Zoetstoffen : Gevaar of gezondheidsvoordeel?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Valse suikers’ zoals aspartaam worden nu op grote schaal gebruikt in de voedingsindustrie. Sommige mensen gebruiken ze als bondgenoot bij het afvallen, net als bepaalde voedingssupplementen of vetverbranders. Maar anderen beschuldigen ze ervan allerlei gezondheidsproblemen te veroorzaken, van kanker tot obesitas.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat zegt de huidige wetenschappelijke kennis over dit onderwerp?

Ontdek de waarheid over zoetstoffen.

Kunstmatige zoetstoffen

Zoetstoffen zijn stoffen met een zeer hoge zoetkracht maar zonder calorieën. Ze worden in zeer kleine hoeveelheden gebruikt om de zoete smaak van een veel grotere hoeveelheid suiker te vervangen.

Een van de bekendste is wellicht de volgende naam:

  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k (Acesulfaam-kalium)
  • Neotaam
  • Sacharine
  • Sucralose
  • Alitaam

Maar zijn deze zoetstoffen veilig om te gebruiken?

comprimé edulcorant

De voordelen van zoetstoffen

Het belangrijkste voordeel van zoetstoffen is dat je minder suiker kunt eten of drinken en toch van een zoete smaak kunt genieten. Geraffineerde suiker vervangen door zoetstoffen is een effectieve manier om minder calorieën binnen te krijgen.

Maar zijn ze veilig? Dit is wat de autoriteiten en onderzoeken zeggen over hun veiligheid voor de gezondheid.

Zoetstoffen veroorzaken kanker

Nee, zoetstoffen zijn niet kankerverwekkend in normale doses.

In 1977 verbood Canada sacharine (E954) en datzelfde jaar wilde de FDA (het Amerikaanse agentschap dat verantwoordelijk is voor de goedkeuring van voedsel) sacharine verbieden, na een reeks onderzoeken op dieren die een nauw verband vonden tussen sacharineconsumptie en de ontwikkeling van kanker.

Het verbod is sindsdien ongedaan gemaakt in de Verenigde Staten en Canada is van plan om sacharine opnieuw toe te staan. In Europa is aspartaam sinds 1994 toegestaan. Pas nadat talloze wetenschappelijke onderzoeken hadden aangetoond dat het onschadelijk was voor menselijke consumptie.

Waarom is er dan nu zoveel bezorgdheid? Sommige onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van sacharine of aspartaam en het optreden van kanker bij knaagdieren. Deze mechanismen lijken echter niet van toepassing op mensen.

Op dit moment heeft geen enkel onderzoek bij mensen een oorzaak-gevolgrelatie aangetoond tussen kunstmatige zoetstoffen en gezondheidsproblemen bij normale doses.

ANSES heeft de aanvaardbare dagelijkse inname vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht, het equivalent van meer dan 37 blikjes frisdrank per dag voor een man van 75 kg.

Over het algemeen zijn onderzoeken die een verhoogd risico op kanker, lymfeklierkanker of tumoren hebben gevonden in relatie tot de consumptie van zoetstoffen uitgevoerd op ratten of muizen.

Mensen en knaagdieren hebben echter een aantal metabole verschillen. In het bijzonder de manier waarop ons lichaam methanol gebruikt, een stof die ontstaat bij de stofwisseling van aspartaam. Daarom is het niet zeker dat onderzoeken naar aspartaam bij knaagdieren relevant zijn voor mensen.

Zoetstoffen veroorzaken migraine

Ja, bij sommige mensen. Sommige onderzoeken tonen een mogelijk verband aan tussen de consumptie van aspartaam of sucralose en migraine.

Zoetstoffen verstoren de darmmicrobiota

Dat kan. Maar niet alle zoetstoffen. In 2019 werd in een overzicht van wetenschappelijke studies naar de effecten van synthetische en natuurlijke zoetstoffen op de menselijke microbiota vastgesteld dat slechts enkele zoetstoffen de darmflora verstoren.

Aspartaam en acesulfaam-K zijn ervan beschuldigd toxisch te zijn voor de microbiota op basis van een in vitro studie, maar deze effecten zijn nog niet gevonden in studies bij mensen.

