Voedselintolerantie: hoe deze aandoening herkennen, beheersen en ermee leven?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Veel mensen over de hele wereld hebben last van voedselintoleranties. Ze manifesteren zich als spijsverteringsproblemen en andere symptomen wanneer bepaalde voedingsmiddelen worden geconsumeerd. Om dit probleem beter te begrijpen en te weten hoe je ermee om moet gaan, is het essentieel om te leren hoe je de tekenen van voedselintolerantie kunt herkennen en je voedingspatroon daarop kunt afstemmen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie is een overgevoeligheid van het lichaam voor een of meer voedingsmiddelen. In tegenstelling tot voedselallergieën, die een snelle en heftige immuunreactie uitlokken, zijn intoleranties over het algemeen subtieler en duurt het langer voordat ze optreden. Ze kunnen het gevolg zijn van een gebrek aan enzymen die nodig zijn om bepaalde voedingsstoffen te verteren of van een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde stoffen in voedsel.

De tekenen van voedselintolerantie herkennen

Om voedselintolerantie op te sporen, moet je alert zijn op de volgende symptomen:

 • Opgeblazen gevoel en darmgas
 • Diarree of constipatie
 • Buikkrampen en pijn
 • Algehele malaise
 • Chronische vermoeidheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Huiduitslag of jeuk
 • Stemmingsstoornissen, prikkelbaarheid en angst

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen en afhankelijk zijn van de hoeveelheid geconsumeerd voedsel. Als je voedselintolerantie vermoedt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een precieze diagnose.

Jeune homme en pyjama souffrant de maux de tête le matin

De belangrijkste voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn voor voedselintoleranties

Sommige intoleranties komen vaker voor dan andere. Tot de belangrijkste categorieën voedingsmiddelen die verantwoordelijk zijn, behoren :

 1. Lactose, aanwezig in melk en zuivelproducten
 2. Gluten, aanwezig in veel granen (tarwe, rogge, gerst, enz.)
 3. FODMAP’s (Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen), koolhydraten die aanwezig zijn in een aantal voedingsmiddelen zoals tarwe, uien, knoflook, peulvruchten en bepaalde vruchten.
 4. Salicylaten, in grote hoeveelheden aanwezig in fruit en groenten zoals tomaten, citrusvruchten, bessen, pruimen, olijven en specerijen.
 5. Biogene aminen, met name histamine, die voorkomen in gefermenteerd, gerijpt of bedorven voedsel (wijn, kaas, vleeswaren, enz.).
 6. Levensmiddelenadditieven, zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers.

Omgaan met voedselintolerantie: je dieet aanpassen

Zodra voedselintolerantie is vastgesteld, moet je je dieet aanpassen om het eten van deze voedingsmiddelen te vermijden. Hier zijn een paar tips om je te helpen met deze aandoening om te gaan:

 • Lees de etiketten van voedingsmiddelenzorgvuldig om eventuele ongewenste ingrediënten op te sporen.
 • Eet gevarieerd en evenwichtig om eventuele voedingstekorten aan te vullen.
 • Vermijd excessen en enkelvoudige diëten, die het evenwicht kunnen verstoren en de symptomen van intolerantie kunnen verergeren.
 • Overweeg om een gezondheidsprofessional te raadplegen, zoals een arts of diëtist, om een dieetplan op te stellen dat is afgestemd op jouw situatie.
 • Meld je aan bij online forums en steungroepen, waar je je ervaringen kunt delen en kunt profiteren van het advies van andere leden.

Creatief worden in de keuken

Je dieet aanpassen kan wat tijd en moeite kosten, maar het hoeft geen ontbering te betekenen. In feite zijn er veel recepten en alternatieven om de beledigende voedingsmiddelen te vervangen en te blijven genieten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor plantaardige melk (amandel, soja, rijst, enz.) als je lactose-intolerant bent, of glutenvrij meel (rijst, maïs, kastanje, enz.) voor gebak.

maux de ventre pour intolérance alimentaire

Leven met voedselintolerantie: een paar tips

Leren leven met een voedselintolerantie is even wennen. Hier zijn een paar tips om je dagelijkse leven gemakkelijker te maken:

 • Plan je maaltijden op voorhand, vooral wanneer je wordt uitgenodigd om vrienden te bezoeken of uit eten te gaan. Aarzel niet om snacks en ander zelf gekookt voedsel mee te nemen om het onverwachte op te vangen.
 • Laat je vrienden en familie weten wat je aandoening is, zodat ze hun suggesties kunnen aanpassen bij het delen van maaltijden.
 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging om je spijsvertering te verbeteren en stress te verminderen, die vaak in verband wordt gebracht met spijsverteringsproblemen.
 • Leer je stress te beheersen, bijvoorbeeld door ontspanningstechnieken (diepe ademhaling, meditatie, yoga, enz.).

Kortom, hoewel voedselintolerantie beperkend kan zijn, zou het je niet moeten verhinderen om een bevredigend en plezierig leven te leiden. Door de tekenen van intolerantie te herkennen, je dieet aan te passen en goed voor je gezondheid te zorgen, is het heel goed mogelijk om sereen te leven met deze aandoening.