Is bruine suiker beter dan witte suiker?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In Frankrijk is bijna alle witte suiker die wordt verkocht bietsuiker, een van nature witte suiker. Maar er is ook bruine suiker.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dus wat moet je kiezen? Witte suiker of bruine suiker? Zijn er alternatieven?

Is bruine suiker gezonder dan witte suiker?

Sterker nog, als je muggenzifterij wilt, bruine suiker is 5% gezonder dan witte suiker.

Wanneer rietsuiker wordt gemaakt, wordt het raffinageproces net voor 100% onderbroken om een paar onzuiverheden achter te houden. De reden hiervoor is dat de onzuiverheden in het suikerriet de suiker een absoluut heerlijke smaak geven, met tonen van vanille en kaneel.

In het geval van suikerbieten smaken de onzuiverheden slecht, dus raffineren we tot 100%.

Het is waar dat bruine suiker meer mineralen en water bevat dan witte suiker. Maar het gehalte is zo laag dat het niet van belang is voor de dagelijkse behoefte aan micronutriënten. Als je bruine suiker eet in plaats van witte suiker, is dat een kwestie van smaak.

Beide suikers bestaan uit sacharose, een ‘snelle’ suiker die een ‘glykemische schok’ veroorzaakt wanneer het in de bloedbaan komt, en de lever in overdrive zet elke keer dat je suikerrijke koffie drinkt.

Het feit dat bruine suiker 5% minder sucrose bevat dan witte suiker maakt het op geen enkele manier gezonder. Omdat het iets minder zoet is, zullen gebruikers gemiddeld 5% meer gebruiken.

Het is ook goed om te onthouden dat het consumeren van grote hoeveelheden suiker, wit of bruin, kan leiden tot diabetes, obesitas en andere gezondheidsproblemen.

Hoe zit het met bruine suiker en vergeoise?

Er is bruine suiker en er is bruine suiker.

Als het van suikerriet komt, is het bruin wanneer het voor het eerst kristalliseert, omdat de rietstengel kleurstoffen bevat. Deze suiker wordt op de markt gebracht als “bruine suiker”. Afhankelijk van de herkomst kan het worden herkend aan de tonen van kaneel, rum of vanille …..

Bruine suiker is ook de suiker die wordt gebruikt in Engelse desserts en specerijen: crumble, pudding, cake, taart, chutney en pickles. Zijn kenmerkende smaak brengt de volle smaak naar boven van bepaalde wrange vruchten, zoals appels en rabarber. Om zoete en hartige gerechten een nog exotischer tintje te geven, is bruine suiker aan te raden.

Bruine suiker kan ook worden verkregen uit bieten. Bieten produceren witte suiker wanneer ze voor het eerst kristalliseren, dus laat men ze iets langer koken om een roodachtige of blonde kleur te verkrijgen. De naam van deze bruine bietsuiker is “vergeoise”, met een smaak die doet denken aan karamel.

Tot slot gaat de meeste bruine rietsuiker naar raffinaderijen. Deze verwijderen de kleurstoffen en produceren witte suiker.

Op dit punt is het vrijwel onmogelijk om het verschil in smaak te zien tussen witte rietsuiker en witte bietsuiker. In beide gevallen gaat het om sacharose.

Ben je bekend met de bruine suikerzwendel?

Maak dan niet de volgende afkorting:

bruine suiker = heel = ongeraffineerd.

De meeste bruine suikers zijn geen volle suiker, maar witte suiker gekleurd met karamel. Controleer dus zeker wat er op de verpakking staat.

Hoe zit het met andere alternatieven voor suiker? Stevia, Agave, enz…

Er bestaan geen wonderen, maar het is mogelijk om suiker te vervangen door verschillende componenten: honing, stevia, agavesiroop, xylitol, enz.

Honing, een zoete substantie geproduceerd door bijen, bevat 82% suiker en bevat bovenal mineralen en vitaminen die zeer goed zijn voor je gezondheid.

Agavesiroop, een zoetstof die wordt gemaakt van verschillende agavesoorten, bevat ongeveer 75% suiker. Agavesiroop is minder stroperig dan honing en heeft een mildere smaak.

Stevia daarentegen heeft tot 300 keer de zoetkracht van sucrose zonder ook maar één calorie toe te voegen. Je vindt het in de vorm van zoetstoffen, zakjes in poedervorm of vloeibare verpakkingen.

Als je tegen de bittere nasmaak kunt, ga er dan voor!

Xylitol wordt gewonnen uit berkenschors en heeft het voordeel dat het niet cariogeen is (het veroorzaakt geen tandbederf) en ideaal voor diabetici omdat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt.

Pas echter op voor overconsumptie, want dat kan diarree veroorzaken.

Kijk dus uit voor overconsumptie van suikervrije kauwgom bijvoorbeeld, waar je dit soort gezoete vervanger kunt vinden: kijk, het is zo klein geschreven dat het echt spijsverteringsproblemen kan veroorzaken!

En kun je ook toetjes maken zonder suiker?

Het klopt dat je desserts kunt maken met zoetstoffen. Er zijn zelfs speciale recepten voor ontwikkeld. Maar het is duidelijk dat het voor veel desserts een onmogelijke missie is.

Neem bijvoorbeeld koekjes, die zacht zijn aan de binnenkant en knapperig aan de bovenkant. Het water dicht bij het bakoppervlak zorgt ervoor dat een deel van de sucrose herkristalliseert. Het oppervlak wordt dan uitgedroogd. Het barst regelmatig, waardoor de koekjes hun verwachte uiterlijk krijgen. Het is dus de suiker die de koekjes knapperig maakt…

Suiker werkt ook als een plastificeermiddel, omdat het vermogen om water vast te houden helpt om de viscositeit van het deeg te verhogen. Hierdoor blijven zoete degen beter bij elkaar. Hetzelfde geldt voor mousses en crèmes, die steviger zijn dankzij suiker.

Heb je al eens jam zonder suiker geprobeerd? Zonder suiker worden ze niet hard. Ze blijven vloeibaar. Bovendien is suiker een natuurlijk bewaarmiddel bij uitstek. Door het water in het fruit vast te houden, voorkomt het de verspreiding van microben, die water nodig hebben om zich te ontwikkelen. Daarom zijn confituren en vruchtengeleien met tussen 50% en 75% suiker lang houdbaar zonder te beschimmelen. Tot slot heeft suiker een kleurende functie. Dankzij de karamelisatiereactie (de beroemde Maillard-reactie) geeft suiker kleur en een aangenaam aroma bij het bakken van je desserts!

Samengevat:

  • Bruine suiker en witte suiker zijn qua voedingswaarde bijna identiek.
  • Honing, agavesiroop, stevia en xylitol zijn interessante alternatieven.
  • Suikervrije desserts zijn ook mogelijk.