Zweeds Elixir

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Achter deze naam gaat een remedie schuil die zowel stimulerend als verzachtend is. Het is een middel dat al eeuwen bestaat en door veel verschillende culturen werd gebruikt. Tegenwoordig maakt het deel uit van onze kruidenfarmacopee en helpt het onze stressniveaus te verlagen en ons te kalmeren tijdens bepaalde moeilijke periodes.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het Zweedse elixer?

Het Zweedse elixer is een eeuwenoud kruidenpreparaat. Het was een tijdlang vergeten, maar werd herontdekt en bijgewerkt door een Oostenrijkse kruidendokter.

Er worden veel ingrediënten gebruikt om het Suédois elixer te maken

Om tot het uiteindelijke recept te komen, worden verschillende planten, bladeren of bloemen gemacereerd in sterke alcohol of likeur. Zoals vaak het geval is, wordt de alcohol gebruikt om de actieve ingrediënten op natuurlijke wijze te extraheren door middel van impregnatie. Na een rustperiode heeft de gebruikte alcohol de actieve ingrediënten die nodig zijn voor de bereiding verwijderd en wordt het omgevormd tot een elixer.

Het tweede voordeel van alcohol is de conserveringscapaciteit, wat betekent dat het elixer jarenlang in een kast kan worden bewaard zonder dat koeling (koelkast, enz.) nodig is.

Wat is de oorsprong van het Zweeds elixer?

De oorsprong van dit natuurlijke geneesmiddel is moeilijk te achterhalen. Niets is zeker, behalve dat het door de eeuwen heen is geëvolueerd. Wat ons moderne mensen betreft, was de hoofdrolspeler in het succes de Oostenrijkse kruidendokter Maria Threben. Zij vond de formule en nam deze op in haar boek “La santé à la pharmacie du Bon Dieu”.

Waar vond ze het en wie inspireerde haar? De meningen lopen uiteen: naar alle waarschijnlijkheid is het een Zweeds werk, maar de naam van de persoon achter het manuscript is niet bekend.

Aan de andere kant is het mogelijk om terug te gaan in de tijd en verschillende afkooksels van hetzelfde type te vinden. In de Oudheid werd Theriac bijvoorbeeld gebruikt als een krachtig tegengif. In die tijd was vergiftiging aan de orde van de dag. Zowel in machtsintriges als in huis, omdat planten binnen handbereik waren en gemakkelijk per ongeluk of per ongeluk konden worden ingenomen. Het was daarom cruciaal om een tegengif te hebben.

Dus door de eeuwen heen werd het recept versterkt. Mensen voegden planten en wortels toe wanneer ze een therapeutische werking ontdekten. Dit maakte het mogelijk om een algemeen elixer te maken om alle kwalen te behandelen.

Waar is het elixer van de Zweed van gemaakt?

Zoals je zou verwachten, is het doel van het elixer van de Suédois om het lichaam te zuiveren en organisch te zijn. Hiervoor worden een aantal planten en natuurlijke ingrediënten gebruikt, die hieronder worden besproken. De lijst is verre van volledig, want er worden bijna 50 planten gebruikt om het elixer te maken. Dit gezegd hebbende, zijn de hier gepresenteerde de belangrijkste.

Engelwortel

Engelwortel is een bloem waarvan de wortel voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Ten eerste activeert het de galafscheiding, wat de lever stimuleert. Ook de maag- en alvleeskliersappen worden gestimuleerd. Dit verbetert de spijsvertering.

Zedoariawortel

Curcuma zedoaria is lid van de kurkuma familie. Als zodanig helpt het de spijsvertering voor mensen die moeite hebben met verteren. Het is ook rijk aan mineralen en zuivert het bloed. Het verlicht ook koliek.

Rabarberwortel

Rabarber is een veel voorkomende plant in Europa. Lange tijd werd het gegeten in de vorm van jam of andere producten. Tegenwoordig heeft het iets van zijn aantrekkingskracht verloren. Maar het is nog steeds erg interessant, omdat het het lichaam reinigt en de darmtransit stimuleert.

