Wat ik een gezonde levensstijl noem door Sandra Bois

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Gezond leven is een reeks maatregelen om de gezondheid te behouden en te bevorderen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het gaat in wezen om keuzes in levensstijl.

Deze keuzes worden gemaakt omdat ze een positieve invloed hebben op ons fysieke of morele welzijn.

Een evenwichtige voeding, voldoende slaap, lichaamsbeweging…

Een gezonde levensstijl is gebaseerd op gezonde gewoonten die eenvoudig dagelijks toe te passen zijn!

We zijn niet allemaal hetzelfde als het gaat om gezondheidskwesties, dus het is belangrijk om ze te interpreteren op basis van je eigen behoeften (fysieke kenmerken (gewicht, enz.) en psychologische kenmerken (gevoeligheid voor stress, vermoeidheid, kwetsbaarheid of juist bijzondere weerstand, enz.), familiegeschiedenis, leefgewoonten en gedrag (dieet, lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik, enz.) zijn allemaal persoonlijke factoren die van invloed kunnen zijn op de risico’s waaraan je wordt blootgesteld.

Wat preventieve gezondheidszorg betreft, is de beste aanpak een evenwicht te vinden tussen deze verschillende factoren.

Hoe kunnen we in de praktijk een gezonde levensstijl bereiken?

1- De hoeksteen van een gezonde levensstijl: goed eten

Eet evenwichtig! Beperk hiervoor vet, zout en suikerrijk voedsel (vooral geraffineerde witte suiker), eet fruit en groenten bij elke maaltijd… één bron van dierlijke of plantaardige eiwitten per dag: niet te veel en niet te weinig. Eet een eetlepel plantaardige olie bij elke maaltijd om je hersenen en vitale organen goed te laten werken, en zetmeelrijk voedsel bij elke maaltijd, afhankelijk van je eetlust, voor regelmatige energie gedurende de dag en om de drang om te snacken te vermijden.

Als je je lichaam gerust wilt stellen en geen voedsel wilt opslaan, probeer dan een stevig ontbijt, een vullende lunch en een licht avondmaal te eten.

2- Regelmatige slaap van goede kwaliteit

Een volwassene moet tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen.

Probeer naar bed te gaan zodra je de eerste tekenen van vermoeidheid voelt, zodat je je slaaptrein niet mist (die komt maar om de 90 minuten!). Een dutje van 15 minuten is ook aan te raden. Het lichaam heeft referentiepunten nodig: probeer een vaste bedtijd en wektijd aan te houden.

3- Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne

Neem elke dag een douche, maar vergeet ook niet om regelmatig je handen te wassen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen op alles wat je bijvoorbeeld aanraakt. Je moet ook scrubben om gifstoffen te verwijderen en je huid regelmatig reinigen om onzuiverheden te verwijderen die zich in de loop van de dag hebben opgehoopt. Jezelf in de watten leggen is goed voor je moraal!

4- Elke dag een beetje lichaamsbeweging

Elke dag 30 minuten bewegen helpt om je hart en andere spieren te onderhouden. Loop, neem de trap in plaats van de lift, fiets in plaats van met de auto naar het brood te gaan… En als je een sportieve activiteit wilt doen, kies er dan een die je leuk vindt. Het is een kans om een frisse neus te halen en vooral om te genieten!

hygiène de vie

5- Blijf goed gehydrateerd: ongeveer 1 liter tot 1,5 liter water per dag

Bijna 60% van het menselijk lichaam bestaat uit water. Elke dag wordt echter een groot deel van dit water door het lichaam uitgescheiden (door ademhaling, zweten, enz.).

Regelmatig drinken gedurende de dag, vooral buiten de maaltijden om, helpt om goed gehydrateerd te blijven. Je kunt de hoeveelheid die je drinkt verhogen bij warm weer, tijdens intense lichamelijke activiteit of als je ziek bent. Je kunt water drinken in de vorm van warme dranken, sap, bouillon, enz.

Als je urine helder is, drink je genoeg.

6- Beperk het roken en drink alcohol met mate

Niet alleen zijn alcohol en tabak in overmaat niet goed voor je gezondheid (meer dan 2 glazen wijn of gelijkwaardig, maximaal per dag en niet elke dag!), alcohol kan ook gewichtsverlies vertragen.

Dit komt omdat alcohol niet wordt gemetaboliseerd door het lichaam; het wordt half opgeslagen als suiker en half als vet, dat wordt opgeslagen op de buik en love handles.

7- Probeer dagelijkse stress te vermijden

Stress heeft een grote invloed op de hartslag. Om dit tegen te gaan, kun je ademhalingsoefeningen doen zoals yoga, Qigong, sofrologie en meditatie, die je helpen om beter met stress om te gaan. Zoek de oefening waar jij je goed bij voelt.

8- Heb een sociaal leven

Om je humeur hoog te houden, moet je een sociaal leven hebben met de mensen om wie je geeft en aarzel niet om minstens één keer per dag te lachen. Dat is goed voor je gezondheid!

9- Laat los en neem de tijd om te leven!

Vertraag en keer terug naar de basis, stel prioriteiten en neem de tijd voor: een bad nemen, een boek lezen, vrienden zien…
Van dag tot dag is er niet veel nodig om gelukkig te zijn…

En nog minder om gezond te zijn. Begin met kleine veranderingen: 10 minuten wandelen hier, een paar verse seizoensgroenten daar, een paar bladzijden lezen in een goed boek en uitschakelen zodra je vermoeidheid voelt opkomen…

Het is aan jou om de kleine veranderingen te vinden die je een gezondere levensstijl zullen geven! Aan jou de keuze!

Meer weten?