Hitte: wat moet je eten?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Nu is het zomer! De zon schijnt, de kleren zijn luchtig en de temperaturen stijgen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dit jaar hebben we gemerkt dat nog voordat het zomerseizoen in volle gang is, de hitte al vroeg is gearriveerd!

Hittegolf, oranje waakzaamheid voor sommige regio’s en rood voor andere. Het is dus tijd om na te denken over wat je moet doen om in topvorm te blijven en de hitte niet te voelen.

Moet je warm of koud eten? Moet je thee drinken of een koud biertje? Moet je je alleen concentreren op salades en smoothies?

Als diëtist en voedingsdeskundige heb ik besloten je mijn advies te geven over de juiste dingen om te doen, zodat je je maaltijden kunt aanpassen aan de zomerhitte.

Het belangrijkste doel is om uitdroging te voorkomen!

Voedsel bevat ook water, het ene al wat meer dan het andere, en je moet er het beste van maken zodra de thermometer begint te stijgen.

Kom op, ik vertel je alles! Deze zomer ga je de behoeften van je lichaam in acht nemen en blijf je kerngezond.

Wat je moet doen

 • Drink veel water! De aanbeveling is 1,5 liter water per dag, maar het heeft geen zin om 3 of 4 liter per dag te drinken. Wees voorzichtig, te veel water drinken kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid water per dag en haal je water in plaats daarvan uit voedsel.
 • Groenten: ze zijn rijk aan water, dus maak er optimaal gebruik van. Tijdens de zomermaanden hebben we een grote verscheidenheid aan groenten tot onze beschikking. Denk aan het eten van tomaten, komkommers, courgettes of radijs. Je kunt ze bereiden in salades, rauw, gebakken (vroeg in de ochtend of ’s avonds), gestoomd en voor sommigen zelfs op de barbecue (courgettes, paprika’s of aubergines boven de kolen: heerlijk!).
 • Fruit: trakteer jezelf op een dessert of een fruitige snack. Watermeloen, meloen, grapefruit, sinaasappels, perziken, aardbeien… De zomer is duidelijk het seizoen voor kleurrijk, heerlijk en zoet fruit. Ze zijn rijk aan water en vitaminen en doen je niets dan goed. Geniet ervan, rauw of in een salade, in kwarten of in hun geheel. Er is geen betere manier om je energie een boost te geven.
 • Breng je eigen drankjes op smaak als je eetlust afneemt: aarzel niet om nieuwe recepten uit te proberen met citroen, frambozen, aardbeien of andere vruchten of citrusvruchten waar je zin in hebt.
 • Eet “licht”, in kleine hoeveelheden om te voorkomen dat je je opgeblazen voelt en het gevoel van vermoeidheid door de hitte versterkt.

Onthoud: je hoeft niet zoveel te eten als je wilt. Je moet luisteren naar je hongergevoel, dat je vertelt wanneer het tijd is om te eten, en je verzadigingsgevoel, dat je vertelt wanneer het tijd is om te stoppen met eten.

Wat moet je vermijden

 • Te veel vet of zout eten: een te zware maaltijd kost meer energie om te verteren. Zout zal je dorstgevoel versterken omdat het onder andere water vasthoudt in het lichaam.
 • Zoete en zeer koude dranken dwingen je lichaam om zijn temperatuur te regelen en verhogen dus de temperatuur om weer in evenwicht te komen.
 • Vermijd koffie en thee (tenminste in grote hoeveelheden) omdat ze vochtafdrijvend zijn, d.w.z. ze versnellen de urineproductie en voorkomen dat je water vasthoudt in je lichaam.
 • Pas op voor te zoeteijsjes, die zullen je dorst niet lessen. Ik raad je aan om te kiezen voor vruchtensorbets. Eet ijs voor je plezier, ja, maar niet de hele dag door.
 • Zetje elektrische apparaten niet aan om eten te koken als het kwik hoog is, om te voorkomen dat je huis warmer wordt. Denk bijvoorbeeld aan het eten van rauwe groenten, koud zetmeelrijk voedsel in salades en koud gevogelte. Je gebruikelijke gerechten koud en warm eten is net zo lekker!

Boodschappentip: pas op voor voedselvergiftiging doordat de koudeketen van bepaalde voedingsmiddelen wordt verbroken.

Als het erg warm weer is, vergeet dan niet om een koeltas mee te nemen om je verse producten in te bewaren voor de terugreis.

Als je gaat picknicken, laat dan mayonaise, slagroomgebak of rauwe vlees- of visbereidingen thuis, want die kunnen snel “bederven” bij hoge temperaturen.

Hydrateert alcohol?

Zin in een koud biertje, rosé of cocktail? Alcohol is een verkeerde vriend bij warm weer, en ik zal je vertellen waarom!

Ken je het vaatverwijdende effect van alcohol? Het is de verwijding van je bloedvaten. Dit mechanisme leidt tot een verhoging van de lichaamstemperatuur en gaat daarom gepaard met een gevoel van lichaamswarmte. Als je je ook nog blootstelt aan de zon, loop je het risico je onwel te voelen.

Als je toch een aperitief wilt nemen, wees dan voorzichtig en blijf in de schaduw, waarbij je een glas alcohol afwisselt met een glas water.

Alcohol lest je dorst niet! Bier is de heersende kampioen van deze valse overtuiging.

Als je alcohol drinkt, is je urine meer verdund en moet je dus vaker plassen, waardoor je meer risico loopt op uitdroging.

Als dit door alcohol veroorzaakte effect gepaard gaat met zweten door de hitte, wordt het risico verdubbeld.

Wat moet je onthouden en doen?

 • Drink de hele dag door stilstaand water (1,5 tot 2 liter/dag).
 • Eet groenten en fruit (koud of warm) en vergeet de andere voedselgroepen niet.
 • Verminder de hoeveelheid die je eet (je zou je toch niet zo hongerig moeten voelen als normaal).
 • Vermijd alcohol, dat schadelijk is bij warm weer