Lipiden: bondgenoten of vijanden?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Lipiden worden vaak geassocieerd met gewichtstoename en gezondheidsproblemen en hebben daarom vaak een slechte reputatie. Toch spelen ze een essentiële rol in ons lichaam en zijn ze zelfs van vitaal belang voor het goed functioneren ervan. Maar wat zijn hun voordelen en hoe kunnen we ze in voldoende mate binnenkrijgen? Hier lees je hoe.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De rol van lipiden in het lichaam

Lipiden, ook wel vetten genoemd, zijn voedingsstoffen die ons lichaam van energie voorzien. Ze zijn een geconcentreerde bron van energie: elke gram vet levert 9 kilocalorieën (tegenover 4 voor koolhydraten en eiwitten). Ze zijn nodig voor het goed functioneren van ons lichaam en spelen een sleutelrol in

 • opbouw en behoud van de structuur van celmembranen ;
 • het transport en de absorptie van vetoplosbare vitamines (A, D, E, K);
 • de productie van hormonen en biologisch actieve moleculen;
 • regulering van de lichaamstemperatuur door hun isolerende werking;
 • energieopslag in de vorm van vetweefsel.

Het is daarom essentieel om vetten in onze dagelijkse voeding op te nemen, maar we moeten wel opletten dat we de ‘juiste’ vetten kiezen en ze met mate consumeren, zoals we hieronder zullen zien.

Une personne verse de l'huile d'olive sur une assiette de salade dans le but de manger des lipides.

De verschillende soorten vetten

Lipiden kunnen worden onderverdeeld in drie grote families:

 1. triglyceriden, die de belangrijkste vorm van vetopslag in ons lichaam zijn ;
 2. fosfolipiden, die betrokken zijn bij de structuur en functie van celmembranen;
 3. sterolen, waarvan cholesterol de belangrijkste vorm is.

Deze verschillende vormen van lipiden kunnen worden onderverdeeld op basis van hun vetzuursamenstelling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen

 • verzadigde vetzuren (SFA), die vooral voorkomen in dierlijke producten en bepaalde plantaardige oliën (zoals palmolie);
 • enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA), die voornamelijk voorkomen in olijfolie en oliezaden;
 • meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s), die vooral voorkomen in vette vis, lijnzaad en walnoten.

PUFA’s zijn op hun beurt weer onderverdeeld in twee categorieën: omega-3 en omega-6. Deze twee soorten vetzuren zijn op hun beurt weer onderverdeeld in twee categorieën. Deze twee soorten vetzuren staan bekend als ‘essentieel’, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en ze dus in de voeding moet vinden.

Gezondheidsvoordelen van lipiden

Het eten van de juiste hoeveelheid lipiden is essentieel voor onze gezondheid, omdat ze een cruciale rol spelen in veel biologische processen. Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, vooral omega-3 en omega-6, zijn bijzonder heilzaam:

 • Ze helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte in het bloed te reguleren;
 • Ze helpen het zenuwstelsel goed te functioneren en bevorderen de cognitieve gezondheid;
 • Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en bevorderen een gezonde huid.

Aan de andere kant kan een overmatige consumptie van verzadigde vetzuren schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral doordat ze het risico op hart- en vaatziekten en obesitas verhogen.

Une bouteille d'huile d'olive sur une table pour consommer des lipides

Hoe moet vet met mate gegeten worden?

Om te genieten van de voordelen van vet zonder onze gezondheid te schaden, is het essentieel om evenwichtig en gevarieerd te eten. Hier volgen een paar tips over hoe je vetten verstandig kunt kiezen en consumeren:

 • Geef de voorkeur aan bronnen van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie, vette vis, walnoten, lijnzaad, enz.);
 • beperk de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetzuren (vet vlees, gekookt vlees, volle zuivelproducten, gefrituurd voedsel, enz;)
 • zorg ervoor dat je voldoende omega-3- en omega-6-vetzuren binnenkrijgt door regelmatig vette vis, oliehoudende zaden of plantaardige oliën te eten die rijk zijn aan deze essentiële vetzuren;
 • vermijd verwerkte industriële producten, die vaak verborgen vetten van slechte kwaliteit bevatten.

Tot slot is het belangrijk om de vetinname aan te passen aan de individuele energiebehoefte. Behoeften variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht, lichamelijke activiteit en gewicht.

Vetten en gewichtsverlies

Je hoort vaak dat als je wilt afvallen, je ’te veel vet eten’ moet vermijden. Hoewel dit tot op zekere hoogte waar is, gaat het er niet om vet volledig uit ons dieet te schrappen, maar eerder om het verstandig te kiezen en het met mate te eten. Vet is een belangrijke bron van energie en heeft een verzadigend effect, wat betekent dat het ons sneller een vol gevoel geeft.

Te vetarme diëten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals hormonale disbalans, verslechtering van de kwaliteit van onze huid en haar en een verhoogd risico op stemmingsstoornissen. Het is daarom beter om een evenwichtig dieet te volgen, waarbij we de vetinname matigen zonder het helemaal uit te sluiten.