Voedselallergenen: allergische reacties ontrafelen en leren beheersen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Voedselallergieën komen steeds vaker voor in onze samenleving en kunnen soms ernstige of zelfs dodelijke reacties veroorzaken. Het is daarom essentieel om een goed begrip te hebben van deze allergieën, zodat je weet hoe je moet reageren als jij of iemand in je omgeving getroffen wordt. In dit artikel ga ik in op de verschillende soorten voedselallergenen, de symptomen die ze kunnen veroorzaken en de stappen die je kunt nemen om ermee om te gaan.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem die optreedt na het eten van voedsel dat een stof bevat (het allergeen) waarvoor het lichaam overgevoelig is. De eiwitten in het voedsel worden als een bedreiging gezien door het immuunsysteem, dat vervolgens een ontstekingsreactie in gang zet om het allergeen te elimineren. Deze reactie kan leiden tot een verscheidenheid aan ademhalings-, huid- en spijsverteringssymptomen, afhankelijk van de ernst van de allergie.

Veel voorkomende voedselallergenen

Er zijn veel potentiële voedselallergenen, maar sommige komen vaker voor dan andere. Tot de voedingsmiddelen die het vaakst allergische reacties veroorzaken behoren :

 • Pinda’s
 • melk
 • Eieren
 • Zeevruchten (vis, schaal- en weekdieren)
 • Noten (amandelen, cashewnoten, paranoten, enz.)
 • tarwe
 • Soja
 • mosterd

Deze voedingsmiddelen worden vaak de“belangrijkste allergenen” genoemd, omdat ze verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van de voedselallergieën. Het is echter belangrijk om te weten dat andere, minder gebruikelijke voedingsmiddelen bij sommige mensen ook allergische reacties kunnen veroorzaken.

graines de soja

Symptomen van voedselallergieën

De symptomen van een voedselallergie variëren afhankelijk van de ernst en de individuele gevoeligheid. Ze kunnen enkele minuten tot enkele uren na inname van het allergene voedingsmiddel optreden.

Symptomen van de luchtwegen

Ademhalingssymptomen kunnen zijn

 • Niezen en loopneus
 • Keelvernauwing en heesheid
 • Hoesten en piepende ademhaling
 • Moeite met ademhalen of kortademigheid

Huidsymptomen

Huidsymptomen omvatten

 • Roodheid en jeuk van de huid
 • Huiduitslag (urticaria)
 • Zwelling van gezicht, lippen of oogleden

Spijsverteringssymptomen

Spijsverteringssymptomen kunnen zijn

 • Misselijkheid en braken
 • Buikpijn en krampen
 • Diarree of constipatie
fruits de mer et aliments marins sur une planche

Diagnose en behandeling van voedselallergieën

Als je een voedselallergie vermoedt, is het essentieel om een arts of allergoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose. Dit kan huidtests, bloedtests of eliminatie- en voedseluitdagingstests omvatten.

De belangrijkste behandeling voor voedselallergieën is het vermijden van het voedingsmiddel in kwestie. Het is belangrijk om voedseletiketten zorgvuldig te lezen en vragen te stellen over ingrediënten wanneer je thuis of in restaurants maaltijden bereidt. In sommige gevallen kan de arts ook een geneesmiddel met de naam epinefrine (adrenaline) voorschrijven in de vorm van een auto-injector (pen), dat moet worden gebruikt in het geval van een ernstige allergische of anafylactische reactie.

Omgaan met allergische reacties en noodgevallen

Bij een matige tot ernstige allergische reactie is het cruciaal om snel te handelen om complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen

 1. Verwijder het allergene voedsel onmiddellijk uit je mond of handen
 2. Neem een oraal antihistaminicum indien beschikbaar en zoals aanbevolen door je arts.
 3. Als ademhalen moeilijk wordt, gebruik dan de voorgeschreven epinefrine auto-injector
 4. Bel de hulpdiensten (112 in Europa) en meld een waarschijnlijke allergische reactie
 5. Leg de persoon in een stabiele zijligging neer als hij/zij zich zwak of duizelig voelt of moeite heeft met ademhalen.

Voedselallergieën zijn een ernstig probleem dat mogelijk fatale gevolgen kan hebben als er niet goed mee wordt omgegaan. Het is essentieel om je bewust te zijn van veelvoorkomende allergenen, de bijbehorende symptomen te begrijpen en te weten hoe je moet reageren in het geval van een allergische reactie.