Eindejaarsfeesten: beheren zonder schuldgevoel

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De angst voor de komst van de feestdagen, de stress van het “breken van alle inspanningen”, het schuldgevoel over eten, de angst om uren aan tafel te zitten, de angst om geen nee te durven zeggen, om te mishandelen zonder naar jezelf te luisteren… Het is zover, we zijn aanbeland bij de eindejaarsfeesten!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een tijd die voor veel mensen even magisch als rampzalig is.

Als diëtist en voedingsdeskundige geef ik je mijn advies over hoe je je kunt organiseren om deze periode zonder stress of schuldgevoel door te komen.

Voor de feestdagen: plan vooruit!

 • Organiseer een paar sportieve sessies vóór de feestdagen in je agenda: minimaal 20 minuten per sessie: sportschool, zwembad, step, thuisgym… of een stevige wandeling van minstens 30 minuten in de frisse lucht. Ga naar buiten om een frisse neus te halen na je werkdag of in het weekend, kortom, ga er lekker op uit.

De bedoeling van sporten = je energiemetabolisme verhogen zodat je je voedselsensaties zoals honger en verzadiging (de toestand van geen honger hebben) beter kunt voelen.

 • Verwachte trek = het idee is om te plannen dat je honger hebt bij feestelijke maaltijden, zodat je niet meer eet dan je nodig hebt. Vergeet niet om voor elke feestmaaltijd een lichte maaltijd te eten (bijvoorbeeld ’s middags op 24 december en ’s middags op 30 december).

Het belang van eetsensaties = eten wanneer je honger hebt, terwijl je zo bewust mogelijk eet, zal je in staat stellen om te stoppen met eten wanneer de honger verdwijnt. Op deze manier ga je niet te veel eten en respecteer je je lichaam en zijn verlangens en behoeften.

Voorbeelden van menu’s voor de feestdagen:

 • 1 gebakken kippenpoot
 • 1 portie groenten (in soep, gebakken, gebakken, enz.) + een kleine portie zetmeelrijk voedsel als je honger hebt
 • 1 stuk vers fruit of 1 yoghurt

OF

 • 1 kom groentesoep
 • 2 sneetjes volkorenbrood met een beetje fromage frais (zoals Saint Moret, Mme Loik, Ail & fines herbes, etc.)
 • 1 stuk fruit

OF

 • 1 witvis (naar wens gekookt)
 • 1 kommetje rijst met olijfolie en Provençaalse kruiden
 • Enkele groenten
 • 1 stuk vers fruit

Het idee is om licht voedsel met een lage caloriedichtheid te eten, zodat je met een goed hongergevoel aan de feestmaaltijd komt (het hongergevoel waarbij je met heel je hart “bon appétit” zegt).

repas noel

Geniet tijdens de feestdagen en luister naar jezelf!

Het feestelijke aperitief: stort je er niet in! Als je honger hebt, is dat de valkuil die je moet vermijden! Neem de tijd om te genieten van alles wat je in je mond stopt: kijk naar het eten, ruik eraan, kauw erop en neem de tijd om door te slikken voordat je iets anders eet.

De feestmaaltijd: vergeet niet om tijdens de maaltijd niet te veel brood te eten, zodat het niet te vol wordt. Neem de tijd om met je geliefden te praten en geniet van dit moment van delen. Eten is ook een moment voor gezelligheid, dus maak er het beste van.

Serveer jezelf niet te veel maaltijden, houd je aan je normale routine, want je lichaam heeft het nodig! Ja, het is feest, maar je zult er nog meer van genieten als je geen opgeblazen gevoel hebt.

Je kunt ook je bestek tussen elke hap neerleggen om het tempo te vertragen! Neem de tijd.

Het feestelijke dessert: dwing jezelf niet om een dessert te eten als je geen honger hebt! Luister naar jezelf, respecteer je lichaam en zijn behoeften! Zonder honger smaakt het eten sowieso flauwer. Je kunt ook een pauze tussen de maaltijd en het dessert voorstellen om even op adem te komen.

Als de verleiding te groot is (mmmhh de prachtige gourmetstam met kastanjecrème), neem dan een klein stukje. Het idee is dat je het proeft, diep ademhaalt om er ten volle van te genieten en er dan van geniet.

Alcohol en feestelijke drankjes: een glaasje toast is natuurlijk welkom als je ervan houdt: champagne, wijn, aperitiefjes, zoete drankjes, enz.

Ik stel voor dat je de hoeveelheid alcohol die je drinkt beperkt en afwisselt met water. Alcohol heeft de neiging om je minder geremd te voelen en kan ervoor zorgen dat je je eetsensaties vergeet en uitschakelt.

Vergeet niet dat alcohol en suikerhoudende dranken als voedsel worden beschouwd. Ze bevatten calorieën en kunnen je een vol gevoel geven alsof je aan het eten bent. Vraag naar de rest van de maaltijd om je eetlust op peil te houden voor de rest van de festiviteiten.

Na de festiviteiten is het tijd om je excessen te reguleren, zonder stress of schuldgevoel!

Wat er ook gebeurt tijdens de festiviteiten, laat je niet ontmoedigen! Het is mogelijk dat je een paar dagen niet echt in contact bent met je lichaam en zijn behoeften, en dat is normaal. Probeer echter zo vaak mogelijk stil te staan bij je honger, genot en verzadiging, want na de kerstfestiviteiten staat het nieuwe jaar voor de deur! Ik raad je aan om je niet te wegen van 24/12 tot minimum 2/01…

Profiteer van de pauze tussen Kerstmis en Nieuwjaar om wat aan lichaamsbeweging te doen. Wees lichamelijk actief voor het plezier, ontspan, maak je hoofd leeg en wacht tot je weer een goed hongergevoel hebt voordat je elk van je maaltijden eet. Je kunt ook zo vaak mogelijk lichte maaltijden eten om je spijsverteringsstelsel rust te geven!

Het heeft geen zin om je schuldig te voelen. Je reis kan geen lineaire curve zijn; ups en downs hebben is heel normaal, dus wees toegeeflijk met jezelf.

Denk aan jezelf zoals je aan je beste vriend zou denken, met vriendelijkheid, zachtheid en geduld.

Het belangrijkste is dat je je best doet. De feestdagen zijn altijd een beproeving als je aan je eetgewoonten werkt.

Het is aan jou! Je kunt het!