Wat is ingeblikt voedsel waard?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Is inblikken een goed of slecht idee voor je gezondheid? Nou, we hebben deze geweldige uitvinding te danken aan Nicolas Appert, die dateert uit de 18e eeuw.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Voedsel wordt eigenlijk geblancheerd, d.w.z. voorgekookt, in glazen of metalen potten gedaan en onderworpen aan een hittebehandeling op meer dan 100°C die appertiseren wordt genoemd (naar de uitvinder).

Deze hittebehandeling verwijdert micro-organismen, gifstoffen en enzymen uit het voedsel.

Is het beter om verse groenten te eten?

Het eten van verse groenten is niet per se beter voor je gezondheid dan het eten van groenten uit blik. Groenten in blik kunnen zelfs beter zijn dan verse producten, omdat verse producten tot 45% van hun voedingswaarde verliezen tijdens het transport.

Maar groenten in blik moet je eigenlijk vergelijken met gekookte verse groenten, omdat groenten in blik al gekookt zijn. Het vezel-, suiker- (=koolhydraat) en eiwitgehalte blijft hetzelfde.

Groenten uit blik zijn misschien niet zo smakelijk als de glanzende groenten van de groenteboer, maar ze hebben wel een aantal belangrijke voordelen:

 • De groenten worden geplukt als ze rijp zijn en ze kunnen heel snel worden bewaard. Het is een hermetisch afgesloten omgeving, zonder zuurstof of licht, en verse groenten zijn gevoelig voor zuurstof en licht als ze eenmaal rijp zijn!
 • Op het gebied van hygiëne wordt het niet beter dan dit: conserveren is erg veilig en brengt geen microbiologische risico’s met zich mee.
 • Over het algemeen zijn conserven voordelig.
 • Bovendien zijn groenten in blik praktisch: het is nog steeds heel handig om ze bij de hand te hebben, vooral voor mensen die geen tijd hebben om te koken of een keukentje hebben.

En dat is allemaal te danken aan het feit dat ze heel lang houdbaar zijn, maanden, jaren… je kunt zelfs zonder angst de houdbaarheidsdatum die erop staat overschrijden (Best Before Date), het voedsel heeft misschien een beetje smaak verloren maar er is geen gezondheidsrisico.

Let er wel op dat het blik niet roest of bol staat.

Een ander goed punt, en niet het minste, is dat het ons aanmoedigt om onze vullingen te variëren. Blikvoer biedt een grote verscheidenheid aan opties.

Zo kunnen we nieuwe producten uit andere landen ontdekken. Je kunt gemakkelijk ananas vinden, Andalusische gazpacho in soep, of zelfs bamboescheuten om warm van te genieten in een soep!

Bovendien zouden sommige groenten vergeten worden als ze niet op deze manier verpakt werden: niemand koopt nog schorseneren bij de groenteboer!

Zijn er nadelen aan ingeblikt voedsel?

Er zijn echter een paar nadelen:

 • de toevoeging van zout, vooral voor mensen met een specifiek dieet waarbij ze hun zoutinname moeten beperken, zoals bij een hoge bloeddruk.
 • En dan is er nog de toegevoegde suiker.
 • Ik moet er ook aan toevoegen dat de smaak en textuur heel anders zijn dan die van een verwerkte groente…
 • Tot slot zijn sommige groenten niet gemaakt voor een leven in blik: aubergines verdragen het niet echt. De smaak zal ongebruikelijk zijn en het uiterlijk zal niet echt in de smaak vallen.

Mijn advies: spoel ingeblikt voedsel altijd af en kook je groenten niet met het inmaakvocht – gewoon niet doen!

boites de conserve

En hoe kook je ze?

Als het op koken aankomt, hoef je ze niet uren te laten sudderen omdat ze al gaar zijn.

Anders gaan bepaalde eigenschappen, zoals vitamine C, verloren door de extra warmte: een paar minuten in de pan is voldoende.

Maar je kunt ze het beste als salade eten. Je kunt er bijvoorbeeld een vinaigrette van citroensap met wat kruiden aan toevoegen.

Het is ook de moeite waard om te weten dat het verstandiger is om bepaalde groenten uit blik te eten in de winter: ja, buiten het seizoen is het beter om tomaten uit blik te eten dan verse, omdat ze anders minder vitaminen hebben omdat er minder zonlicht is en vooral omdat ze dan minder smaak hebben.

En als je voedsel uit blik kiest, kun je het beste voor metaal kiezen, omdat de groenten door hun ondoorzichtigheid beschermd zijn tegen licht, waar ze gevoelig voor zijn als ze eenmaal rijp zijn.

Lees voor ingeblikte gerechten zoals paella of ravioli goed het etiket: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter.

Samengevat

 • STERKTEPUNTEN: praktisch, zuinig, lange houdbaarheid, grote variëteit het hele jaar door (heel praktisch voor tomaten bijvoorbeeld).
 • NADELEN: toegevoegd zout, toegevoegde suiker, veranderde textuur en smaak.
 • Vergeet niet ingeblikt voedsel af te spoelen