Acai bessen: mijn gids en advies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Acai-bessen worden gewonnen uit een palmboom met de wetenschappelijke naam Euterpe oleracea, afkomstig uit Zuid-Amerika en om precies te zijn Brazilië. Deze bessen worden zeer gewaardeerd in het dagelijkse dieet van de inheemse bevolking van het Amazonegebied. Ze worden ook gebruikt als echte remedies om een verscheidenheid aan spijsverterings- en dermatologische aandoeningen en vele andere kwalen te behandelen. Ze noemen ze “iça-çai”, wat “de vrucht die huilt” betekent.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Dit favoriete voedsel, geteeld en geconsumeerd door de Indianen van het Amazone regenwoud, wordt wereldwijd verkocht in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden. Açaí bessen, soms gepresenteerd als een voedingsmiddel met afslankende eigenschappen, zijn verkrijgbaar als poeder, bevroren puree, bevroren pasta, drank, voedingssupplement in poedervorm of capsule. Ze zitten boordevol voordelen en voedingsstoffen en worden gebruikt in een aantal culinaire bereidingen.

Acai-bessen: voor wie? Waar worden ze voor gebruikt?

Acai-bessen hebben een ronde vorm die lijkt op die van een druif. Ze hebben een fijn vruchtvlees en zijn uitzonderlijk rijk aan vezels en essentiële voedingsstoffen. Dit maakt ze een ideaal voedingsmiddel voor mensen die op zoek zijn naar fruit dat hun lichaam kan voorzien van essentiële voedingsstoffen. Ze zijn zeer geschikt voor mensen die hun lichaam op natuurlijke wijze willen voorzien van meer vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Baies d'açaï
De açaí of ‘iça-çai’ bes heeft de vorm van een druif en is zeer rijk aan vezels en voedingsstoffen.

De verschillende voedingsvoordelen van açaí-bessen kunnen een bron van energie zijn voor sportliefhebbers en kunnen helpen bij het afvallen. De bessen zijn een cocktail van voedingsstoffen. Door de verschillende vitamines die ze bevatten, kunnen açai-bessen gebruikt worden als supplement in de dagelijkse voeding.

De heilzame eigenschappen van acai bessen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. In de voedingsindustrie worden acai bessen gebruikt om energiedrankjes van te maken. Ze worden gegeten als dessert of soms toegevoegd aan sauzen of ijsjes als ze in poedervorm beschikbaar zijn. In gepureerde vorm worden ze gebruikt om ijs, desserts en gelei te maken. Ze zitten ook in een aantal cosmetische producten (crèmes, lotions, gels).

De acaibessen, die rijk zijn aan antioxidanten en voedingsstoffen, worden gebruikt bij de productie van medicijnen en zijn verkrijgbaar als supplementen. Ze worden ook verkocht in apotheken en drogisterijen.

Kenmerken van acai bessen

Een palm uit het Amazonegebied, met name de Euterpe oleracea palm, die behoort tot de botanische familie Arecaceae, produceert een vrucht die de acai bes wordt genoemd. Deze bolvormige, zeer vruchtvlezige bes is paars of violet van kleur als hij rijp is en heeft een diameter van ongeveer 1 cm en een gemiddeld gewicht van 1 tot 3 gram. Binnenin het vruchtvlees zit een harde pit die het acai-zaad bevat. Elke vrucht bevat één enkel zaad met een diameter van ongeveer 8 tot 10 millimeter.

De acai bes is dus een vrucht die bestaat uit een schil, een vruchtvlees en een zaad. Het is zeer rijk aan vezels, met een hoge concentratie antioxidanten (anthocyanen, fenolen, flavonoïden, pro-anthocyanidinen, xanthonen, enz.).

De ORAC-index (Oxygen Radical Absorbance Capacity), die de antioxidatieve kracht van een voedingsmiddel meet, laat zien dat acaibessen een goede bron van antioxidanten zijn, met een ORAC-index van 102700 per 100g. De vrucht bevat ook koolhydraten, eiwitten en een groot aantal aminozuren. De acai bes bevat ook :

  • natuurlijke vitaminen: A, C, D, E, B1, B2, B3 ;
  • vetzuren: omega-3, omega-6 en omega-9;
  • sporenelementen: kalium, natrium, magnesium, zink, fosfor, ijzer, calcium en koper.
Açaï au dessert
Acai-bessen hebben een zeer hoge ORAC-index.

