Zomerlichaam ja, maar zonder dieet

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De dagen worden langer, we genieten steeds langer van de zon… De lente is in volle gang en de zomer staat voor de deur!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

We naderen het seizoen van barbecues, zomervakanties, het strand, het zwembad, luchtige kleding… Maar waarom komt voor velen van ons het seizoen van angst, stress en schaamte!

Al te veel jaren staat de zomer synoniem voor het zomerlichaam! We moeten pronken met een droomlichaam op het strand, gemodelleerd in recordtijd… Is dit mogelijk? Moeten we ons onderwerpen aan dit dictaat van mode en slankheid (om niet te zeggen dunheid) om gelukkig te zijn?

Dit zomerlichaam is het gesprek van de dag en het voedt de raderen van de uiterlijkheden!

“De gids voor een droomlichaam in 21 dagen”, “Detoxkuur “, “Gericht dieet”, “Stevige en gladde huid”… en de lijst gaat maar door… Laten we niet vergeten dat om dit doel te bereiken het belangrijk is om jezelf te ontnemen, om niet meer te genieten van de lekkere zomerse maaltijden, om te veel te sporten en uiteindelijk… om niets anders te bereiken dan je te schamen voor je lichaam!

Hoeveel vrouwen en mannen dragen geen zwemkleding omdat ze zich schamen? Durven geen strapless topjes te dragen? Zich bedekken in ondraaglijke hitte?

Vandaag, als diëtiste die de vrijheid en uniciteit van elk individu verdedigt, die graag eet zonder de calorieën te tellen, wil ik je graag mijn versie van het zomerlichaam aanbieden… En zonder op dieet te gaan, alsjeblieft, door 3 vragen te beantwoorden die je jezelf zou moeten stellen!

Eerste vraag: Wie ben ik?

Voor mij is duidelijk zijn over jezelf de eerste stap. Je laat je niet beïnvloeden door tijdschriften en ongezonde rages als je weet wie je bent, met je kwaliteiten en gebreken!

Tot slot realiseer ik me dat deze behoefte om bij de norm te horen mensen treft die een zwak zelfbeeld hebben, die niet weten hoe ze zichzelf dagelijks moeten waarderen, die zichzelf helemaal vergeten.

We zouden het kunnen hebben over een laag zelfbeeld, d.w.z. de manier waarop we naar onszelf kijken, ons (te harde) oordeel over onszelf.

In plaats van te beginnen aan een beperkend dieet en sportprogramma dat alleen maar zal leiden tot frustratie en burn-out, wat als je zou besluiten om op een zoektocht naar jezelf te gaan?

Om je zelfvertrouwen te herontdekken en je ware waarde en uniekheid te waarderen?

Jij bent uniek… Vergeet niet dat het onmogelijk is om iemand anders te worden… Dus je kunt net zo goed beginnen met jezelf te leren kennen, zodat je je eigen beste vriend kunt worden!

summer body sans régime

Moet ik naar mijn lichaam luisteren of naar mijn hoofd?

Als je op internet zoekt naar hoe je dat ideale zomerlichaam kunt krijgen, kom je een heleboel strikte regels tegen die je moet volgen om snel af te vallen. Ik heb er 3 uitgekozen die ik briljant vind: “vervang zetmeelrijk voedsel door groenten”, “eet eetlustremmers” en “sport om calorieën te verbranden”.

Uiteindelijk is het doel om kilo’s te verliezen en in geen enkele regel wordt zelfliefde genoemd… Laten we het eens van dichterbij bekijken.

  • Zetmeelrijk voedsel heeft nog nooit iemand dik gemaakt! Je kunt alleen zetmeelrijk voedsel eten bij één maaltijd (pasta in saus met kaas), brood ’s avonds of pizza… Zolang je honger hebt voordat je gaat eten, kun je alles eten! Eten zonder honger maakt dik. Leer je verzadiging te herkennen en te respecteren. Deze overtuiging heeft een zwaar leven en is hardnekkig! Maar wat een vergissing!
  • Honger onderdrukkers zijn een leugen! Denk je echt dat je je lichaam en zijn gevoelens en behoeften voor de gek kunt houden? Het gebruik van dit soort producten zal je later alleen maar tot excessen leiden… Je zult meer aankomen dan waarmee je begon!

Vergeet niet dat magie alleen bestaat in de wereld van Harry Potter.

  • Sport heeft nog nooit iemand doen afvallen! Nee, dat doet het niet… Je kunt natuurlijk calorieën verbranden, maar als je wilt afvallen (als je lichaam dat nodig heeft) moet je naast sport ook je eetgevoelens respecteren: honger en verzadiging.

Sporten is een activiteit die je plezier moet geven en je een goed gevoel moet geven, maar zodra je het doet om af te vallen, wat op de lange termijn niet echt een motiverend doel is, zul je nooit de gewenste resultaten bereiken.

Kan ik mezelf bevrijden van dictaten en valse overtuigingen?

Natuurlijk, maar het is niet gemakkelijk! Elke dag, op elk moment, via sociale netwerken en informatie in al zijn vormen, worden we geplaagd door achterhaalde regels die, met een zwaai van een toverstaf, je oplossingen bieden voor al je problemen.

Je kunt je wenden tot verschillende bronnen van lectuur om je geest open te stellen, of tot gekwalificeerde professionals die je kunnen begeleiden op het pad naar vrijheid. Maar bovenal moet je dingen uitproberen om te begrijpen hoeveel ervan slechts fantasie en handel is.

Probeer te beginnen met jezelf vragen te stellen over je hongergevoel. Hoeveel patiënten hebben me met ronde ogen aangekeken toen ik voor het eerst met hen over dit begrip sprak? Toch is het bij de geboorte en tijdens de kindertijd al intuïtief om alleen te eten als je honger hebt en niet door te willen gaan als je vol zit!

Maak weer contact met je intuïtie en je zintuigen en leer weer op jezelf te vertrouwen.

Ik sluit dit artikel af met een eenvoudige conclusie: bevrijd jezelf van deze sociale druk en waardeer je lichaam zoals het is, zo begint echte verandering.