alles door elkaar. Dek de pot vervolgens af met absorberend papier met behulp van een elastiekje. Zet de pot een dag of twee op een droge plaats, uit de buurt van licht.

Na deze periode filter je de kefir met een fijne zeef zodat alleen de gefermenteerde vloeistof overblijft. Doe de drank in een nieuw afgesloten potje. Je hebt nu een heerlijke fruitkefir die je enkele dagen gekoeld kunt bewaren. Ik raad je sterk aan om de pot af en toe te openen, zodat het gas dat door de gist en bacteriën wordt gemaakt, kan ontsnappen en verdampen.

Citroen en vijg kefir detox

Citroen en vijg kefir detox is mijn favoriete recept. Het is ook het meest klassieke fruit kefir recept dat er is. Het is een heerlijk basisdrankje dat je kunt gebruiken als basis voor meer persoonlijke kefirs: perzik, framboos, kers, aardbei, aalbes, kruid, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos, afhankelijk van het seizoen, je smaak en je wensen.

Hier zijn de ingrediënten voor 1,5 liter kefir: 1,5 liter water, 55 gram kefirkorrels, twee eetlepels bruine suiker, een halve citroen en twee gedroogde vijgen.

Om deze citroen- en vijgenkefir te maken, begin je met het verdunnen van de suiker in het water. Doe het suikerwater vervolgens in een glazen pot. Voeg vervolgens de kefirkorrels, in plakjes gesneden citroen en gehalveerde vijgen toe. Roer alles door elkaar. Dek de pot vervolgens af met absorberend papier en een elastiekje. Zet de pot een of twee dagen op een donkere plek.

Als deze tijd verstreken is, zeef je de kefir door een fijne zeef zodat alleen de gefermenteerde vloeistof overblijft. De kefir is klaar als de vijgen weer aan de oppervlakte komen. Doe de drank in een nieuw luchtdicht bakje. Je kunt nu genieten van deze heerlijke fruitkefir, die je enkele dagen in de koelkast kunt bewaren. Vergeet echter niet om het bakje af en toe te openen, zodat het gas van de gist en bacteriën kan ontsnappen.