Voordelen van acai bessen

Uitstekende antioxidatieve kracht

Acai-bessen bevatten stoffen die behoren tot de polyfenolfamilie, die antioxiderende eigenschappen hebben. Dit betekent dat ze effectief zijn in het bestrijden van oxidatie van het lichaam en vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van onze cellen en het versnellen van het verouderingsproces.

Antioxidanten worden gekenmerkt door eigenschappen die het lichaam in staat stellen zijn immuunafweer te versterken. Ze verlagen ook het cholesterolgehalte in het bloed.

Anti-verouderingseigenschappen

De antioxidanten in deze vrucht helpen huidveroudering tegen te gaan door verouderingsprocessen als gevolg van oxidatieve schade te vertragen of om te keren. Vitamine C draagt bij tot het regeneratieproces van het lichaam.

Vetzuren houden de huid stevig, jong en gezond. Acai bessen verbeteren de gezondheid van de huid en helpen de tekenen van veroudering onder controle te houden, met minder rimpels en huidoneffenheden.

Gunstig voor de gezondheid van het hart

Het hoge gehalte aan antioxidanten in acai bessen helpt hart- en vaatziekten effectief te bestrijden. Deze bes helpt bij het elimineren van slechte cholesterol, met cardio-beschermende voordelen die voortvloeien uit de werking van een plantaardig bestanddeel genaamd sterol.

Het helpt de bloedsomloop te verbeteren en de bloedvaten te verwijden, waardoor het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk afneemt.

Acai-bessen zijn daarom goed voor de gezondheid van het hart, reguleren de hartslag, normaliseren de werking van het cardiovasculaire systeem en stabiliseren de bloeddruk.

Anti-cholesterol eigenschappen

Acai bessen verlagen het cholesterolgehalte en helpen bij het elimineren van slechte cholesterol. Antioxidanten, met name anthocyanen, helpen de niveaus van slechte en goede cholesterol in evenwicht te brengen.

Acai bessen bevatten met name enkelvoudig onverzadigde essentiële vetzuren, die helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen en het goede cholesterolgehalte in het bloed op peil te houden.

Uitstekend voor de spijsvertering

De acai bes is een bron van voedingsvezels. Deze vezels helpen bij het behouden van een gezonde spijsvertering en bevorderen een gezonde darmwerking en reiniging van de dikke darm. Hierdoor wordt de doorvoer van voedsel vloeibaarder en dat is nuttig bij spijsverteringsproblemen, met name constipatie. Het verbetert ook het spijsverteringsproces en helpt bij het elimineren van gifstoffen uit de lever.

Acai bes stimuleert het immuunsysteem

Deze bes bevat vitamine C en antioxidanten die zeer gunstig zijn voor het immuunsysteem. Het beschermt en versterkt het immuunsysteem door op te treden tegen vrije radicalen, die de natuurlijke afweer van het lichaam kunnen verzwakken. Het versterkt het immuunsysteem en de cellen van het lichaam. Acai bessen helpen ook bij het bestrijden van infecties en helpen bacteriën en virussen te bestrijden.

Aanzienlijke verbetering van het energieniveau

Het eten van deze vrucht geeft je veel vitaliteit en verhoogt je energieniveau. Het uitzonderlijke gehalte aan antioxidanten verlost het lichaam van de noodzaak om vrije radicalen te bestrijden. Hierdoor beschikt het lichaam over voldoende middelen voor andere functies en om vermoeidheid tegen te gaan, wat resulteert in een toename van de hoeveelheid beschikbare energie.

Door het energieniveau te verhogen, verbeteren acaibessen het uithoudingsvermogen en de weerstand van de spieren. Hierdoor kunnen sporters hun prestaties verbeteren en vermoeidheid en uitputting effectief bestrijden.

