De belangrijkste principes voor afslanken volgens de Chinese diëtetiek

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Chinese diëtetiek richt zich op energie: de energie die door ons voedsel wordt geleverd en de energie die in ons lichaam circuleert. Het doel is om verlies van vitaliteit en blokkades die gewichtstoename veroorzaken te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste principes waarmee je in harmonie met de natuur en volgens je behoeften kunt afslanken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het doel van de Chinese diëtetiek is vooral preventief: zo lang mogelijk in goede gezondheid leven. Het heeft ook een curatief doel, waarvoor kennis van de therapeutische eigenschappen van voedingsmiddelen nodig is. Als Chinezen zich zorgen maken over hun gezondheid, hebben ze de gewoonte om voedingsmiddelen en planten op hun bord te zetten.

Gebaseerd op het fundamentele concept van het Chinese denken, zijn yin en yang twee tegengestelde en complementaire principes (zoals licht en schaduw), altijd in beweging. In de Chinese diëtetiek vinden we dit principe terug: yin is fris, koud, bitter, zuur, zout, zacht en bevochtigend; yang is warm, heet, zacht, scherp, hard en uitdrogend.

Mensen met een yin-constitutie (koud, bleek, rustig, losse ontlasting, neiging tot overgewicht) moeten yang-voedsel eten en mensen met een yang-constitutie (heet, rusteloos, neiging tot extravert zijn, droge mond, constipatie) moeten yin-voedsel eten.

De maaltijd moet 1/4 vloeibaar voedsel, 1/2 vast voedsel en 1/4 leeg voedsel bevatten. Dit voorkomt een opgeblazen gevoel en bevordert de spijsvertering.

De maaltijd kan gevolgd worden door een wandeling van 100 stappen, een maagmassage van 100 rondes en daarna een dutje van 20 minuten!

1- Heb een “spijsverteringsvuur” van goede kwaliteit

“De combinatie milt/maag staat centraal in de Chinese diëtetiek. De maag is als een ketel die voedsel binnenkrijgt, dat vervolgens tot moes wordt gereduceerd dankzij het yang van de milt (het vuur dat het verhit). De milt duwt voedingsstoffen omhoog het lichaam in, terwijl de maag afvalstoffen naar beneden in de darmen duwt.

De twee bewegingen zijn met elkaar verbonden en houden elkaar in evenwicht. Als de ene verstoord is, is de andere dat ook. “De milt geeft de voorkeur aan droogte en de maag aan vocht, wat betekent dat we altijd een balans moeten houden in onze voeding en niet te droog, te warm, te nat of te koud moeten eten”.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit en versheid van voedsel, want hoe verser het is, hoe meer lokaal en seizoensgebonden het is en hoe minder bewerkt het is.

nutrition

2- Eet een “goed, kwalitatief” ontbijt

De juiste voedingsmiddelen : een warme drank (koffie, thee, kruidenthee) zonder suiker om de spijsvertering te bevorderen, granen met een lage glykemische index (geroosterd zuurdesembrood, graanvlokken) om de hele ochtend energie te geven, een vleugje zout (ei, ham) om de nieren wakker te maken, de aangeboren energieorganen, die yang leveren aan de milt en de maag.

Rauw fruit, dat de neiging heeft om te gisten met ander voedsel, moet bij voorkeur worden gegeten buiten de maaltijden om, bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend, om te voorkomen dat je je uitgeput voelt en hongerig aankomt bij de lunch, en om te voorkomen dat je te snel en/of te veel eet.

Pas op voor wit brood, jam en sinaasappelsap, die te veel snelle suiker bevatten, geen hoogwaardige voedingsstoffen leveren en ’s ochtends tot zoete trek leiden.

Zoete producten en zuivelproducten veroorzaken een ziekmakende vochtproductie en een daling van de energie.

3- Eet een verzadigend ontbijt

Kies voor één bord!

Voorgerechten moeten worden vermeden, omdat ze vaak bestaan uit koud vlees (te vet) of rauwe groenten, die door hun koude aard de energie van de milt vanaf het begin van de maaltijd verzwakken en minder goed verteerbaar zijn dan gekookt voedsel.

Een uitgebalanceerde maaltijd moet bestaan uit 1/2 bord gekookte groenten, 1/3 granen en/of peulvruchten en 1/3 eiwitten (vlees, vis, ei).

Het is belangrijk om voor de lunch minstens twintig minuten te nemen en rustig te gaan zitten. Dit voorkomt vermoeidheid en knabbelen in de middag, evenals een slechte spijsvertering, reflux en een opgeblazen gevoel. Pas ook op met koude maaltijden (sandwiches, salades, zuivelproducten, enz.). Als je moe bent, vergt dit veel inspanning van je spijsverteringsstelsel en kan dit op de lange termijn leiden tot vermoeidheid en gewichtsproblemen.

4- Een licht avondmaal

Kies ’s avonds voor gekookte groenten: soepen, pasteitjes, gebakken groenten, vergezeld van 1/3 granen en/of peulvruchten.

Warm voedsel zoals vlees moet ’s avonds worden vermeden.

Veelgemaakte fouten: het ontbijt overslaan, snel lunchen en met honger aan tafel gaan. Dit is een grote fout, want ’s avonds is het spijsverteringsvuur zwak en onze behoeften beperkt, omdat we naar bed gaan. Bovendien kan een te groot diner je eetlust voor het ontbijt bederven en zo de hele dag uit balans brengen.

5- Blijf gehydrateerd, maar niet te veel!

Je hoeft jezelf niet te dwingen om 1,5 liter per dag te drinken. Drink wanneer je dorst hebt en kijk naar de kleur van je urine, die gedurende de dag helder moet zijn.

Als dat zo is, dwing jezelf dan niet verder – dan belast je je nieren onnodig!

6- Regelmatige slaap van goede kwaliteit

Een volwassene moet tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen.

Probeer naar bed te gaan zodra je de eerste tekenen van vermoeidheid voelt, zodat je je slaaptrein niet mist (die komt maar om de 90 minuten!).

Een dutje van 15 minuten is ook aan te raden.

Je lichaam heeft referentiepunten nodig: probeer een vaste bedtijd en wektijd aan te houden.

7- Elke dag een beetje lichaamsbeweging

Elke dag 30 minuten bewegen helpt om je hart en andere spieren te onderhouden. Loop, neem de trap in plaats van de lift, fiets in plaats van met de auto naar het brood te gaan… En als je een sportactiviteit wilt doen, kies er dan een die je leuk vindt. Het is een kans om een frisse neus te halen en vooral om te genieten!

Het is aan jou, je hebt alles wat je nodig hebt om op een natuurlijke manier je ideale gewicht te bereiken!