Wat ik een gezonde levensstijl noem door Sandra Ferreira

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hier is een definitie van gezond leven:

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

“Leefstijl is het geheel van maatregelen om de gezondheid te behouden en te bevorderen. Het gaat in wezen om keuzes in levensstijl. Deze keuzes worden gemaakt vanwege hun positieve invloed op ons eigen fysieke of morelewelzijn. Ons dagelijks gedrag wordt sterk beïnvloed door onze perceptie van onze gezondheidstoestand”.

(Wikipedia)

Uit deze definitie kun je gemakkelijk opmaken dat een gezonde leefstijl belangrijk is, maar wat bedoelen we eigenlijk met deze term? Dit is wat ik een “gezonde leefstijl” noem.

Wat kun je doen om een gezonde levensstijl te behouden?

Om te beginnen ga ik het hebben over een uitgebalanceerd dieet.

Ja, evenwichtige voeding helpt je lichaam om goed te functioneren, ziektes effectief te bestrijden, gezonder te leven en de juiste hormonen af te scheiden (verzadigingshormonen, gelukshormonen – serotonine – bijvoorbeeld).

Evenwichtig eten betekent gevarieerd eten, seizoensfruit en -groenten, zetmeelrijk voedsel (bij voorkeur volkoren of halfvol), zuivelproducten, eiwitten, maar vooral niet te veel zout, weinig toegevoegde suikers en weinig bewerkte of industriële producten (….).

Geef je lichaam de “juiste brandstof” om goed te functioneren.

En als ons lichaam goed werkt, is dat al heel goed voor ons. Maar, net als een stoel, heb je natuurlijk meerdere ‘poten’ nodig om ervoor te zorgen dat je levensstijl evenwichtig en stabiel is.

Hier zijn 10 regels om je te helpen je eetgewoonten te veranderen:

Hoe zit het met lichaamsbeweging?

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de belangrijkste pijlers van een gezonde levensstijl.

Doe een sport die je leuk vindt of ga er zoveel mogelijk op uit: gebruik de fiets of je benen in plaats van de auto, neem de trap in plaats van de lift, maak een boswandeling, ….

Het doel is om je lichaam met plezier te laten bewegen, zodat het ook na verloop van tijd blijft bewegen!

hygiène de vie

Hoe zit het met slapen?

Slaap is ook een van de essentiële pijlers van hygiëne.

Als je niet goed slaapt, voel je je moe, geïrriteerd, hongerig (wat een emotionele honger is), etc. Kortom, een goede nachtrust zal je dag aanzienlijk verbeteren.

En als je het moeilijk vindt om in slaap te vallen of als je ’s nachts regelmatig wakker wordt, moet je proberen te begrijpen waarom en om te beginnen een ritueel opstellen: neem een lekker bad, lees een goed boek, drink een goede kruidenthee,…. maar vermijd absoluut beeldschermen en alles wat je stress kan bezorgen (een stressvol telefoongesprek net voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld).

Als je meer van mijn artikelen wilt lezen :

Wat kan ik nog meer doen om een gezonde levensstijl te behouden?

Het lijkt misschien logisch en eenvoudig, maar leer of leer opnieuw hoe je voor jezelf kunt zorgen, in het huidige moment kunt leven en van elk moment kunt genieten.

Vaak vergeten we onszelf tussen werk, huis en kinderen en toch zijn WIJ een van de pijlers van onze gezonde levensstijl.

Neem de tijd om een moment voor jezelf te maken, zelfs als je denkt dat je geen tijd hebt (het huishouden kan wachten!).

Neem een lekkere douche, zing, ontspan! En je zult zien dat je energie vertienvoudigt.

Beoefen mindfulness en/of hartcoherentie gedurende 5 minuten, 3 keer per dag (een ademhalingstechniek die stress in het lichaam sterk vermindert).

Tot slot, wat is 15 minuten op een dag? Het is zo weinig maar zo essentieel!

Is gezond leven echt zo eenvoudig?

Het is eigenlijk heel eenvoudig om een gezonde levensstijl te hebben, maar je moet jezelf wel de middelen geven en je levensstijl voor de lange termijn willen veranderen.

Ter herinnering, je moet :

  • Een uitgebalanceerd dieet eten, wat betekent dat je de tijd moet nemen om te koken en de juiste boodschappen te doen.
  • Regelmatig bewegen, wat betekent dat je een pauze moet nemen van je computer, telefoon of auto voor een wandeling in de frisse lucht.
  • De kwaliteit van je slaap verbeteren, wat betekent dat je alle stress van de dag van je afschudt en een goede nachtrust neemt.
  • Voor jezelf zorgen, wat betekent dat je tijd voor jezelf moet nemen.

Naar mijn mening is het belangrijk dat deze 4 pijlers in gelijke mate aanwezig zijn als je een gezonde levensstijl wilt hebben die je helpt om je goed, gezond en voldaan te voelen.

Het is ook heel belangrijk om lief te zijn voor jezelf, zodat je jezelf niet onder druk zet.

Als je deze week bijvoorbeeld geen lichaamsbeweging hebt gedaan of slecht hebt gegeten, is er niets verloren. Je zult het de volgende week beter doen, het belangrijkste is dat je stapjes vooruit zet, beetje bij beetje, net zoals een baby doet als hij leert lopen….Je zou het hem niet kwalijk nemen als hij zou vallen, toch?

Om mijn mening samen te vatten

  • Eet evenwichtig.
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.
  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Denk aan jezelf.