Zeer goed voor cognitieve functies

Acai bessen hebben een gunstig effect op de cognitieve functies. Ze stimuleren het geheugen en verbeteren de hersenfunctie. Ze bevatten antioxidanten die de aandacht en het geheugen verbeteren en de hersencellen beschermen. Deze antioxidanten kunnen oxidatieve stress en ontstekingen verminderen. Deze vruchten bevorderen dus de gezondheid van de hersenen.

Granola aux baies d'açaï
Naast andere voordelen stimuleren acaibessen het immuunsysteem en verbeteren ze het energieniveau.

Nadelen

Acai bessen kunnen allergeen zijn voor sommige mensen

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor acai bessen. Als ze allergisch zijn voor stuifmeel of andere bessen (bramen, druiven, enz.), moeten ze daarom het eten van deze vrucht vermijden of een gezondheidsprofessional raadplegen voordat ze het in hun dieet opnemen. Bij sommige mensen kunnen allergische reacties optreden bij het eten van acaibessen.

Risico op voedselintolerantie

Mensen met een voedselintolerantie voor acaibessen zullen waarschijnlijk symptomen ervaren bij het consumeren van grote hoeveelheden acaibessen. Deze intolerantie kan ook optreden wanneer acai bessen vaak worden geconsumeerd.

Een bijzonder bederfelijke vrucht

Acai-bessen worden snel na het plukken gegeten, omdat ze moeilijk te bewaren zijn. Een dag na het plukken bederven ze als ze in de open lucht op kamertemperatuur worden achtergelaten. Op die manier verliezen ze hun karakteristieke eigenschappen. Om dit te voorkomen worden ze geconserveerd en verkocht als bevroren pulp of poeder.

Acai bessen van slechte kwaliteit kunnen schadelijk zijn voor het lichaam

De toevoeging van additieven of ongezonde ingrediënten tijdens het conserveringsproces kan de eigenschappen van de vrucht veranderen. Alle acai bessen die in verschillende vormen worden verkocht zijn nog steeds niet gezond en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is echter aan te raden om alleen pure acai bessen te nemen om medische problemen te voorkomen.

Niet aanbevolen voor mensen met ondergewicht

De acai bes is een eetlustremmer die de eetlust kan verminderen, de dagelijkse voedselinname kan verlagen en kan helpen bij gewichtsverlies. Daarom is het niet geschikt voor mensen die hun lichaamsmassa willen vergroten. Acai bessen zijn daarom gecontra-indiceerd voor mensen die proberen aan te komen.

Risico op overdracht van de ziekte van Chagas bij mensen

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet, Trypanosoma cruzi. De ziekte uit zich in een aantal symptomen, waaronder hartkloppingen, dyspneu en pijn op de borst. Deze parasitaire ziekte kan tot de dood leiden. Het is een infectie die kan worden opgelopen door een beet van de parasiet of tijdens een bloedtransfusie, of door voedseloverdracht door het eten van acaibessen. Er zijn gevallen bekend van overdracht van de parasiet door het eten van açaibessen of het drinken van açaisap.

Açai-bessen kunnen de bron zijn van de ziekte van Chagas bij mensen: deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma cruzi. Het uit zich in een aantal symptomen, waaronder hartkloppingen, dyspneu en pijn op de borst. Deze parasitaire ziekte kan tot de dood leiden. Het is een infectie die kan worden opgelopen door een beet van de parasiet of tijdens een bloedtransfusie, of door voedseloverdracht door het eten van acaibessen. Er zijn zelfs gevallen bekend van overdracht van de parasiet door het eten van bessen of het drinken van açaí-sap.

Baies d'açaï cuisinées
De bessen moeten goed gekookt worden om te voorkomen dat ze een vector worden voor de overdracht van de ziekte van Chagas.

Bevroren en poedervormige açaí-bessen

Bevroren bessen

Acai-bessen bederven 24 uur na het oogsten. Daarom zijn deze verse bessen niet direct na het plukken verkrijgbaar in winkels. Het is ook onmogelijk om verse acaibessen te vinden op de internationale markt, omdat ze snel bederven. Om ze te bewaren worden ze ingevroren of verwerkt tot poeder.

