Anti-cholesterol margarines: wat moet je ervan denken?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In Frankrijk wordt gedacht dat cholesterol de oorzaak is van één op de twee hartaanvallen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Bijna 20% van de volwassenen heeft een te hoog cholesterolgehalte, dus velen van jullie eten margarine – zelfs anti-cholesterolmargarine…

Maar de vraag is: is het goed voor je gezondheid?

Wat is het verschil tussen boter, margarine en anti-cholesterol margarine?

Het klopt dat ze erg op elkaar lijken.

Boter is een vet dat afkomstig is van de room van melk, dus van dierlijke oorsprong. Het bevat dus dierlijke vetten, die niet zo goed zijn voor je gezondheid. Bij overmatige consumptie bevat boter onder andere het beroemde cholesterol waar we het vaak over hebben, omdat cholesterol alleen voorkomt in dierlijke producten!

Margarines daarentegen zijn emulsies gemaakt van plantaardige vetten, meestal een mengsel van zonnebloemolie, koolzaadolie, maïsolie en soms palmolie, wat niet het beste is voor je cardiovasculaire gezondheid.

Maar omdat het plantaardig is, komt er geen cholesterol aan te pas!

Dat gezegd hebbende, goed om te weten: Boter en margarine bevatten precies evenveel calorieën.

En dan zijn er nog de ‘Anti-cholesterol’ margarines, dat zijn vetarme margarines verrijkt met bepaalde natuurlijke bestanddelen die in planten voorkomen en die de eigenschap hebben om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen door de opname ervan door de darmen te verminderen: deze bestanddelen worden fytosterolen genoemd.

Om dit te laten werken, moet je 3 porties van 10g per dag consumeren, het equivalent van 3 afzonderlijke peulen per dag.

Het gevolg van het consumeren van deze “anti-cholesterol” margarines zou dus een vermindering van hart- en vaatziekten” zijn.

Is dit echt effectief?

Helaas hebben deze “anti-cholesterol” margarines volgens het Franse agentschap voor voedselveiligheid (Anses) geen bewezen effect op hart- en vaatziekten,

In zijn rapport wijst het agentschap erop dat, en ik citeer, “hoewel fytosterolen inderdaad helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, hun voordeel bij het voorkomen van hart- en vaatziekten niet is aangetoond”.

Bovendien verstoort fytosterol de goede werking van cholesterol en verhindert het de opname van vitamines.

Het is dus formeel af te raden om het preventief te gebruiken!

Kortom, omdat er geen onderzoeken zijn die rechtstreeks kijken naar de effecten van fytosterolen op hart- en vaatziekten, kunnen we op dit moment geen echte conclusies trekken.

Let op: De Anses raadt zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen aan om “anti-cholesterol” margarines te vermijden en vraagt iedereen die “bezorgd” is over hun cholesterolgehalte om een gezondheidsprofessional te raadplegen.

Dus moeten we ze gebruiken of niet?

Er is geen voordeel verbonden aan het vervangen van boter door margarine als je geen medische aandoening of specifiek dieet hebt, omdat margarine over het algemeen niet helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Naar mijn mening zou je zelfs de voorkeur moeten geven aan boter, omdat het minder bewerkt is dan margarine, maar met mate: je kunt er bijvoorbeeld 10 gram van eten bij het ontbijt, het equivalent van een kleine portie boter in een restaurant.

Je leest het goed, ik zei dat zelfs als je een hoog cholesterolgehalte hebt, boter met mate kan worden gegeten als onderdeel van een uitgebalanceerd vet dieet, bij voorkeur rauw gegeten. Het heeft geen zin om het helemaal te schrappen!

In plaats van boter te schrappen en te vervangen door margarine, kun je beter je consumptie van industriële producten zoals koekjes en kant-en-klaarmaaltijden verminderen.

En je neemt minder risico’s door je vetbronnen in balans te brengen met oliehoudende vruchten (walnoten, hazelnoten, amandelen, enz.), vette vis en oliën die rijk zijn aan Omega-3 (lijnzaadolie, koolzaadolie), die de ‘slechte’ cholesterol verlagen en de ‘goede’ cholesterol verhogen.

Hoe zit het met andere dieetmaatregelen?

Zelfs als je koste wat het kost ‘cholesterol-anti-cholesterol’ margarine wilt gebruiken, moet dit gepaard gaan met andere dieetmaatregelen:

  • verminder (ik zei niet “elimineer”!): boter, kaas, vleeswaren, vet vlees, gebak
  • gebruik verschillende soorten olie (koolzaad, walnoot, olijf) bij het koken
  • eet voldoende vis (minstens 2 keer per week), fruit en groenten (5 per dag) en volkoren granen
  • matig suiker en zout eten

Hoe dan ook, een te hoog cholesterolgehalte is niet iets om lichtvaardig op te nemen en ik kan je alleen maar aanraden om een arts-voedingsdeskundige of een diëtist-voedingsdeskundige te raadplegen zodat je geen domme dingen doet met je gezondheid.

Samengevat:

  • Anti-cholesterol margarine zou het cholesterol kunnen verlagen op voorwaarde dat je 30g per dag neemt.
  • Dit type margarine mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.
  • Parallelle dieetmaatregelen zijn essentieel
  • Het heeft geen zin om boter te schrappen bij hypercholesterolaemie
  • Te veel cholesterol: raadpleeg een arts-voedingsdeskundige