Groenten (her)ontdekken

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wist je dat de meeste consumenten in levensmiddelenwinkels in dezelfde richting winkelen? Altijd hetzelfde vertrekpunt, hetzelfde aankomstpunt en vrijwel dezelfde stappen. En in het winkelwagentje vinden we bijna altijd dezelfde ingrediënten, dezelfde producten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Deze observatie is één ding, maar als ze eenmaal gedaan is, helpt ze ons te begrijpen waarom we geneigd zijn dezelfde gerechten te eten, vaak op dezelfde manier bereid. Er is niets verrassends aan dit fenomeen, want dat is hoe onze hersenen en hoe we functioneren: er is een onbewuste zoektocht naar gemak en een snelle gewenning aan een routine, zelfs als die routine soms zwaar lijkt. Het is alsof we ons soms vervelen met herhaling, maar routine comfortabeler vinden.

Als gevolg daarvan is het niet verrassend om mensen op kantoor te horen zeggen dat “er niet veel keuze aan groenten is”, dat “in de winter, als je eenmaal uit de soepen bent, je snel rondjes gaat draaien”, en dat “in de zomer, behalve tomaten en courgettes, je snel klaar bent”.

En toch is er zo’n verscheidenheid aan smaken, texturen, vormen, kleuren, maten en combinaties. Waarom zou je jezelf dat ontzeggen? De natuur heeft het allemaal.

Je hoeft alleen maar je ogen te openen en je nieuwsgierigheid te prikkelen.

Als dit je bezighoudt, als je het gevoel hebt dat je geen ideeën meer hebt om groenten te koken, dan zijn hier een paar wegen die je kunt verkennen.

Allereerst is het misschien een goed idee om, in een tijd waarin het bewustzijn van het belang van het behoud van de planeet zijn volle betekenis krijgt, de manier waarop je groenten koopt te heroverwegen: informeer naar AMAP’s, de verschillende pick-your-own programma’s, die nu vaak zelfs ritten aanbieden, zoek uit hoe vaak er markten worden gehouden en waar de producten vandaan komen… Gewoon om de seizoenen te respecteren en lokale producten aan te moedigen. Dit kan betekenen dat je groenten tegenkomt die je nog nooit eerder hebt gezien, behalve bij naam: koolraap, courgette delicata, gouden rapen, snijbiet, chayote… Je kunt net zo goed besluiten om onbekende groenten te kopen als je de winkel in gaat: wees nieuwsgierig, net als een kind dat iets nieuws wil ontdekken, dat zorgt voor verandering! In het ergste geval zul je teleurgesteld zijn, in het beste geval zul je ze heerlijk vinden.

Dan is er nog een eenvoudige truc: het internet! Voer gewoon het woord “recept” en de naam van je groente in en je vindt een overvloed aan oplossingen. En als je zoekt op “light recept”, zul je geen suggesties tegenkomen die te vet zijn.

En speel met je zintuigen

Tot slot, heb je er ooit aan gedacht om een groente rauw te eten die gewoonlijk gekookt wordt? En omgekeerd? Geraspte groenten te eten die vaak in plakjes worden gesneden? Of om nieuwe kruiden te ontdekken? Je kunt groenten stomen, smoren, roosteren, wokken, pureren, er warme of koude soepen van maken…

Voor de goede orde: ik ben op bezoek bij een vriendin die niet veel kookt. En op de dag dat ik langskwam, kookte ze, om me een plezier te doen, rapen gemarineerd in harissa: de ENIGE groente waarvan ik dacht dat ik er niet van hield… Ik herinnerde me dat smaken veranderen, evolueren en rijpen… En deze mysterieuze groente die ik jarenlang had gemeden, bleek fantastisch lekker te zijn!

Ik nodig je uit om deze rapen te ontdekken, aubergines met chermoula, tchoutchouka, selderij met appels, grassalades, rauwe bieten, net gebakken spinazie, ingemaakte groenten… Veel plezier. Verander je kruiden: vinaigrette, sojasaus, citroen, tomatensap, mirinsaus, yoghurtsaus, sojaroom, oosterse kruiden, Aziatische marinades…

cuisson des légumes au wok

Lijst jezelf in

Er is niets makkelijker dan een beslissing nemen en oude gewoontes er weer in te laten sluipen. Probeer dus een lijstje voor jezelf te maken: zoek op internet naar een lijst van ALLE groenten volgens seizoen, gewoon om alle variëteit te ontdekken die voor ons beschikbaar is zonder dat we er echt naar kijken. En ga dan op zoek naar nieuwe manieren om dingen te doen, waarbij je prioriteit geeft aan het nieuwe, de dingen die je wakker schudden, je smaakpapillen prikkelen, je gehemelte verrassen, je ogen laten sprankelen, je routines doorbreken, en ga voor de dingen die dubieus lijken: daar liggen vaak de wonderen verborgen. Herzie je overtuigingen, je zekerheden, je slechte kantineherinneringen.

Goudmijnen

Groenten leveren mineralen, vitaminen, vezels en een heleboel antioxidanten die zeer goed zijn voor onze gezondheid. Ze bevatten ook weinig calorieën.

Als je ze rauw eet, profiteer je nog meer van hun vitaminen. Als je ze gekookt eet, leveren ze vezels die zachter worden door het kookproces en helpen om een goede stoelgang te bevorderen.

Ze zijn een aanwinst in de strijd tegen diabetes, cholesterol, hart- en vaatziekten, overgewicht en obesitas. Hun antioxiderende werking is ook zeer gunstig bij het voorkomen van kanker.

Denk er dus aan om de best mogelijke kwaliteit te kiezen en ze zo dicht mogelijk bij de oogst te kopen en te eten. Daarom is het kopen van biologische groenten een goede optie, maar ze moeten nog steeds heel snel gegeten worden (2-3 dagen) zodat bepaalde elementen die buiten de grond rijpen zich niet ontwikkelen en de beschermende elementen neutraliseren of zelfs omkeren. Je kunt ze echter snel koken en nog 1 of 2 dagen bewaren.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is…

Verwen en ontdek, voor smaak en gezondheid, figuur en smaakpapillen. Je voeding diversifiëren om tot een evenwichtige voeding te komen kost soms tijd. Aan de andere kant, als je eenmaal nieuwe groenten hebt ontdekt en nieuwe manieren om ze te bereiden, heb je nieuwe culinaire hulpmiddelen tot je beschikking en net zoveel redenen om met gemak gezond en lekker te koken, zoals nieuwe gewoonten en een nieuwe, rijkere routine.