Hoeveel calorieën zitten er in een garnaal?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Garnalen zijn de bekendste en populairste zeevruchten. Hun populariteit is niet alleen te danken aan hun malse, smakelijke vlees, maar ook aan hun hoge voedingswaarde, lage gehalte aan verzadigde vetten en lage caloriegehalte. Garnalen zijn een rijke bron van licht verteerbare eiwitten, B-vitamines en waardevolle mineralen. Bovendien zijn ze licht verteerbaar. Laten we eens kijken hoeveel calorieën garnalen bevatten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Garnalen calorieën: 85 kcal per 100 g

100 g garnalen komt overeen met 85 kcal. Maar 100 gram gebakken gepaneerde garnalen hebben een energiewaarde van 308 kcal. Middelgrote garnalen (8 g) bevatten ongeveer 7 calorieën (kcal). Om een idee te krijgen van deze orde van grootte, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een middelgrote garnaal (8 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van een halve theelepel suiker. Om deze calorieën (7 kcal) kwijt te raken, moet je minstens 1 minuut fietsen, 1 minuut zwemmen of 1 minuut joggen.

calorie crevette

Garnalen: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

De calorieën in garnalen komen van 95% eiwit, 0% koolhydraten en 5% vet. Garnalen hebben een behoorlijk cholesterolgehalte, ongeveer 150 mg per pond. Een portie garnalen levert ongeveer de helft van de dagelijkse hoeveelheid die wordt aanbevolen voor een goede gezondheid. Aan de positieve kant verhogen deze schaaldieren het goede deel van cholesterol, namelijk het HDL-gehalte. Ze moeten dus niet worden gedemoniseerd, maar zonder overdrijven worden gegeten, zowel in frequentie als in hoeveelheid.

Tabel met voedingswaarden voor garnalen

VoedingsstoffenGarnalen: gehalte per 100 gram
Koolhydraten1,16 g
-waarvan suikers0 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels0 g
Eiwit17,4 g
Vet1,29 g
-waarvan cholesterol161 mg
-waarvan verzadigde vetzuren0,333 g
Kalium101 mg kalium
Natrium347 mg water
Water77,8 g
Alcohol0 mg

Wat is het gemiddelde gewicht van een garnaal?

De gemiddelde garnaal weegt 8 g.

Welke vitamines bevatten garnalen?

Garnalen zijn een bron van omega’s 3 en 6, die triglyceriden helpen beheersen, en leveren eiwitten van goede kwaliteit en B-vitamines, die nuttig zijn voor de vet- en eiwitstofwisseling.

De belangrijkste hiervan is vitamine B3 of niacine, die onder andere het zenuwstelsel optimaal laat werken en de celademhaling en voedselvertering bevordert. Bij een tekort kun je last krijgen van prikkelbaarheid en hoofdpijn.

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is belangrijk tijdens de zwangerschap om het risico op misvormde foetussen te voorkomen. Het voorkomt ook een storing in de productie van rode bloedcellen.

Hoeveel mineralen bevat garnalen?

Garnalen zijn bijzonder rijk aan natrium: een overmaat van dit element verhoogt het vasthouden van water en de bloeddruk, wat leidt tot een verhoogd risico op hypertensie. Daarom moet je de consumptie van dit voedsel beperken als je een hoge bloeddruk hebt en de toevoeging van zout vermijden. Garnalen bevatten weinig calorieën en zijn zeer rijk aan mineralen. Naast natrium bevatten ze grote hoeveelheden kalium, magnesium, ijzer, fosfor en calcium.

Bevatten garnalen levensmiddelenadditieven?

Verse, onbewerkte garnalen bevatten geen voedingsadditieven. Ze kunnen daarom enige tijd in de koelkast of vriezer worden bewaard voordat ze worden geconsumeerd. Voor bewerkte garnalen, met name garnalen in blik, zijn wel :

  • kleurstoffen : Ponceau 4R of Coccine Nouvelle (E124), amarant (E123), Jaune Soleil FCF of Oranjegeel (E110) en tartrazine (E102);
  • zuurteregelaars: citroenzuur (E330) en orthofosforzuur (E338);
  • en een sekwestratiemiddel: ethyleendiaminetetraazijnzuur (E385).

Word je dik van garnalen?

Volgens de volkslegende zijn garnalen niet goed voor lijners omdat ze erg vet zijn of veel cholesterol bevatten. Garnalen bevatten zeker weinig calorieën. 100 g garnalen leveren 85 kcal. Ze worden daarom aanbevolen voor mensen die willen afvallen.

Garnalen leveren voornamelijk calorieën uit eiwitten. Het is daarom een voedingsmiddel dat ook als uitstekend moet worden beschouwd voor mensen die aan sport doen en voor mensen die een dieet nodig hebben dat helpt om het lichaam te herstructureren.

Het eten van zeevruchten is niet alleen niet dikmakend, maar kan je ook helpen afvallen. Garnalen zitten vol proteïne, waardoor je langer vol zit en niet meer eet dan je nodig hebt. Dit verzadigde gevoel wordt ook veroorzaakt door de omega-3 vetzuren die in garnalen zitten.

Pas op voor schaaldierallergieën!

Mensen met een schaaldierenallergie moeten bijzonder voorzichtig zijn. Deze wijdverspreide allergie kan een reeks symptomen veroorzaken die variëren van netelroos en jeuk tot zwelling van de lippen en tong, en mogelijke ademhalingsproblemen.