Aperitiefkoekjes: hoe kun je jezelf beperken?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

39 miljoen Fransen genieten elke week van een aperitief en 40% doet dat zelfs twee keer per week.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Bladerdeeggebakjes, kaasstengels, enz….Er is voor elk wat wils! Maar niemand is zich onbewust van de vet- en caloriebom die ze vormen, en misschien ook van de bezorgdheid om onze gezondheid?

Zijn snackkoekjes echt zo slecht voor je gezondheid?

Het eerste probleem dat ik ermee heb, is dat ze veel calorieën bevatten en geen verlichting geven, dus ze zijn echt niet goed voor je figuur.

Je moet bijvoorbeeld weten dat de meeste aperitiefkoekjes evenveel calorieën bevatten als rillettes of foie gras, en dat is heel wat!

Bijvoorbeeld, 1 klein pakje Curly (60g) is het calorie-equivalent van 1 plak foie gras (60g).

De meeste zijn erg vet en bevatten ongeveer 20% lipiden.

Hun energie-inname is redelijk vergelijkbaar met die van chips. Hetzelfde geldt voor toegevoegd zout en additieven.

Bovendien bevatten snackkoekjes smaakversterkers en zout waardoor we ze steeds weer willen eten… vooral omdat we ze eten als we honger hebben, terwijl we een maaltijd voorbereiden of erop wachten.

Als gevolg daarvan eten we vaak grote hoeveelheden, ver voorbij onze honger.

Zijn alle snackkoekjes goed om weg te gooien?

Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken om je consumptie van snackkoekjes te verbeteren.

Onthoud dat de meeste koekjes gemaakt zijn van tarwe- of maïsmeel, olie, zout en ook stroop/suiker, smaakstoffen, kleurstoffen en soms smaakversterkers, zoals ik net al zei, die slecht zijn voor je gezondheid!

Zorg ervoor dat je het voedseletiket goed leest en let op de woorden ‘zonnebloemolie’ of ‘olijfolie van eerste persing’ op de verpakking, anders kunnen ze palmolie of gehydrogeneerde vetten bevatten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van hart en bloedvaten.

Er zijn echter een aantal koekjes in de aperitieffamilie die opvallen omdat ze veel minder vet en dus veel minder calorieën bevatten dan gemiddeld.

Bijvoorbeeld, sticks en pretzels (merk Ancel) bevatten alleen bloem, olie, zout en gist, wat voor één portie (25g) het calorie-equivalent is van slechts één banaan of 1/8 van een stokbrood! Mooi alternatief, niet?

Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen ‘zelfgemaakte’ broodstengels maken en je gasten verrassen met caloriearme, lekkere broodstengels!

Recept voor ongeveer 20 broodstengels:

Voor het brooddeeg :

 • 1 kg bloem
 • 720 g koud water
 • 18 g zout
 • 6 tot 8 g gist

Voor de broodstengels :

 • een mengsel van sesamzaad en kaneel

Bereiding:

 • Doe de bloem in het midden van de tafel of in een schaal en maak er een kuiltje in.
 • Doe het zout en de gist in het midden. Voeg 3/4 van het koude water toe.
 • Voeg geleidelijk met de hand de bloem toe aan het water tot de twee ingrediënten volledig gemengd zijn.
 • Kneed ongeveer tien minuten. Het is de bedoeling dat je het deeg kneedt door het op de tafel te tikken. Het deeg zal eerst vrij plakkerig zijn, maar zal geleidelijk gladder worden.
 • Zodra het deeg glad en redelijk elastisch is, laat je het 30 minuten rusten in een kom bedekt met huishoudfolie.
 • Om elke broodstengel te maken, snij je een stuk deeg van 50 g. Rol het voorzichtig tussen je vingers om een dunne, langwerpige vorm te krijgen met de lengte van de ovenplaat.
 • Doop het deeg snel in water om het te bevochtigen en rol het dan in een mengsel van sesamzaad en kaneel.
 • Leg het op een met bloem bestoven theedoek op de bakplaat. – Bak 10 tot 12 minuten op 250°C.

Zijn vetarme aperitiefkoekjes beter?

Over het algemeen bevatten ze 30% minder vet dan niet-light snackkoekjes, die nog steeds vet zijn omdat ze nog steeds 15% vet bevatten. En dan is de valkuil dat je je minder schuldig voelt als je ziet dat het vetarm is, dus je staat jezelf meer toe, wat een vergissing is!

Mijn tip zou zijn om de geconsumeerde hoeveelheden te beperken door de voorkeur te geven aan kleine pakjes aperitiefkoekjes in plaats van de grote gezinsmaten.

Andere tips om je dagelijkse consumptie te beperken?

 • Koop kleine verpakkingen en leg geen voorraad aan.
 • Reserveer snackkoeken voor speciale gelegenheden.
 • Geef de voorkeur aan oliehoudende vruchten (een handvol pistachenoten is weliswaar calorierijk, maar altijd veel beter voor je gezondheid).

Nog beter: zelfgemaakte popcorn of een assortiment crudités om van te snoepen, of waarom maak je geen auberginerolletjes met parmaham of verse zalmrillettes met fromage frais – licht, heerlijk en veel beter voor je gezondheid!

Je gezondheid is het waard om even de tijd te nemen om je voor te bereiden!

Samengevat:

 • Aperitiefkoekjes bevatten veel calorieën, vet en zout.
 • Geef de voorkeur aan pretzels, zelfgemaakte broodstengels of oliehoudend fruit.
 • Kies ze met zonnebloemolie of olijfolie van de eerste persing.