Hoeveel calorieën zitten er in gezouten boter?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Gezouten boter is een gecondenseerd melkvet dat wordt verkregen uit de room van koemelk. Het is een volledig natuurlijk product. Wat zijn de voedingswaarden van boter? Hoeveel calorieën bevat het en wat zijn de ingrediënten? Is boter gezond? Lees verder om erachter te komen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is gezouten boter?

Gezouten boter is een vetrijk zuivelproduct gemaakt van koemelk. Technisch gezien is het een water-vet emulsie met een vetgehalte van minimaal 80%, een watergehalte van maximaal 16% en maximaal 2% vaste stof.

calorie beurre salé

Calorieën van gezouten boter: 740 kcal per 100 g

Gezouten boter is een voedingsproduct met een hoge voedingswaarde, maar ook met een hoog caloriegehalte. Dat komt omdat het bijna uitsluitend uit vet bestaat. 100 g gezouten boter levert ongeveer 740 kcal.

Gezouten boter: vet-, eiwit- en koolhydraatgehalte

Het bevat 82g vet, waarvan 50g verzadigd vet, voornamelijk palmitinezuur, stearinezuur, myristinezuur en laurinezuur. Ongeveer 20% bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, voornamelijk oliezuur. Botervetzuren zijn vetzuren met een korte keten, met niet meer dan 8 koolstofatomen in een keten, en zijn erg belangrijk voor de gezondheid.

De vetten in gezouten boter worden heel snel afgebrand. Ze hopen zich niet als zodanig op in reserve vetweefsel. En sommige bronnen suggereren zelfs dat ze de stofwisseling helpen versnellen. Korte-keten vetzuren zijn zeer belangrijk voor de voeding van darmepitheelcellen en zijn hun belangrijkste energiebron. Ze hebben ook schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Boter bevat ongeveer 8g korte-keten vetzuren per 100g.

Boter is ook een bron van CLA (geconjugeerd linolzuur), dat kankerremmende, diabetesremmende, ontstekingsremmende en anti-atherosclerotische eigenschappen heeft. Je moet echter niet vergeten dat CLA voornamelijk wordt gevonden in boter van koeien die op natuurlijke wijze worden gevoed en op weilanden grazen. In de winter, als de koeien op stal staan, maakt CLA 0,49% uit van het totaal aan vetzuren. In de zomer, als de koeien op de wei lopen, is het goed voor 1,2% van de totale vetzuren.

Een zeer groot deel van het melkvet bestaat uit fosfolipiden, waarvan lecithine en sfingomyeline de belangrijkste zijn. Deze stoffen hebben een positief effect op het zenuwstelsel, het geheugen en de concentratie. Ze zorgen ook voor een snelle regeneratie van het lichaam na een intensieve fysieke inspanning.

Melkvet bevat 0,6 tot 1,0% fosfolipiden. Naast vet en water bevat boter kleine hoeveelheden koolhydraten (0,7 g/100 g), lactose en eiwit (0,7 g/100 g).

Tabel met voedingswaarden voor gezouten boter

VoedingsstoffenGezouten boter: gehalte per 100 gram
Koolhydraten0,06 g
-waarvan suikers0,06 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels0 g
Eiwit0,85 g
Vet81,1 g
-waarvan cholesterol215 mg
-waarvan verzadigde vetzuren51,4 g
Kalium24 mg kalium
Natrium643 mg
Water16,2 g
Alcohol0 mg

Hoeveel weegt gezouten boter gemiddeld?

Gezouten boter is er in verschillende vormen en gewichten. Maar ongeacht het merk weegt gezouten boter gemiddeld 250 g en bevat het 1850 kcal.

Welke vitaminen bevat gezouten boter?

Boter is een bron van vetoplosbare vitaminen (vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K).

Hoeveel mineralen bevat gezouten boter?

Gezouten boter bevat natrium, ijzer en calcium. Fabrikanten voegen deze mineralen toe tijdens het productieproces.

Verhoogt gezouten boter het cholesterolgehalte?

Boter en over het algemeen verzadigde vetzuren van dierlijke oorsprong zouden het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. De cholesteroltheorie is echter verschillende keren weerlegd en er wordt nu algemeen aangenomen dat cholesterol uit voedsel geen echt effect heeft op de bloedspiegels van deze voedingsstof.

Dit komt omdat de lever 70-80% van de totale hoeveelheid cholesterol produceert die het lichaam nodig heeft. Er is een evenwicht in het voedsel-lever systeem. Hoe meer cholesterol we eten, hoe minder de lever produceert en vice versa. Het is zelfs zo dat de verzadigde vetzuren in boter de bloedwaarden van het ‘slechte’ LDL-cholesterol verhogen, maar tegelijkertijd de waarden van het ‘goede’ HDL-cholesterol verhogen, dus het effect op de gezondheid is volledig neutraal.

Tegenstanders van de consumptie van boter en dierlijk vet richten zich vaak alleen op de LDL-fractie, zonder rekening te houden met het totale effect van deze voedingsmiddelen op de gezondheid.

Bevat gezouten boter voedingsadditieven?

De toegestane additieven in boter zijn E160a carotenen, natriumcarbonaten (E500), fosforzuur (E338), fosfaten (E339-343), difosfaten (E450), trifosfaten (E451) en polyfosfaten (E452). Carotenen zijn de meest gebruikte additieven in gezouten boter. Ze geven boter zijn gele kleur.

Maakt boter dik?

Boter is vaak het onderwerp geweest van controversiële beweringen dat het een van de calorierijkste producten op de markt is. Deze beweringen zijn te wijten aan ‘gebrekkige’ onderzoeken die in de loop der jaren zijn uitgevoerd en waarin slechts met een paar factoren rekening is gehouden, met uitsluiting van andere. Ze hebben daarom geleid tot de overtuiging dat voedingsmiddelen zoals boter helemaal uit het dieet moeten worden geschrapt. Bovendien zijn het vaak slecht geïnformeerde mensen die dit product bekritiseren, die valse mythes voor waar aannemen en ze op internet publiceren zonder enige bronnen of studies over het onderwerp.

De demonisering van boter begon waarschijnlijk in de jaren 1950 met het ‘zeven landen’-onderzoek van Ancel Keys, waaruit bleek dat er een sterke correlatie was tussen de consumptie van vet voedsel, een stijging van het cholesterolgehalte in het bloed en een toename van hartaandoeningen. Dit onderzoek is in de loop der jaren weerlegd door recenter, diepgaander onderzoek over dit onderwerp.

De meest recente onderzoeken tonen aan dat boter geen dikmakend voedsel is als het in de juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd.