Het is zomer: wat moet je op de barbecue leggen voor je gezondheid?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een korte geschiedenis van Barbecue: het komt oorspronkelijk van een oude uitdrukking die “van baard tot staart” betekent, die ontstond toen Franse ontdekkingsreizigers vertelden over het eten van een geit die van baard tot staart in zijn geheel was gekookt!
Barbecueën wordt vaak geassocieerd met het zomerseizoen en staat voor een moment van delen, een feestelijke maaltijd. Wist je dat 63% van de Fransen ouder dan 25 jaar een barbecue bezit en deze in de zomer meer dan eens heeft gebruikt?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dan kun je net zo goed alle geheimen kennen, toch?

Als diëtiste en voedingsdeskundige geef ik je de fijne kneepjes van het barbecueën: welke voedingsmiddelen je moet kiezen en hoe je deze manier van koken het best kunt gebruiken voor je gezondheid!

Welk vlees moet ik kiezen?

Ik raad je aan om te kiezen voor vetarm vlees.
Het contact tussen het vet en de vlam genereert benzopyrenen (= organische verbindingen) die een slechte reputatie hebben als kankerverwekkend!

Wat kun je het beste kiezen: wit vlees zoals kip of kalkoen en rood vlees zoals flanksteak, entrecote of lamszadel met weinig vet.

Vind je een barbecue zonder chipolatas of merguezworstjes moeilijk voor te stellen?
Een tip: prik je worsten en merguez niet voor en tijdens het bakken.
Water + vet = bevordert de vlamvorming en verhoogt zo de giftigheid van de barbecue. Bovendien worden ze droger en minder lekker.

2 methodes om je vlees te kruiden:

 • Marinade: een bereiding om vlees of vis in te weken om het malser te maken en extra smaak te geven aan je gegrilde vlees. Het marineren van vlees kan kankerverwekkende stoffen met meer dan de helft verminderen. Er vormt zich een dun laagje op je eten dat het tijdens het koken beschermt. Hoewel marinades over het algemeen vrij vet zijn, hoef je je geen zorgen te maken over je taille, want al het vet smelt op de barbecue, zodat alleen vlees overblijft dat is doordrenkt met de smaak van kruiden en specerijen.
 • Specerijen en kruiden: ze hebben het voordeel dat ze je gerechten op smaak brengen en verschillende smaken geven, terwijl je de hoeveelheid zout vermindert.

Welk ander voedsel kan ik koken?

Fruit en groenten worden vaak vergeten op de barbecue!

Gegrilde groenten zoals paprika’s, courgettes of maïskolven zijn uitstekend om te grillen.
Je kunt ze in stukjes bakken of op een spies steken.

Meestal is de kebab een combinatie van vlees of vis en groenten. Veel plezier met je familie of vrienden bij het maken van je eigen kebab.
Je kunt paprika’s, uien, tomaten of champignons toevoegen aan je favoriete vlees. Lekker!

Je kunt ook fruit grillen!
Bananen in de lengte doormidden snijden of schijven ananas die lichtjes karamelliseren… Een evenwichtig en gezond dessert, precies zoals we ze graag hebben. Denk aan kwartjes appel, peer of perzik bestrooid met dessertkruiden zoals kaneel.
Het fruit kan ook gemarineerd worden in citrussap, honing en, waarom niet, muntblaadjes. Varieer met plezier!
Wat dacht je van fruitkebabs? Probeer ze eens!

Voor wie houdt van de combinatie van zoet en hartig: maak kebabs waarbij je de zoetheid van het fruit combineert met de kracht van je vlees of goed gekruide groenten.

Zorg goed voor je grill en wees voorzichtig bij het bereiden van voedsel

Het is essentieel om je barbecuerooster goed te onderhouden. Vetklompen die erop verkolen stellen je bloot aan meer kankerverwekkende stoffen. Maak het dus heel voorzichtig schoon.

Het is ook heel belangrijk om in de gaten te houden hoe je eten wordt bereid. Het is beter om je eten niet te gaar te maken, want er kunnen kankerverwekkende stoffen ontstaan als het eten oververhit raakt (verbrand, zwartgeblakerd).

Mijn advies: plaats je eten ver genoeg van de vlammen of sintels om de vorming van giftige stoffen te verminderen en te zorgen voor een langzame garing, waardoor je gegrilde eten een betere smaak krijgt.

Is eten op de barbecue goed voor mijn gezondheid?

Het zal je niet verbazen dat barbecueën een kooktechniek is die veel rook en de vorming van giftige stoffen op je eten genereert. Het is belangrijk om je eten vaak om te draaien om te voorkomen dat het oververhit raakt en vol giftige stoffen komt te zitten.

Je start je barbecues best niet met aanmaakblokjes, maar met kleine, droge stukjes hout. Vaste of vloeibare aanmaakblokjes zijn concentraten van giftige stoffen die zich met je eten zullen vermengen wanneer het kookt.

Dus ja, je kunt van tijd tot tijd op de barbecue eten, maar je mag hem maar af en toe gebruiken (maximaal 2 keer per week).

Wat moet je onthouden en toepassen?

 • Bereid je vlees met weinig of geen vet
 • Schaf het gebruikelijke barbecuevlees af en denk aan vis (zeebrasem, zeebaars, tong, rode mul, enz.)
 • Voeg groenten toe aan de grill
 • Gebruik kebabs voor een meer gevarieerde en evenwichtige maaltijd
 • Gebruik marinades (je vindt er altijd wel een naar jouw smaak!)
 • Gebruik kruiden om nieuwe smaken toe te voegen en je zoutinname te verminderen
 • Reinig je grill grondig aan het einde van elk barbecuegebruik
 • Houd je eten uit de buurt van de vlammen
 • Vergeet niet je eten vaak om te draaien
 • Gebruik aanmaakhoutjes om een barbecue te starten in plaats van aanmaakblokjes

Met barbecueën kun je je eten van voorgerecht tot dessert bereiden als je dat wilt. Deze manier van koken is niet beperkt tot bepaald voedsel, integendeel. Probeer iets nieuws!

Durf nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe combinaties uit te proberen, zonder de basisprincipes van een evenwichtige en gevarieerde voeding uit het oog te verliezen! Je zult net zoveel genieten van de zomer en van de momenten die we allemaal graag delen.