Hoeveel calorieën zitten er in een kastanje?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Kastanjes zijn de vruchten van de kastanjeboom(Castanea sativa), afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Eetbare kastanjes kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze hebben veel voedings- en geneeskrachtige eigenschappen. Niet voor niets worden ze al sinds de oudheid gewaardeerd. Je kunt van gekookte kastanjes genieten terwijl je door de straten van Italië en Frankrijk wandelt. Laten we eens kijken hoeveel calorieën kastanjes bevatten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoeveel calorieën bevatten kastanjes?

100 gram verse kastanjes bevat 196 calorieën. 100 gram geroosterde kastanjes bevat 213 kcal. 100 gram gekookte kastanjes leveren 130 calorieën. 100 gram gedroogde kastanjes leveren 369 calorieën. Een handvol kastanjes (70 g) bevat ongeveer 149 calorieën (kcals).

calorie chataigne

Om te visualiseren wat dit werkelijk is, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën in een handvol kastanjes (70 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën in bijvoorbeeld 2,5 appels, 1,5 glas Cola, 1,5 plak kaas, 1 boterham, 1 glas melk of 7,5 theelepel suiker.

Om deze hoeveelheid calorieën (149 kcal) te verbranden, moet je bijvoorbeeld minstens 21 minuten fietsen, 18 minuten zwemmen of 15 minuten hardlopen.

De calorieën in kastanjes zijn afkomstig van eiwitten (5%), koolhydraten (86%) en vetten (10%).

Aantal koolhydraten, vetten en eiwitten in een kastanje

Eetbare kastanjes bevatten 2,42 gram eiwit per 100 gram. Een handvol kastanjes (70 g) bevat ongeveer 1,7 g eiwit. Eetbare kastanjes bevatten 45,54 g koolhydraten per 100 g. Een handje kastanjes (70 g) bevat ongeveer 31,9 g koolhydraten. Eetbare kastanjes bevatten 8,1 g vezels per 100 g. Een handje kastanjes (70 g) bevat ongeveer 5,7 g vezels. Dit komt overeen met ongeveer 19% van de dagelijkse behoefte van een volwassene. De vetten in kastanjes zijn voornamelijk meervoudig onverzadigde vetzuren (voornamelijk omega-6).

Tabel met voedingswaarden voor kastanjes

VoedingsstoffenKastanjes: gehalte per 100 gram
Koolhydraten45,54 g
-waarvan suikers10,32
-waarvan zetmeel19,45 g
-waarvan voedingsvezels8,1 g
Eiwit2,42 g
Vet1,4 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,2 g
Kalium715 mg
Natrium27 mg water
Water13,8
Alcohol0 g

Wat is het gemiddelde gewicht van een kastanje?

Een kastanje weegt ongeveer 5 gram en bevat 10,65 calorieën.

Vitamine- en mineralengehalte van kastanjes

100 gram eetbare kastanjes bevatten ongeveer 40 mg vitamine C, wat bijna 50% van de dagelijkse behoefte dekt. Vitamine C verhoogt de immuniteit van het lichaam en is betrokken bij de synthese van collageen, een stof die verantwoordelijk is voor de gezonde conditie van het bindweefsel.

Kastanjes zijn rijk aan vitamine B9 (50 µg/100 g), een vitamine die betrokken is bij de hematopoëtische processen van het lichaam. Het voorkomt in het bijzonder bloedarmoede. Vitamine B9, beter bekend als foliumzuur, is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen of vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, omdat het het risico op misvormingen bij de foetus vermindert.

Eetbare kastanjes zijn een bron van B-vitamines, vooral vitamine B6. Deze groep vitaminen is verantwoordelijk voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Het gehalte aan mineralen, vooral koper en mangaan, is bijzonder opmerkelijk. 100 gram kastanjes leveren 50% van de ADH voor koper en bijna 20% van de ADH voor mangaan. Kastanjes zijn ook rijk aan kalium, magnesium, zink, fosfor en ijzer.

Kastanjes bevatten grote hoeveelheden antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

Maken kastanjes dik?

De angst dat kastanjes dik maken is gegrond, want ze bevatten vrij veel calorieën. Gemiddeld bevatten geroosterde kastanjes ongeveer 213 kcal per 100 g. In vergelijking met andere vruchten zijn de suikers die ze bevatten echter meestal complex.

Het eten van kastanjes kan het hongergevoel effectiever wegnemen dan welk ander fruit dan ook. Je zou dus kunnen zeggen dat kastanjes je niet alleen niet dik maken, maar je ook helpen afvallen omdat ze een effectievere vervanging voor een tussendoortje kunnen zijn. Bovendien geven ze je dankzij hun vezelgehalte een vol gevoel en helpen ze je darmen.

De portie die je kunt eten zonder bang te zijn om aan te komen, varieert van 40 tot 60 g per dag (ongeveer 5/6 kastanjes). De beste momenten van de dag om kastanjes te eten zijn als tussendoortje, om energie op te doen en je honger te stillen tot de volgende maaltijd. Zelfs bij het ontbijt leveren ze belangrijke voedingsstoffen om de dag door te komen.

De gezondheidsvoordelen van kastanjes

Kastanjes hebben veel gunstige eigenschappen voor onze gezondheid, die allemaal voortkomen uit de activiteit van de micronutriënten die ze bevatten. Kastanjes zijn voedzaam en geven energie. Ze hebben ontstekingsremmende en prebiotische eigenschappen en helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen.

Dankzij hun overvloed aan voedingsvezels zijn ze nuttig voor het behouden of herstellen van een regelmatige darmwerking. Dankzij hun hoge gehalte aan mineralen zijn kastanjes een nuttig voedingsmiddel bij asthenie. Ze zijn uitstekend voor kinderen en ouderen tijdens hun herstel na griep.