Tot nu toe hebben alleen sacharine, sucralose en stevia de samenstelling van de microbiota veranderd. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de glucosetolerantie, de stemming, de eetlust en de spijsvertering.

sucre

Zoetstoffen verstoren de eetlust

Onderzoeken op vliegen en knaagdieren hebben aangetoond dat zoetstoffen een mismatch kunnen creëren tussen de zoete smaak die men ervaart en de werkelijke calorie-inhoud van voedsel, waardoor mensen honger kunnen krijgen.

Het lichaam kan in de war raken door deze tegenstrijdige signalen. Zoete smaak wordt normaal geassocieerd met zoete voedingsmiddelen die calorieën bevatten.

Als er een discrepantie is tussen de smaak en de werkelijke calorie-inname, kan dit een reactie teweegbrengen die lijkt op vasten, waardoor de eetlust en voedselinname toenemen.

Het is ook mogelijk dat de associatie tussen zoete smaak en calorie-inname verzwakt, wat betekent dat chronische consumptie van zoetstoffen een situatie kan creëren waarin de hersenen niet langer ‘geloven’ dat suiker calorieën bevat.

Als dit het geval is bij mensen, dan lopen mensen die zoetstoffen gebruiken het risico om onbewust aan te komen.

Aspartaam veroorzaakt een insulinepiek

Nee. Sommige eiwitten kunnen een stijging van insuline veroorzaken, maar aspartaam niet.

Diabetici ervaren ook geen insulinepiek na inname van zoetstoffen. En de mond spoelen met een zoet smakende oplossing met zoetstoffen had ook geen invloed op dit hormoon.

Toegegeven, in een onderzoek met alvleeskliercellen van ratten waarin zoetstoffen rechtstreeks waren getransfundeerd – in plaats van oraal ingenomen – werd insulinesecretie waargenomen.

In vivo onderzoek bij mensen toont echter aan dat zoetstoffen geen insulinepiek veroorzaken.

Dranken met zoetstoffen bevorderen tandbederf

Ja, suikerhoudende dranken en frisdranken worden in verband gebracht met een slechte gezondheid van het gebit, vooral bij kinderen. Hoewel suiker (sucrose) een belangrijke rol speelt, dragen de algemene zuurgraad van frisdranken en het fosforzuur dat ze vaak bevatten bij aan tandproblemen en demineralisatie.

Overmatige consumptie van suikerhoudende dranken kan tandbederf en vergeling van de tanden veroorzaken, ongeacht of de dranken normaal gezoet of vetarm zijn, hoewel de suiker nog steeds erger is.

Gewichtstoename of gewichtsverlies?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, voorkomen gezoete dranken geen gewichtsverlies.

Toen interventiestudies caloriearme frisdranken vergeleken met andere calorievrije dranken, waarbij de rest van het dieet in de gaten werd gehouden, werd er geenverschil in gewichtsverlies geconstateerd.

Het probleem ligt waarschijnlijk meer bij de eetgewoonten van degenen die light frisdrank consumeren dan bij de light frisdrank zelf.

Veel mensen met slechte eetgewoonten consumeren light frisdrank in een poging om ‘minder kwaad’ te doen. En deze mensen lopen het risico om overgewicht te krijgen. Dit betekent echter niet dat het de voedingsadditieven of vetarme producten zijn die hen dik maken.

Is het veilig om zoetstoffen te gebruiken?

Als je een kind bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of gevoelig bent voor migraine en epileptische aanvallen, moet je waarschijnlijk op je hoede zijn.

Op dit moment is het nog niet zeker of de regelmatige consumptie van grote hoeveelheden dranken of voedingsmiddelen met zoetstoffen niet indirect bijdraagt aan gewichtstoename door je eetlust te verstoren en je aan te moedigen om meer te eten ondanks jezelf.

Als je de neiging hebt om elke dag of meerdere keren per week suikerarme producten te consumeren, is het misschien het beste om te proberen je zoetigheid in het algemeen te ‘ontgiften’.

Als dit bij jou niet het geval is, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken als je af en toe een light frisdrank wilt drinken in plaats van een normale.