Kun je afvallen met kruidengeneesmiddelen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wil je afvallen? Afvallen gaat verder dan diëten. Ik laat je kennismaken met een behandeling die fytotherapie heet. Ontdek alles over fytotherapie voor gewichtsverlies.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Fytotherapie is een therapeutische behandeling op basis van plantenextracten en natuurlijke actieve ingrediënten. Het doel is om ziekten te behandelen of te verlichten. Fytotherapie kan ook preventief worden gebruikt.

Welke planten kunnen je helpen afvallen?

De vele en gevarieerde planten die worden gebruikt om af te slanken, kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

  • Verminderen van de eetlust: ‘eetlustremmende’ planten;
  • Een verzadigd gevoel geven of ballaststoffen;
  • De urineafvoer optimaliseren: ‘vochtafdrijvende’ planten;
  • En de opname van ingenomen vetten door de darmen vertragen.

Eetlustremmende” planten

Naast zijn stimulerende eigenschappen heeft cafeïne ook een eetlustremmend effect. Planten met een hoog cafeïnegehalte, zoals guarana, mate, koffie en thee, optimaliseren het gewichtsverlies. De eetlustremmende effecten van cafeïne zijn echter beperkt en worden beperkt als je er veel van drinkt.

In 2012 hebben de Europese gezondheidsautoriteiten, vanwege een gebrek aan bewijs voor een duidelijke werkzaamheid, voedingssupplementen van de markt gehaald die cafeïne bevatten en beweren te helpen afslanken of een optimaal gewicht te behouden, door de basale stofwisselingssnelheid te verhogen (om calorieën te verbruiken) of door het gebruik van vet door het lichaam te optimaliseren.

Ballaststoffen

Ik gebruik ook zeewier om mijn gewichtsverlies te optimaliseren. Deze zijn gebaseerd op hun vezelgehalte en hun vermogen om water uit voedsel aan te trekken. Deze specifieke eigenschappen maken het mogelijk om sneller en langer een vol gevoel te hebben. Er zijn echter geen klinische studies die het gebruik ervan ondersteunen, vooral niet op de lange termijn.

Op dezelfde manier worden pectines uit citroenen en appels vaak voorgesteld als een manier om het verzadigingsgevoel te verhogen. Hier is momenteel echter geen formeel bewijs voor. In 2012 hebben de Europese gezondheidsautoriteiten, bij gebrek aan definitief bewijs van effectiviteit, voedingssupplementen van de markt gehaald die pectines bevatten en beweren het verzadigingsgevoel te optimaliseren om de calorie-inname te verminderen.

Diuretische planten

Al meer dan 70 jaar wordt een grote verscheidenheid aan vochtafdrijvende planten gebruikt in producten die gericht zijn op gewichtstoename: thee, koffie, orthosifon, pilosella, berk, paardenbloem, paardenstaart, zwarte bes en kers. Deze planten hebben de specifieke eigenschap om de afvoer van water uit het lichaam te optimaliseren en daardoor vrij snel gewicht te verliezen, zonder het lichaamsvet aan te tasten. Het gebruik van deze planten in producten die bedoeld zijn om je te helpen afslanken is niet gerechtvaardigd en kan zelfs schadelijk zijn. Ik raad je aan ze te vermijden!

En tot slot, stoffen die de opname van vetten tegenhouden

Of ze nu afkomstig zijn van psylliumzaden, fenegriekzaden of zeewier, er zijn vezels die de specifieke eigenschap hebben om vetten in ingenomen voedsel vast te houden en zo de opname ervan via de darm te stoppen. Er zijn echter geen onderzoeken die deze mogelijkheid betrouwbaar hebben gevalideerd.

Zijner risico’s verbonden aan afvallen met kruidengeneesmiddelen?

Een teveel aan cafeïne heeft veel ongewenste effecten. Deze omvatten nervositeit, onrust, angst, slapeloosheid en maagirritatie. Ik wil er ook op wijzen dat cafeïne niet wordt aanbevolen voor mensen met hartproblemen, angst, maagzweren of hoge bloeddruk.

Je moet ook producten vermijden die ephedra bevatten (een controversiële medicinale plant), die in veel landen niet is toegestaan maar nog steeds op internet verkrijgbaar is. Er zijn ook verschillende gevallen van vergiftiging ontdekt na het gebruik van producten die extracten van bittere sinaasappel bevatten, vooral wanneer deze werden gemengd met cafeïne. Ik raad aan om ze te vermijden, vooral als je diabetes, glaucoom, hartproblemen, hoge bloeddruk, schildklierproblemen of depressies hebt.

Consequent gebruik van zeewier kan leiden tot een te hoog jodiumgehalte. Dit teveel kan leiden tot schildklierproblemen. Pectines stoppen de opname van veel voedingsstoffen. Ik raad je dus aan om ze maar kort te gebruiken en niet meerdere dagen achter elkaar. Tot slot moeten diabetici die fenegriekzaad gebruiken goed op hun bloedsuikerspiegel letten.

Kun jeafvallen met thee?

Ik ben afgevallen met thee, dus het antwoord is ja! Dit geldt nog meer voor groene thee. Groene thee is een uitstekende drank om af te slanken. De vele aanwezige antioxidanten, vooral EGCG, optimaliseren de oxidatie van vetcellen.

Daarnaast heeft groene thee een drainerende werking en optimaliseert het de afvoer van afvalstoffen, nog meer wanneer citroen wordt gebruikt. Bovendien heeft thee ook de verdienste dat het de cellen optimaal laat functioneren.

Zoals je ziet, is fytotherapie voor afslanken een uitstekende oplossing. Aarzel niet om het eens te proberen!