Top 5 additieven om op te letten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De Europese Unie staat er meer dan 350 toe: conserveringsmiddelen, antioxidanten, emulgatoren, kleurstoffen, zoetstoffen, enz.
Maar ondanks deze voorzorgsmaatregelen zijn sommige van deze stoffen niet helemaal ongevaarlijk – ongeveer 90!
Neem bij twijfel de tijd om etiketten te lezen en verdachte additieven op te sporen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hier zijn de top 5 additieven waar je op moet letten.

Wat zijn levensmiddelenadditieven en waarvoor worden ze gebruikt?

Levensmiddelenadditieven zijn stoffen die in kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan industriële voedingsmiddelen om hun smaak, textuur of uiterlijk te verbeteren.

Sommige additieven zijn natuurlijk en onschadelijk voor onze gezondheid (hoewel natuurlijk niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze niet giftig zijn, zoals bijvoorbeeld het geval is met veel paddenstoelen), maar de meeste zijn chemisch en hebben a priori geen reden om te worden toegevoegd aan wat we eten.

Er zijn maar weinig bewerkte voedingsmiddelen die geen levensmiddelenadditieven bevatten.

Je kunt ze herkennen op je voedseletiket omdat ze beginnen met de letter “E” gevolgd door een nummer en zijn onderverdeeld in verschillende groepen, afhankelijk van hun rol:

 • kleurstoffen
 • conserveringsmiddelen
 • antioxidanten
 • textuurmiddelen (waaronder emulgatoren en gemodificeerd zetmeel );
 • zoetstoffen
 • smaakversterkers ;
 • zuurteregelaars, enz.

Levensmiddelenadditieven moeten geëtiketteerd worden op de productverpakking en moeten voorkomen op de lijst van toegelaten producten, anders is het gebruik ervan verboden.
Geschat wordt dat een kind er nu tot 100 per dag binnenkrijgt!

Top 5 additieven waar je voor op je hoede moet zijn:

1. E211, ook bekend als natriumbenzoaat.

Dit is een conserveermiddel dat vooral is toegestaan in gearomatiseerde dranken, vetarme jam, gekonfijt fruit, specerijen en sauzen.
Het kan ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) bevorderen en allergieën (rhinitis), urticaria en oedeem veroorzaken bij mensen met een allergie.
Vooral vermijden bij allergische aandoeningen en kinderen.
Uit voorzorg vermijden bij aanleg voor kanker. (INFOG)

2. E951, het beroemde aspartaam

Dit is een van de meest controversiële additieven!

Verschillende onderzoeken hebben een risico op kanker gesuggereerd bij knaagdieren die het maandenlang consumeerden. Onderzoeken hebben ook gewaarschuwd voor neurologische risico’s (epilepsie, hoofdpijn), gewichtstoename en, meer recentelijk, een toename van vroeggeboorten. Maar Europa heeft het niet nodig geacht om de huidige aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) te verlagen.
Aspartaam ‘verslaafden’ kunnen gerust zijn: de ADI wordt zeer zelden overschreden.

Een volwassene van 60 kg mag 2,4 g aspartaam per dag binnenkrijgen, wat gelijk staat aan 6 liter ‘Light’ coladrank.

Het probleem is dat aspartaam in vetarme producten meestal gecombineerd wordt met andere zoetstoffen. We weten niets over het gecombineerde effect van deze moleculen.

3. E150c en E150d, karamelkleurstoffen

Ze zitten in cola, balsamicoazijn, baksteensauzen en veel zoetwaren. Bij muizen echter veroorzaakt een van hun bijproducten longkanker of leukemie bij consumptie gedurende twee jaar. Daarom heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) deze kleurstoffen geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend”.

Tot nu toe zijn er echter nog geen onderzoeken uitgevoerd op mensen.

Bij twijfel is het echter verstandig om de consumptie te beperken.

4. E320, de antioxidant BHA

Dit is een van de meest gebruikte stoffen in de voedingsindustrie, vooral in kauwgom, soepen en purees. Volgens gegevens van het IARC is het een mogelijk kankerverwekkende stof voor mensen na meerdere jaren dagelijkse inname. Studies hebben ook aangetoond dat het een hormoonverstorende stof is: zelfs in lage doses kan het de hormoonhuishouding veranderen. Bij kinderen, die veel instantpuree en kauwgom consumeren, kan niet worden uitgesloten dat de toegestane dosis wordt overschreden.

5. E249 tot en met 251, nitrieten

Additieven op basis van nitriet worden gebruikt als conserveermiddelen in gekookt vlees en industrieel vlees.

Ze voorkomen de ontwikkeling van gevaarlijke micro-organismen zoals listeria en salmonella.

Ze zijn geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend” door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Ze zouden het verhoogde risico op spijsverteringskankers kunnen verklaren wanneer mensen regelmatig gekookt vlees eten.

Hier is de top 3 op video deze keer:

Is alles wat met een E begint per definitie gevaarlijk?

Een additief dat begint met een E is niet per definitie gevaarlijk.

Agar-agar bijvoorbeeld (een natuurlijk geleermiddel gemaakt van zeewier) heeft ook de code E406 en is niet a priori giftig. Maar over het algemeen staan de volledige namen van deze natuurlijke additieven vaak op productetiketten omdat ze minder afschrikwekkend zijn dan hun E-code.

Omgekeerd lijkt een etiket met een “natuurlijk aroma” onschadelijk. Helaas is deze smaak echter niet echt afgeleid van het product dat we verwachten te consumeren. Het reproduceert de verwachte smaak op basis van natuurlijke stoffen waaraan zonder verklaring oplosmiddelen, emulgatoren of conserveermiddelen kunnen worden toegevoegd. Om er zeker van te zijn dat je een natuurlijke smaak consumeert die echt afkomstig is van het voedsel dat je wilt eten, moet dit op het etiket worden aangegeven als “natuurlijk aroma van…”.

Een ander niet-E-toevoegingsmiddel dat de moeite waard is om op te letten, is citroenzuur. Het lijkt op citroensap, nietwaar? Nou, niet echt… Meestal is het een afgeleide van micro-organismen zoals de schimmel Aspergillus niger, die soms ook transgeen is…. Hopeloos onmogelijk om te weten wat je echt koopt… De beste manier om te voorkomen dat je een fout maakt, is door zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten te kopen die je zelf kunt bereiden.

Conclusie?

Om een goede keuze te maken in de supermarkt, kies je producten met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Kies voedingsmiddelen die je in je kast kunt vinden, zoals meel, melk of suiker.

Samengevat:

 • Sommige toegestane levensmiddelenadditieven zijn gevaarlijk
 • Kies producten met een ingrediëntenlijst die niet meer dan drie additieven bevat.
 • Geef de voorkeur aan biologische producten, omdat deze minder additieven bevatten.
 • Beperk het aandeel bewerkte voedingsmiddelen op je menu