De acaibes is dus een vrucht die verschillende conserveringsprocessen ondergaat om hem in verschillende vormen beschikbaar te maken (sap, diepvriespuree, poeder). Sommige van deze processen veranderen de vitaminen, mineralen en smaak van de bessen in meer of mindere mate. Maar de voordelen en kwaliteiten blijven het best bewaard door een van deze processen, namelijk invriezen (bij -30 graden).

Bij invriezen blijft de voedingswaarde van de acaibessen 24 uur na de oogst behouden. Dit zeer dure proces produceert bevroren acai pulp. Niet alle fabrikanten gebruiken het. Anderen gebruiken vriesdrogen of drogen om het poeder te verkrijgen.

Gevriesdroogd acai poeder

Vriesdrogen is het proces dat plaatsvindt voordat de acai bes wordt omgezet in een poeder. Het houdt in dat de vrucht eerst wordt ingevroren voordat het water wordt verwijderd met behulp van een vacuümdruksysteem. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in de acai bessen optimaal bewaard blijven, waardoor de voordelen van de vrucht behouden blijven. Vriesdrogen is goedkoper dan invriezen.

Door vriesdrogen blijven de kleur, textuur, antioxidanten, mineralen en vitaminen van de poedervormige bessen behouden. Op deze manier blijven de eigenschappen van de acaibes behouden. Dit proces, dat een volledig natuurlijk product oplevert, is duurder dan de droogmethode. Daarom is gevriesdroogd poeder duurder dan gedroogd poeder.

Gedehydrateerd acai poeder

Acai poeder kan worden verkregen door dehydratatie door middel van drogen. Bij dit proces wordt het fruit verhit tot een hoge temperatuur om het uit te drogen voordat het in poeder wordt omgezet. Deze hoge verhittingstemperatuur verandert echter de smaak en kleur, evenals de vitaminen en antioxidanten die in het fruit zitten.

Hierdoor veranderen de voedingseigenschappen van de bessen. De prijs van gedroogd poeder is lager dan die van gevriesdroogd poeder. Door dit proces verliezen de bessen echter een aantal van hun karakteristieke voordelen.

Hoe kan ik bevroren of gepoederde acaibessen gebruiken?

Bevroren acai bessen kunnen gebruikt worden in smoothies of acai bowls (een Braziliaans gerecht), net als acai poeder. Je kunt het poeder echter ook mengen met water om er een sap van te maken. Opgelost in water is het poeder aangenaam en gemakkelijk te consumeren.

Dit poeder kan gemakkelijk in drankjes worden verwerkt. Je kunt het ook gebruiken om over muesli’s (een mengsel van havermout of andere granen en fruit, dat met melk wordt gegeten) te strooien. Het is aan te raden om biologische poeders te gebruiken, omdat die beter zijn.

Acai Bowl
Ingevroren acaibessen kunnen worden gebruikt om sappen, smoothies en vele andere gerechten te maken.

Waar kan ik acai bessen kopen tegen de beste prijs?

Voordat je koopt

De beste acai bessen komen van biologische landbouw met palmbomen die niet behandeld zijn met pesticiden. Biologische landbouw produceert fruit van uitstekende kwaliteit en 100% natuurlijk.

Daarom moet je, voordat je iets koopt, zeker weten dat het product of de extracten puur en volledig biologisch zijn. Het is moeilijk om palmvruchten uit de Amazone op de markt te vinden; het zijn vooral acai bessen in drank- of poedervorm die op de markt verkrijgbaar zijn.

Het is belangrijk om producten op basis van acai bessen te kiezen die gecertificeerd vrij zijn van meststoffen en pesticiden. Zo kun je optimaal profiteren van de heilzame effecten van de vrucht. Niet-biologische producten, producten van slechte kwaliteit of producten die additieven of conserveringsmiddelen bevatten, leveren niet alle voedingsstoffen en bieden niet alle voordelen van het eten van açaí-bessen. Zorg er dus voor dat het product veilig is om te eten voordat je het koopt.

