Maakt honing dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Veel mensen genieten van de honing die bijen maken van bloemennectar. De zoete smaak komt door de grote hoeveelheid koolhydraten die het bevat (80%). Sommige mensen vragen zich af wat het effect van deze stof is op gewichtstoename. Maakt honing je zwaarder?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ontdek of honing echt invloed heeft op het gewicht door de voedingswaarden en de consumptievoorwaarden en -methoden te analyseren.

Honing

Een geschenk van de natuur

Honing is een echt geschenk van de natuur omdat het een vrijwel gratis voedingsbron is. Bovendien heeft het interessante medicinale eigenschappen en brengt het voordelen voor het lichaam.

Le miel fait il grossir?
Honing bestaat uit fructose en glucose

Geproduceerd door bijen

Honing wordt gemaakt door bijen, die zich voeden met bloemennectar.

Bijen zijn vooral productief in warme, droge of vochtige klimaten. In deze omstandigheden is het gemakkelijker om een deel van hun honing in de bijenkorf op te slaan. De bijen gebruiken het als voedselbron wanneer natuurlijk voedsel schaars wordt.

Samenstelling

Honing bestaat voornamelijk uit fructose en glucose, die gemakkelijk verteerd en opgenomen worden door het lichaam. Het bevat ook andere soorten suiker, maar in kleine hoeveelheden. Hierin verschilt het van gewone suiker, die alleen sacharose bevat.

De consistentie varieert afhankelijk van het gehalte aan enkelvoudige suikers. Als het een grote meerderheid glucose bevat, is het gekristalliseerd. Als het een grote hoeveelheid fructose bevat, behoudt het zijn oorspronkelijke vloeibare vorm.

Wat zijn de calorische waarden van honing?

Voedingswaarde

De calorische waarde van honing is ongeveer 20% lager dan die van suiker. Bovendien is 100g van deze stof ongeveer gelijk aan 1340 kJ en 320 kcal. Dezelfde hoeveelheid bevat ook 79,3g fructose en sacharose, 0,1g vet, 0,7g vezels en 0,006g natrium.

Gedetailleerde samenstelling

Naast fructose en glucose bevat het ook andere soorten enkelvoudige suikers in lage concentraties: maltose en sacharose.

Het bevat ook andere elementen en voedingsstoffen zoals :

 • Water ;
 • Eiwitten (asparaginezuur, alanine, asparagine, histidine, leucine, proline, tyrosine, etc.);
 • Minerale zouten ;
 • Organische zuren ;
 • Vitaminen (B1 , B2 , B3, A, D, K …) ;
 • Lipiden (triglyceriden en vetzuren) ;
 • Mangaan ;
 • Kalium ;
 • Koper ;
 • Zink ;
 • Complexe organische verbindingen ;
 • Enzymen ;
 • Natuurlijke antibiotica ;
 • Biologische stoffen (acethylclonine, flavonoïden);
 • Stuifmeel.

Maakt honing dik?

Het is een calorierijk voedingsmiddel

Honing en suiker smaken heel verschillend. De smaak van geraffineerde suiker is minder uitgesproken. Dit leidt tot de theorie dat honing meer calorieën bevat dan suiker.

In werkelijkheid levert een eetlepel honing ongeveer 22 calorieën, tegenover 20 voor een eetlepel suiker. Het is dus mogelijk dat regelmatige consumptie van grote hoeveelheden honing kan leiden tot gewichtstoename.

Het is een bijna volledige stof

Koolhydraten (fructose, glucose, sucrose) gecombineerd met vitaminen, koper en zink maken van honing een ‘compleet’ voedingsmiddel.

Sporters wordt aangeraden om het te consumeren om hun prestaties te optimaliseren en hun lichaamsvorm te behouden zonder gewicht te verliezen.

Suiker daarentegen wordt beschreven als een “puur” voedingsmiddel omdat het alleen glucose bevat.

Het is een gezond voedingsmiddel

Hoewel het consumeren van grote hoeveelheden honing je waarschijnlijk zal doen aankomen vanwege het suikergehalte, heeft het veel voordelen.

Het wordt het best geconsumeerd als een voedingssupplement, spaarzaam toegevoegd aan het dieet. Het bevat vitaminen en mineralen die een goede gezondheid bevorderen.

Dankzij zijn vele eigenschappen versterkt honing het immuunsysteem en helpt het bij de bestrijding van verschillende ziekten.

Onder welke omstandigheden kan honing je doen aankomen?

De glykemische index begrijpen

De glycemische index van een voedingsmiddel kennen is essentieel om de calorische waarde die je binnenkrijgt beter te beheren.

Le miel fait il grossir?
Honing heeft een hoge glycemische index

Als de glykemische index laag is, is het voedingsmiddel meer geschikt voor mensen die aan sport doen.

Aan de andere kant, wanneer de index hoog is, stijgt het suikergehalte in het bloed snel, om net zo snel weer te dalen en een grote hoeveelheid wordt omgezet in vet. Voedingsmiddelen in deze categorie worden daarom niet aanbevolen bij langdurige inspanning.

Pas op voor vloeibare honing

Het consumeren van vloeibare honing kan je doen aankomen, omdat het veel meer fructose bevat dan sucrose. Fructose heeft echter een hoge glycemische index en wordt snel omgezet in vet.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat de effecten op gewichtstoename sneller zijn met voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde suiker dan met fructose.

Wat moet je eten om aan te komen?

Houd rekening met de kleur van honing

Donkerkleurige honing is over het algemeen rijk aan fructose. Als je wilt aankomen, moet je dus meer honing eten.

Aan de andere kant, als je niet echt wilt aankomen, maar wel wilt profiteren van de heilzame effecten, kies dan voor lichtgekleurde honing.

Hoe eet je het?

Net als elk ander product moet je honing met mate eten. Overdrijf het niet als je niet wilt aankomen. In feite moet je echt regelmatig grote hoeveelheden consumeren om aan te komen met dit product.

Voedingsdeskundigen raden aan om het ’s ochtends op een lege maag in te nemen om optimaal te profiteren van de voordelen. Daarna moet je ongeveer een half uur later ontbijten.

Vervang suiker door honing

Gebruik honing in plaats van geraffineerde suiker in je drankjes of yoghurt. Hoewel honing meer calorieën bevat, heeft het ook het voordeel dat het veel voedingsstoffen bevat die goed zijn voor het lichaam.

Merk op dat het met alle soorten voedsel gecombineerd kan worden, vooral omdat het een betere spijsvertering bevordert.

Conclusie

Maakt honing dik? Het absolute antwoord is nee. Als je deze zoete stof in je dieet opneemt, zal het niet uit zichzelf gewichtstoename veroorzaken. Verschillende factoren zorgen er samen voor dat je overgewicht krijgt. Het risico dat honing daar één van is, is vrij klein. Hoe dan ook, je consumptie moet redelijk blijven.