Voeding en zwangerschap: hoe eet je goed?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Voeding speelt een belangrijke rol, zowel voor de aanstaande moeder als voor de gezonde groei van de baby. Hier zijn een paar tips om je te helpen goed voor jezelf te zorgen tijdens deze levensperiode vol verandering en ontdekking.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Voldoende energie-inname

Omdat een goede voeding essentieel is voor een goede groei van de toekomstige baby, is het tijdens de zwangerschap beter om twee keer zoveel te eten dan om voor 2 te eten.

Tijdens de zwangerschap neemt de energiebehoefte geleidelijk toe. Ze worden niet verhoogd in het eerste trimester, stijgen met 150 kcal/dag in het tweede trimester en met 250 kcal/dag in het derde trimester.

U hoeft uw inname niet te verdubbelen, maar past deze aan door uw zetmeelinname tijdens de maaltijden te verhogen als u meer trek hebt en door tussendoortjes toe te voegen als u ’s ochtends of ’s middags trek hebt. Koolhydraten, vooral complexe suikers, zijn een bron van energie en vormen het grootste deel van de voeding van de foetus.

Om trek te voorkomen, moet je een regelmatig ritme van 3 maaltijden per dag aanhouden en indien nodig tussendoortjes toevoegen. Als je trek hebt in zoet voedsel, probeer het dan als dessert tijdens de maaltijd te nemen.

Voedingsstoffen innemen om je baby goed te laten groeien

Het kan nodig zijn om tijdens de zwangerschap meer voedingsstoffen in te nemen, niet alleen om ervoor te zorgen dat de foetus goed groeit, maar ook om het lichaam van de moeder te helpen zich aan te passen aan deze zwangerschapsperiode en zich voor te bereiden op de periode van borstvoeding die volgt.

 • Eiwitten, noodzakelijk voor het onderhoud van het lichaam van de moeder en essentieel voor de groei en opbouw van de weefsels van de foetus en voor de ontwikkeling van de baarmoeder. De toename in eiwitten wordt voornamelijk bereikt door het consumeren van extra zuivelproducten (3 per dag), die ook de belangrijkste bron van calcium zijn, waarvan de behoefte ook wordt verhoogd omdat het essentieel is voor de opbouw van het skelet van de baby.
 • Foliumzuur of vitamine B9is essentieel voor de groei van de baby. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap speelt het een belangrijke rol in de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van het embryo.
  De noodzakelijke foliumzuurinname kan worden geleverd door verse, ingeblikte of ingevroren groenten en fruit (spinazie, waterkers, veldsla, meloen, walnoten, kikkererwten, kastanjes, paardenbloem, gist), maar is vaak onvoldoende. Je arts of verloskundige zal je een vitamine B9-supplement voorschrijven, indien mogelijk minstens 4 weken voor de conceptie en tot 12 weken amenorroe.
 • Vitamine D vergemakkelijkt de opname van calcium en wordt hoofdzakelijk door het lichaam aangemaakt door de inwerking van zonnestralen op de huid. Je vindt het ook in vette vis (zalm, makreel, sardines) en met vitamine D verrijkte zuivelproducten. Suppletie wordt aanbevolen als je in de late winter of lente gaat bevallen.
 • IJzerIJzer is essentieel, vooral aan het einde van de zwangerschap, om te voorkomen dat een tekort leidt tot bloedarmoede. Je vindt het in peulvruchten, vis en vlees. Regelmatige bloedtests zijn aan te raden om zo nodig supplementen te kunnen nemen.
 • Magnesium : Je huisarts of gynaecoloog kan je aanraden om magnesiumsupplementen te nemen.

Enkele aandachtspunten tijdens de zwangerschap

 • Aan het begin van je zwangerschap krijg je een bloedtest voorgeschreven om na te gaan of je immuun bent voor toxoplasmose, omdat het oplopen van toxoplasmose tijdens de zwangerschap ernstig kan zijn voor de foetus. Deze infectie wordt veroorzaakt door een parasiet die voorkomt in aarde, planten of vlees. Katten kunnen het ook overbrengen. Het is daarom raadzaam om je verloskundige, gynaecoloog of diëtist te raadplegen, die je kan adviseren over de te nemen maatregelen.
 • Net als toxoplasmose kan listeriose (veroorzaakt door de bacterie Listeria Monocytogenes) tijdens de zwangerschap ernstig zijn voor de foetus. Ook hier kan een arts je vertellen welke maatregelen je moet nemen om besmetting te voorkomen.
 • Alcohol en tabak zijn verboden tijdens de zwangerschap.
 • Niet meer dan 1 sojaproduct per dag, omdat soja fyto-oestrogenen bevat. Producten verrijkt met fytosterolen (anti-cholesterolproducten) worden ook afgeraden.
 • Vis zoals zwaardvis, marlijn, siki, haai of lamprei moet worden beperkt tot maximaal 150 g per week vanwege het mogelijke kwikgehalte.
 • Lever moet worden vermeden vanwege het hoge vitamine A-gehalte.
 • Overmatig zoete producten moeten worden beperkt, omdat ze veel energie leveren en weinig essentiële elementen voor jou of je baby.

Wat kan ik doen als ik een paar ongemakken heb door de zwangerschap?

De meest voorkomende klachten zijn

 • Misselijkheid en overgevenMisselijkheid en overgeven: deze komen vooral in het eerste trimester veel voor.

Om dit te verlichten, kunt u proberen uw dieet te verdelen door minder te eten tijdens de maaltijden, vette gerechten die moeilijker te verteren zijn te vermijden en tussendoortjes te nemen. Bovendien kun je het beste langzaam eten, zodat je beter kunt kauwen en verteren. De kans op misselijkheid is groter als je veel honger hebt, dus je slaat best geen maaltijden over, vooral geen ontbijt.

 • Maagzuur en brandend maagzuurMaagzuur en brandend maagzuur komen vaker voor aan het einde van de zwangerschap.

Om het te verlichten:

 • Eet langzaam en kauw je eten goed
 • Verdeel uw maaltijden in kleinere porties en neem tussendoortjes.
 • Vermijd vet, zuur, gekruid voedsel en koffie.
 • Drink geen grote hoeveelheden water en vloeistoffen tijdens de maaltijd. Het is beter om tussen de maaltijden door te drinken.
 • Vermijd om snel naar bed te gaan na een maaltijd. Het beste is om in een half-liggende houding te gaan liggen, ondersteund door bijvoorbeeld kussens of je zwangerschapskussen.
 • ConstipatieConstipatie: let eerst en vooral op uw vochthuishouding. Als je een regelmatige stoelgang wilt, moet je voldoende gehydrateerd zijn (minstens 1L5 per dag). Als je het gevoel hebt dat je stoelgang vertraagd is, kun je kiezen voor magnesiumrijk water en speciale “obstipatie” kruidenthee nemen.

Voldoende vezels innemen is ook noodzakelijk, dus kies voor vezelrijk voedsel: fruit en groenten, hele of halfvolledige granen, hele lijnzaadzaden, enz. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt (tenzij medisch gecontra-indiceerd) door te wandelen, zwemmen, enz. en vermijd laxeermiddelen zonder medisch advies.

Bron: ameli.fr