De verschillende verkooppunten

Er zijn veel producten op de markt die uit açaí-bessen worden gewonnen. Maar sommige verkopers, vooral op internet, zijn onbetrouwbaar. Sommige merken zijn ook niet aan te raden, omdat ze producten verkopen die niet zuiver zijn of minder voordelig zijn qua voedingswaarde. Je moet voorzichtig en op je hoede zijn voor frauduleuze producten op de markt en zelfs op het internet.

De beste acaibessen, verwerkt tot een poeder met een hoge concentratie voedingsstoffen, zijn verkrijgbaar in biologische winkels of kruidenierswinkels. Het is een goed idee om de etiketten te lezen om er zeker van te zijn dat het een puur product is. Acai bessenproducten zijn ook verkrijgbaar bij apotheken en online winkels.

Er zijn ook online apotheken die acai bessenproducten verkopen. Pas op het web op voor producten die tegen verleidelijke prijzen worden verkocht met misleidende reclame. Kies in plaats daarvan voor betrouwbare sites of de platforms van merken met een reputatie voor de verkoop van biologische producten of producten van hoge kwaliteit.

Helpen acai bessen bij het afvallen?

De vrucht bevat een grote hoeveelheid voedingsvezels, die het hongergevoel verminderen. Dit eetlustremmende effect kan helpen om de hoeveelheid voedsel die dagelijks wordt gegeten te verminderen. Deze dagelijkse vermindering van de voedselconsumptie helpt om het aantal ingeslikte calorieën te verminderen.

Afgezien van de verzadiging door de vezels, is er geen direct verband tussen het eten van acaibessen en gewichtsverlies. Er zijn geen onderzoeken die de bewering ondersteunen dat deze vruchten afslankmiddelen zijn of dat ze voedingsstoffen bevatten die specifiek overgewicht verminderen.

Als eetlustremmer kan het echter wel helpen of diëten vergemakkelijken voor mensen die willen afvallen. Door deze bessen te consumeren raak je geen ongewenste kilo’s kwijt, maar ze kunnen gecombineerd worden met een afslankdieet om de darmtransit te reguleren. Deze bessen zijn geen wondermiddel om je figuur af te slanken of een remedie tegen overgewicht.

Om af te vallen is het belangrijk om een gezond dieet te volgen, zonder verzadigde vetten, en regelmatig te bewegen. Door deze dingen te doen kun je de vruchten plukken van de acaibessen, die je kunnen helpen gewicht te verliezen.

Perte de poids significative
Acai bessen hebben een eetlustremmend effect dat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Mijn mening

De acai bes is een vrucht die vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat. Deze natuurlijke vrucht bevat dus voedingsstoffen die goed zijn voor het lichaam en de gezondheid, ook al worden niet alle medische eigenschappen die aan acai bessen worden toegeschreven door wetenschappelijk bewijs ondersteund. Zo is het ook niet bewezen dat acai bessen effectief zijn voor gewichtsverlies, ook al bevatten ze weinig calorieën en zijn ze uitzonderlijk rijk aan voedingsvezels, wat gewichtsverlies zou kunnen bevorderen.

Als zodanig heeft deze bes geen gewichtsverliezende eigenschappen die zijn gedocumenteerd door betrouwbare onderzoeken en is het geen wondervoedsel met al zijn therapeutische deugden. Het is geen vervanging voor een gezonde levensstijl, een gevarieerde, evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, die allemaal nodig zijn voor een goede gezondheid en gewichtsverlies.

Dat gezegd hebbende, moet je voorzichtig zijn met alle beweringen en advertenties over acaibessen. Alleen de verse bes, met name de verse vrucht, heeft enige voedingswaarde, met gunstige concentraties voedingsstoffen. Helaas is dit verse fruit zeer bederfelijk en wordt het nergens ter wereld verkocht. Het zijn vooral bessen die conserveringsprocessen hebben ondergaan, soms met toevoeging van (ongezonde) stoffen, die verkocht worden.

Omdat het behoud van alle voedingsstoffen niet gegarandeerd is, kunnen niet alle verkochte producten het lichaam de voordelen van vers fruit bieden. Geef de voorkeur aan producten die gemaakt zijn met fruit uit Brazilië dat gevriesdroogd is, een conserveringsmethode waarbij de voedingsstoffen behouden blijven.