Maakt quinoa dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Quinoa kan worden beschouwd als het perfecte voedsel voor elke voedingsdeskundige. Het bevat niet alleen alle tien essentiële aminozuren, maar is ook rijk aan mineralen. Het bevat meer ijzer dan spinazie en is eiwitrijker dan soja. Quinoa is rijk aan magnesium, kalium en fosfor. Het bevat ook koolhydraten, waardoor het een zeer vullend voedingsmiddel is. Tegelijkertijd is het erg licht en licht verteerbaar, omdat het weinig vet bevat en absoluut glutenvrij is. Bovendien is quinoa rijk aan antioxidanten en helpt het om diabetes te bestrijden en de stofwisseling te verbeteren. Met al deze voordelen willen veel mensen quinoa in hun dieet opnemen. De vraag die ze echter stellen is: maakt quinoa dik?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is quinoa?

Quinoa(Chenopodium quinoa) is een kruidachtige plant die behoort tot de Chenopodiaceae familie, net als spinazie en rode biet. De plant komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte en wordt voornamelijk geteeld in Peru, Bolivia en Ecuador.

Grains de quinoa
Er zijn meer dan 300 soorten quinoa, maar de meest gebruikte is quinoa Real. De zaden zijn verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleuren.

Quinoa zaden staan bekend om hun voedingseigenschappen, omdat ze voor bijna 70% uit koolhydraten en voor 30% uit eiwitten bestaan. Quinoa is rijk aan mineralen en andere sporenelementen zoals ijzer, fosfor, mangaan, kalium, vitamine A en E en zink. Dit pseudograan bevat ook weinig verzadigd vet. Quinoa is ook rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren, antioxidanten en oplosbare vezels, voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Een halve kop gekookte quinoa bevat 111 calorieën. Ter vergelijking: een half kopje zilvervliesrijst bevat 109 calorieën en een half kopje gekookte bruine spaghetti bevat 87 calorieën. 100g gekookte quinoa bevat :

  • Koolhydraten: 26,3g
  • Suiker: 0g
  • Eiwit: 5g
  • Totaal vet: 2,2 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Vezels: 2,3 g
  • Natrium: 196 mg
  • Kalium: 283 mg

Dit voedingsmiddel is ook van onschatbare waarde voor lijners, omdat het het verzadigingsgevoel verhoogt en zo gewichtsverlies bevordert. Omdat het absoluut glutenvrij is, is het onmisbaar voor coeliakiepatiënten. Je kunt er allerlei recepten mee maken, van salades tot desserts.

Voedingswaarde en voordelen van quinoa

Vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen worden quinoa granen vaak aanbevolen door voedingsdeskundigen. Qua proteïne kunnen peulvruchten en granen er niet tegenop. Quinoa eiwit is een van de zeldzame plantaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevat.

Quinoa is een complete bron van plantaardig eiwit. Specialisten raden het daarom aan bij mensen die om gezondheidsredenen hun vleesconsumptie beperken. Om dezelfde redenen is het een onvervangbaar ingrediënt in het menu van vegetariërs en veganisten.

Quinoa ondersteunt de melkproductie en wordt daarom aanbevolen voor moeders die borstvoeding geven. Omdat het licht verteerbaar is, kan het aan baby’s en kinderen worden gegeven. Het stimuleert ook het groeihormoon dankzij verbindingen zoals arginine en histidine.

Het bevat ook saponinen. Dankzij de saponinen kan quinoa een anti-allergische, ontstekingsremmende, schimmelwerende, antivirale en immunostimulerende werking hebben. Daarnaast bevatten quinoazaden een extreem hoge hoeveelheid flavonoïden, waarvan quercetine en campferol overheersen. Hierdoor heeft quinoa antioxiderende eigenschappen. Opgemerkt moet worden dat traditionele granen geen flavonoïden bevatten, waardoor quinoa een “nogal bijzondere rijst” is.

Maakt quinoa dik?

Het antwoord op de vraag “wordt je dik van quinoa?” is complex. De mogelijke invloed op je gewicht hangt af van of je je dagelijkse calorieconsumptiedoel handhaaft of overschrijdt. Als je je maximale aantal calorieën voor die dag al hebt verbruikt, maar je wilt een kom quinoa eten, dan heb je 222 calorieën overgewicht. Als dit regelmatig gebeurt, zal het bijdragen aan gewichtstoename.

repas complet
Een goede manier om quinoa in je dieet op te nemen is door het te mengen met groenten en er een complete maaltijd van te maken.

Quinoa is over het algemeen een afslankend voedingsmiddel. Maar er te veel van eten kan gewichtsverlies tegengaan, net als elk ander voedingsmiddel. Bijvoorbeeld, 4 kopjes gekookte quinoa leveren 888 calorieën. Dat is meer dan de helft van je dagelijkse caloriebehoefte. Eten, zelfs gezond eten, met mate is de sleutel. Het is de sleutel tot effectief afvallen en het lang volhouden.

Waarom maakt quinoa je niet dik?

De eerste reden waarom quinoa niet dik maakt, is het hoge gehalte aan eiwitten en mineralen. Quinoa zaden zijn rijk aan essentiële aminozuren en mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. Quinoa bevat veel vitamine B12, dat samen met ijzer een essentiële rol speelt bij het stimuleren van de stofwisseling en gewichtsverlies.

Het hoge vezelgehalte van quinoa speelt ook een rol bij het vermogen om je te helpen afvallen. Quinoa is rijk aan voedingsvezels en eiwitten, die verzadiging stimuleren. Quinoa bevat ongeveer zeven gram eiwit en zes gram vezels per portie. Dit maakt het bijzonder geschikt voor vegetariërs en in het algemeen voor iedereen die wil afvallen.

Een andere reden is de lage glykemische index. Dankzij deze eigenschap, die vooral belangrijk is in het dieet van diabetici, vermindert quinoa gewichtstoename door het fysiologische proces van vetverbranding te stimuleren. Vergeleken met andere voedingsmiddelen bevat quinoa heel weinig calorieën.

In plaats van je dik te maken, is dit supervoedsel een waardevolle hulp bij gewichtsverlies. Het is echter geen toverformule voor gewichtsverlies. Quinoa helpt je alleen afvallen als je het verantwoord eet en beweegt.