Evenwichtig welzijn: ontdek de voordelen van intuïtief eten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Een nieuwe trend? Een magische methode om je te verzoenen met je bord? Intuïtief eten is helemaal in.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ben je benieuwd naar de ins en outs ervan?

Als diëtist die deze methode bij al mijn patiënten toepast, ga ik je uitleggen hoe je bewust kunt eten, zonder dieet, met plezier en zonder schuldgevoel!

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een holistische benadering van eten die zich richt op het luisteren naar de interne signalen van je lichaam om je voedingskeuzes te sturen.

Het is gericht op het herstellen van een gezonde relatie met voeding door opnieuw contact te maken met je fysieke en emotionele behoeften, in plaats van het volgen van beperkende of rigide diëten (die niet werken, aangezien 95% van de diëten eindigt in gewichtstoename).

Intuïtief eten is gebaseerd op het idee dat ons lichaam een aangeboren wijsheid heeft om gewicht en gezondheid te reguleren.

Dit betekent dat het in staat is om ons te vertellen wanneer we moeten eten, wat we moeten eten en hoeveel we moeten eten, als we naar onze lichamelijke sensaties luisteren. Ja, hier wordt het lastig en moet je uit je comfortzone stappen.

Deze benadering legt de nadruk op zelfvertrouwen en zelfcompassie, moedigt mensen aan om hun individuele behoeften te respecteren en de verantwoordelijkheid die met eten samenhangt los te laten.

Het gaat om het loslaten van voedingsovertuigingen zoals “eet ’s avonds geen zetmeelrijk voedsel”, “van bepaalde voedingsmiddelen word je dik”, “van detoxen word je slank”, “fruit eten voor de maaltijd is beter dan erna”, etc. Er zijn honderden van dit soort overtuigingen, maar tot nu toe is nog geen enkele effectief of duurzaam gebleken op de lange termijn.

Wordt het niet eens tijd om iets anders te proberen?

bocaux de légumes pour une alimentation intuitive

Leren luisteren naar je lichaam – oefeningen

Leren luisteren naar je lichaam is essentieel voor het behouden van een goede fysieke en mentale gezondheid. Dit betekent dat je aandacht moet schenken aan de signalen die je lichaam je geeft en dat je op de juiste manier moet reageren op de behoeften van je lichaam.

De eerste stap naar intuïtief eten is leren luisteren naar jezelf als geheel.

Hier zijn een paar oefeningen die je kunnen helpen dit luistervermogen te ontwikkelen en je relatie met je lichaam te verbeteren:

  • Meditatie: Meditatie is een uitstekende manier om contact te maken met je lichaam. Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Observeer de fysieke sensaties in je lichaam, de spanning, tintelingen of pijn. Leer ze zonder oordeel te accepteren en laat ze gaan. Onthoud dat er gratis audios beschikbaar zijn op internet om je te helpen als dit in het begin moeilijk voor je is.
  • Bodyscan: Ga in een comfortabele houding liggen en concentreer je op elk deel van je lichaam, begin bij je voeten en werk geleidelijk omhoog naar je hoofd. Noteer de sensaties die je voelt in elk gebied. Dit helpt je om je bewust te worden van je lichaam en eventuele spanning of ongemak op te sporen. Het gaat erom dat je gewoon observeert wat er gebeurt.
  • Mindful eten: Je kunt mindful eten nu tegelijk met de andere oefeningen toepassen. Wanneer je eet, word dan aanwezig en bewust van elke hap. Besteed aandacht aan de smaken, texturen en sensaties die het eten je lichaam geeft. Luister naar honger- en verzadigingssignalen en stop met eten als je je vol voelt.
  • Bewuste lichaamsbeweging: Als je sport, concentreer je dan op de bewegingen van je lichaam. Voel het samentrekken en strekken van je spieren, de warmte en het ritme van je ademhaling. Wees je bewust van de grenzen van je lichaam en ga niet te ver.
  • Progressieve ontspanning: Deze techniek houdt in dat je elke spiergroep in je lichaam samentrekt en ontspant. Begin met je voeten, knijp de spieren een paar seconden samen en ontspan ze dan. Werk dan geleidelijk omhoog naar je hoofd. Dit helpt je om spanning los te laten en contact te maken met je lichaam.

Door deze oefeningen regelmatig te doen, ontwikkel je een beter bewustzijn van je lichaam en kun je beter op de behoeften ervan reageren. Luisteren naar je lichaam zal je helpen om goed voor jezelf te zorgen, blessures te voorkomen en een algeheel evenwicht te bewaren tussen je lichaam en je geest.

Je kunt beginnen met 5 minuten per dag, totdat het een automatisme voor je wordt.

faire de l'exercice pour l'alimentation intuitive

Intuïtief eten – het in praktijk brengen

  • Luisteren naar honger- en verzadigingssignalen: de signalen van je lichaam leren herkennen zodat je weet wanneer je moet beginnen met eten en wanneer je moet stoppen. Dit is het beginpunt, de allereerste van de sensaties die je moet observeren.
  • Voedingstevredenheid: let vooral op voedingsmiddelen die je blijvend voldoening en plezier geven, met een voorkeur voor voedingsmiddelen die zowel voedzaam als lekker zijn. Welke positieve emoties geeft dit je? Welke intensiteit van genot? Smaakt een voedingsmiddel dat gewoonlijk wordt gegeten automatisch hetzelfde wanneer het met aandacht wordt geproefd?
  • Luisteren naar emotionele behoeften: erken dat voedsel gebruikt kan worden om emoties te kalmeren, maar zoek ook naar andere manieren om met deze emoties om te gaan zonder systematisch voedsel te gebruiken. Kies ervoor om te gaan wandelen, lezen, komische video’s te kijken of te schrijven in plaats van te eten. Ieder zijn plezier.
  • Respect voor je lichaam: Cultiveer een houding van respect voor je lichaam door voedingskeuzes te maken die het fysieke en mentale welzijn bevorderen, zonder je alleen op het uiterlijk te richten.
  • Afstappenvan de traditionele diëtetiek: Afstappen van beperkende diëten, calorieën tellen en rigide voedselbeperkingen, om je te concentreren op het luisteren naar je lichaam en zijn individuele behoeften. Dit is de enige manier om betrouwbaarheid op de lange termijn te garanderen.

Intuïtief eten stimuleert een flexibele benadering van eten waarbij geen enkel voedingsmiddel wordt gedemoniseerd en het bijbehorende schuldgevoel wordt losgelaten. Dit helpt om een positieve relatie met eten te ontwikkelen, gebaseerd op zelfvertrouwen, zelfacceptatie en respect voor het lichaam.