Wat ik een gezonde levensstijl noem door Clélia D’angelo

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De “gezonde levensstijl”, zoals het bekend staat op sociale netwerken, is niet zomaar een hashtag. Het is een reeks handelingen en gedragingen om je lichaam, geest en organisme in goede gezondheid te houden. Dat is nog een beetje vaag.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Laten we als gediplomeerd diëtist-voedingsdeskundige samen ontdekken wat ik beschouw als een gezonde levensstijl.

Ik begin met eten met verlangen en plezier

Het is essentieel dat je zin hebt om te eten. Zonder verlangen is het heel moeilijk om van eten te genieten.

Dus ja, eten is essentieel om te overleven, maar we kunnen onze gerechten een beetje opleuken, zoeten, kruiden of bestrooien om ze heerlijk te maken voor onze smaakpapillen (ze vragen er gewoon om)!

Hetverlangen om te eten = het meest bekend is dat van de zwangere vrouw. Wie heeft het verlangen naar eten niet gehoord of ervaren, een dringend verlangen! Toen ik zwanger was, kan ik je vertellen dat ik hunkerde naar rood vlees, cherrytomaatjes, aardbeien of pasta. Nou, deze hunkeringen zijn gewoon een normaal verschijnsel dat je moet herontdekken, want nee, je hoeft niet zwanger te zijn om de behoeften van je lichaam waar te nemen en nog minder om ernaar te kunnen luisteren. Je hoeft alleen maar te luisteren en je lichaam geeft je het signaal.

Hetplezier van eten = als je kunt luisteren naar het verlangen dat je hebt naar een voedingsmiddel, zal het veel gemakkelijker zijn om intens smaakgenot te ervaren.

Het plezier van eten is ook nauw verbonden met het feit dat je honger voelt wanneer je het voedsel in je mond stopt! Heb je ooit gemerkt dat het niet zo lekker is om te eten als je geen honger hebt?

Ik nodig je dus uit om te wachten tot je honger hebt en je dan te concentreren op wat je echt zou willen eten, zodat je eindelijk van dat eten kunt genieten, langzaam, zonder iets anders te doen.

Ik neem de tijd om te koken om voor mezelf te zorgen

Als mijn patiënten me zeggen: “Ik heb geen tijd om te koken”, antwoord ik altijd: “Het is een kwestie van prioriteit. Is je prioriteit je gezondheid of… tv kijken? Door je telefoon scrollen…”.

Koken moet een manier van leven worden, het moet normaal voor je zijn en geen inspanning!

Je hebt maar 15 tot 20 minuten per maaltijd nodig om een lekker gerechtje te bereiden met de smaken die jij lekker vindt.

Om te beginnen raad ik je aan om de seizoensgebondenheid van groenten te respecteren, zodat je nooit dezelfde gerechten maakt omdat groenten voortdurend veranderen. Als je ze niet kent, gebruik dan het internet (het is een magisch hulpmiddel!).

Vergeet niet dat je groenten kunt bakken, braden of stomen, dat je ze rauw, gekookt, gesauteerd, gemarineerd, gebakken of gegrild kunt eten en dat je kruiden kunt toevoegen om de smaak van een gerecht te veranderen!

Neembijvoorbeeld preiquiche: de ene keer kun je hem bereiden met kerrie, de andere keer met Provençaalse kruiden! Het zal helemaal niet hetzelfde smaken… Ik laat het aan jou over om het uit te proberen.

hygiène

Wees lichamelijk actief

Aan iedereen die er tegenop ziet om aan sport te doen, neem het me niet kwalijk, maar lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde levensstijl!

Let wel, ik zeg niet dat je moet trainen om een marathon te lopen, nee, maar dat je een activiteit moet zoeken die je leuk vindt, die je kunt doen zonder het gevoel te hebben dat je moeite doet als dat is wat je tegenhoudt.

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging? Ten eerste kan het je gedachten afleiden, je hoofd leegmaken of je zelfs gewoon uit de kamers en zalen krijgen waar je lange uren kunt doorbrengen als je werkt.

Bovendien verhoogt lichaamsbeweging je energiebehoefte en maakt het je gemakkelijker om weer contact te maken met je voedselsensaties, zoals honger of verzadiging, zodat je de juiste hoeveelheden kunt eten die je nodig hebt.

Wat kan ik doen? Er is voor elk wat wils! Wil je ontspannen? Probeer yoga, pilates, chi-gong of wandelen. Wil je stoom afblazen? Sportschool, crossfit of hardlopen. Behoefte om met andere mensen te zijn dan die op het werk? Denk aan teamsporten!

Een beetje extra: lichaamsbeweging helpt je om een betere slaapkwaliteit te krijgen. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het stelt je in staat om je batterijen weer op te laden, zoals het hoort.

Tijd voor mezelf

Tot slot, tijd voor jezelf. Helaas maakt het niet vaak deel uit van onze levensstijl om tijd voor onszelf en alleen onszelf te nemen. Let wel, de tijd die je besteedt aan koken is geen tijd voor jezelf!

Het zou een tijd moeten zijn om te ontspannen, tot rust te komen en te genieten, met als enige doel om even op adem te komen en uit te schakelen!

Ik vraag je om voor één keer een beetje egoïstisch te zijn! Begin met 10 minuten per dag… Wat zijn 10 minuten per dag? Dat is de tijd die je nodig hebt om jezelf goed te doen!

Een boek lezen? Luisteren naar ontspanning? Luisteren naar een podcast waar je van houdt? Genieten van een koffie met een koekje? Een gezichtsmasker maken? Lichaamscrème aanbrengen… Geloof me, ik heb genoeg ideeën, maar ik laat je aan je verbeelding over.

Twijfel niet aan de voordelen die deze paar minuten voor je moraal zullen hebben.

Ik hoop dat ik je heb overtuigd dat een gezonde levensstijl geen raketwetenschap is, dat je er geen speciale uitrusting voor nodig hebt, maar wel de bereidheid om iets goeds te doen voor jezelf, je lichaam en je geest!

Je hebt alle sleutels, nu is het aan jou…

Voor meer informatie