Alpenwortel

Carlina acaulis is een nuttige toevoeging aan dit afkooksel. Tot nu toe zijn er veel ingrediënten met eigenschappen die de afscheiding van gal en sappen bevorderen. Alpenwortel Carlina acaulis vergemakkelijkt de afvoer van gal en gifstoffen uit het lichaam. Het is dus een ingrediënt dat het lichaam reinigt, wat een uiterst belangrijke functie is.

Saffraan

Saffraan wordt beschouwd als een van de zeldzaamste en duurste specerijen en wordt gewonnen uit een bloem. Het smaakt niet alleen goed, maar heeft ook andere eigenschappen. Het kalmeert de maag en verlicht krampen. Voor mensen met spijsverteringsproblemen is het een uitstekend alternatief voor medicijnen zoals spasmen.

Kamfer

Kamfer wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn speciale eigenschappen. Het is een natuurlijk antisepticum. Het is van nature goed voor het bestrijden van infecties in de vorm van een kompres of genomen als een infuus. Het verbetert ook de bloedsomloop.

Senna

Het blad van deze plant wordt gebruikt om het Zweedse elixer te maken, en het belangrijkste voordeel is dat het een natuurlijk laxeermiddel is. In combinatie met een plant zoals de alpenwortel kan het lichaam zich ontdoen van alles wat het niet nodig heeft en gewicht verliezen.

Aloë

Aloë is een plant die veel wordt gebruikt in de farmaceutische industrie, maar ook in schoonheidsproducten. Het sap wordt gebruikt voor zijn vele deugden. Het is een natuurlijk adstringerend middel. Het is een ontsmettingsmiddel, zoals kamfer, en een helend middel. Het geneest zowel uitwendige als inwendige wonden. Tot slot is het een natuurlijk laxeermiddel bij inname en wordt daarom op dezelfde manier gebruikt als senna. Het wordt ook gebruikt als afslankmiddel in voedingssupplementen.

Aloë komt voor in een aantal samenstellingen

Mirre

Het gebruik ervan gaat verder terug dan iemand zich kan herinneren. Al in de Bijbel brachten de Wijzen het naar het kindje Jezus. En met reden, want de vele deugden maakten het tot een schat. Het behandelt infecties van de slijmvliezen. Met andere woorden, het beschermt de binnenkant van het lichaam, vooral de meest kwetsbare delen. Met andere woorden, alles wat in contact komt met externe elementen, zoals de mond, slokdarm, maag en darmen. Het heeft ook de extra verdienste dat het de darmen beschermt.

Theriac

Dit is eerder in dit artikel besproken. Theriac is een mengsel van planten. Het wordt vaak Venetiaanse theriac genoemd. Het mengsel varieert van een dozijn verschillende planten tot enkele tientallen. De heriac wordt als zodanig gekocht bij externe fabrikanten voordat het aan het preparaat wordt toegevoegd, dus de samenstelling kan per heriac verschillen.

Wat bevat het Zweedse elixer?

Uiteindelijk bevat het Zweeds elixer veel dingen en het is soms moeilijk om er de weg in te vinden. Als we alle organische actieve ingrediënten buiten beschouwing laten, zien we dat de samenstelling van het mengsel voornamelijk bestaat uit

  • Voedingsstoffen
  • Antioxidanten

Veel van deze stoffen behoren tot de ginsenosidefamilie. Dit is het punt waar je op moet letten voordat je het koopt, omdat het bepaalt of het nuttig is of niet.

Tot slot is het tweede belangrijke punt dat je moet controleren voordat je een Zweeds elixer koopt de exacte samenstelling, tot in de kleinste wortel. Elk element is belangrijk en de interactie tussen de verschillende ingrediënten is niet minder belangrijk.

Wat zijn de deugden en voordelen van Zweeds elixer?

Er worden veel deugden toegeschreven aan het Zweeds elixer. Deze zijn uiteraard vergelijkbaar met die van de ingrediënten, maar de combinatie versterkt de voordelen van elke plant aanzienlijk.

  • Het bestrijdt infecties van het lichaam, zowel van binnen als van buiten, omdat het elixer gebruikt kan worden om de huid te genezen.
  • Het bestrijdt ontstekingen. Het menselijk lichaam is onderhevig aan veel stress. Te zoet, te zout of te sterk bewerkt voedsel hebben een negatieve invloed op de spijsvertering. En het is niet beter voor de huid, want milieuvervuiling en temperatuurschommelingen zijn agressors voor de eerste barrière van het lichaam.
  • Het elixer stimuleert de productie van gal en sappen zodat het lichaam het voedsel dat het binnenkrijgt beter kan verteren en assimileren. Het werkt ook depuratief en laxerend, waardoor het lichaam gemakkelijker gifstoffen en alles wat het niet nodig heeft kan verwijderen.
  • Het elixer verbetert het cardiovasculaire systeem en de bloedsomloop dankzij de vele antioxidanten die het bevat.
  • Het elixer speelt een rol bij het afvallen. Wie wil afslanken kan het consumeren.
Het is mogelijk om op biologische wijze af te vallen

Heeft het Zweedse elixer nadelen?

Strikt genomen zijn er geen risico’s aan het Zweeds elixer. Natuurlijk is het een mix van planten en moet je altijd rekening houden met de mogelijkheid van allergie of overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten. Maar nogmaals, de gebruikte planten zijn verre van allergeen. Dat gezegd hebbende, kan niets worden uitgesloten…

Afgezien van dit kleine risico zijn er geen contra-indicaties voor zwangere vrouwen of mensen die risico lopen.

Wat is de dosering van dit afkooksel?

Ongeacht het merk is de biologische samenstelling min of meer identiek.

Er is geen specifieke dosering, maar deze moet worden aangepast aan de situatie. Het Zweedse elixer kan sporadisch worden ingenomen, naar behoefte, of als onderdeel van een langere of kortere kuur. Het is echter beter om regelmatig kuren van 2 tot 3 weken te nemen in plaats van continu, om het lichaam zich niet te laten aanpassen. Dit geldt vooral voor afslankkuren.

Als het naar behoefte wordt ingenomen, neem het dan na een zware maaltijd of als je last hebt van indigestie, een opgeblazen gevoel, enz. De bodem van een glas, een paar centiliter

Over het algemeen is het aan te raden om 10 tot 15 druppels per dag in te nemen buiten de maaltijden om. Dit geeft het lichaam de tijd om alle actieve bestanddelen op te nemen.

Voor degenen die kiezen voor uitwendige toepassing, kan het ook worden gebruikt in de vorm van een kompres, balsem of kompres om wonden, verstuikingen, enz. te behandelen. Gorgelen is ook mogelijk.

Kan het op de huid worden gebruikt?

Het is heel goed mogelijk om het Zweedse elixer uitwendig te gebruiken, zelfs als het primair inwendig gebruikt wordt. De huid is een barrière die, net als de slijmvliezen van het lichaam, onderhevig is aan tal van aanvallen, waaronder wonden, bloeduitstortingen, steken, roodheid en irritatie. Zelfs huidziekten zoals psoriasis.

Om de pijn of jeuk te verzachten, kun je een kompres maken met het elixer, of zelfs een balsem. Dompel hiervoor een doek of zakdoek in het elixer en leg het op de pijnlijke plek. Dit kalmeert de ontsteking en geneest sneller. Vergeet niet dat aloë een natuurlijk samentrekkend, ontsmettend en genezend middel is. Voor de balsem meng je gewoon een paar druppels van het elixer met bijvoorbeeld een Nivea crème.

Het Zweedse elixer kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt.

Kun je je eigen elixer maken?

Ja, dat kan! En dat is het mooie eraan. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van een farmaceutisch bedrijf of een lobby. In feite zijn alle afslankende ingrediënten die je nodig hebt te vinden in winkels, bij kruidendokters of zelfs op internet.

Je kunt zelfs het recept vinden als je een beetje onderzoek doet of boeken over het onderwerp koopt.

Als je kiest voor een zelfgemaakt preparaat, moet je een dosering bepalen voor een bepaalde hoeveelheid. De meeste ingrediënten zijn bedoeld voor preparaten van 1 of 1,5 liter.

Vergeet ook niet dat je alcohol of likeur nodig hebt om het mengsel te macereren. Het van nature bittere Zweedse elixer kan een nare smaak hebben voor sommige mensen die gevoelig zijn voor bitterheid. Je kunt dan het beste kiezen voor een vruchten-eau-de-vie of een andere zoete drank om de bitterheid te maskeren. Anderen kiezen voor sterke dranken of likeuren zoals calva, peer, whisky, enz.