Waarom kan ik niet afvallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Zoals veel mensen worstel ik met overgewicht en vind ik het moeilijk om af te vallen, meestal stagneer ik na het verliezen van een paar kilo. Maar waarom kan ik niet meer doen? Waarom kan ik niet afvallen ondanks alle adviezen en boeken die ik heb gelezen? Oefeningen en diëten hebben me gefrustreerd.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ik kan niet afvallen: komt dat omdat ik het ontbijt oversla?

Mijn dokter heeft me verteld dat ik moeite heb met afvallen omdat ik niet ontbijt.

Volgens deskundigen op het gebied van chrononutritie kan het overslaan van de eerste maaltijd van de dag schadelijk zijn. Dit zou de honger verklaren die ik later voel, waardoor ik gedwongen ben om goed te eten tijdens de lunch (ik overdrijf waarschijnlijk op dit punt).

Als ik het ontbijt oversla, beroof ik mezelf van belangrijke voedingsvoordelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die afvallen en slank blijven over het algemeen degenen zijn die gezond ontbijten. Ontbijten kan me op verschillende manieren helpen om af te vallen.

Volgens de principes van chrononutritie kan het eten van een calorie-gecontroleerd ontbijt helpen om de verlangens ’s ochtends laat te verminderen. Deze hunkeringen kunnen leiden tot ongezonde kriebels als het enige beschikbare voedsel calorierijk junkfood uit automaten of fastfoodzaken is. Dit soort voedsel bevat waarschijnlijk veel suiker, calorieën en zetmeel (waardoor ik kort na het eten weer honger heb).

In het chrononutrition dieet helpt het eten van een bescheiden ontbijt en kleine maaltijden gedurende de dag me om portiecontrole te versterken. Redelijke porties eten is niet alleen een slimme manier om af te vallen, het is ook de meest effectieve manier om op gewicht te blijven als je je doel hebt bereikt. Als je de hele dag door tevreden blijft met redelijke porties voedsel, verklein je het risico dat je tijdens de lunch of het avondeten te veel eet om het gebrek aan calorieën goed te maken.

Het eten van een gezond ontbijt met magere proteïne en volle granen helpt me om me de hele dag vol en goed te voelen. Eiwit heeft meer tijd nodig om te verteren, waardoor ik langer een vol gevoel heb. Vezels helpen ook om mijn verzadiging te vergroten. Voedingsmiddelen met vezels helpen me om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zodat ik geen trek krijg in suiker, waardoor mijn getimede dieet ontspoort.

Voedingsboeken raden aan om te proberen binnen een uur na het wakker worden te eten. Een ontbijt dat rijk is aan vezels en eiwitten kan je helpen om je langer vol te voelen. Probeer ’s ochtends voedingsmiddelen zoals :

  • kwark
  • fruit
  • eieren
  • volkoren toast
  • Griekse yoghurt
  • een banaan
Une banane au petit déjeuner
Bananen als ontbijt

Komt het omdat ik ’s avonds laat eet?

Mijn voedingsdeskundige vertelde me dat ’s avonds laat eten een negatieve invloed kan hebben op mijn gewichtsverlies. Hij zei dat het mijn lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel en insulinegehalte kan verhogen, waardoor het moeilijker wordt om vet te verbranden. Hij adviseerde me om te proberen minstens 3 uur voor het slapengaan te eten.

Kijk uit met snacks na het eten. Je krijgt meer calorieën binnen dan je denkt als je snackt terwijl je tv kijkt of achter de computer zit. Je kunt ook in de verleiding komen om ongezond voedsel te eten, zoals ijs of chips.

Er is geen fysiologische reden waarom eten voor het slapen gaan tot gewichtstoename zou leiden. Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat mensen die voor het slapen gaan eten, een grotere kans hebben om aan te komen.

Volgens sommige boeken over chrononutritie blijkt dat mensen die voor het slapen gaan eten eerder aankomen, simpelweg omdat een snack voor het slapen gaan een extra maaltijd en dus extra calorieën is.

De avond is het moment van de dag waarop ik me meestal hongeriger voel. Snacks voor het slapen gaan leidden uiteindelijk tot een verhoging van mijn calorie-inname ten opzichte van mijn dagelijkse caloriebehoefte.

Chronodieet: kan mijn metabolisme me straffen?

Mijn persoonlijke trainer bevestigde dat de snelheid waarmee ik calorieën verbrand afhankelijk is van mijn metabolisme, dat wil zeggen van alle chemische reacties die mijn lichaam op gang houden. Hoeveel ik mijn haar ook splijt, mijn genen zullen me altijd naar beneden trekken.

Volgens de experts van het chrononutrition dieet kunnen je genen daar debet aan zijn als je een trage stofwisseling hebt. Het kan ook zijn dat je niet genoeg vetvrije spiermassa hebt. Mensen met een mager, gespierd lichaam verbranden meer calorieën dan mensen met een hoger percentage lichaamsvet.

Andere factoren die invloed kunnen hebben op de manier waarop je calorieën verbrandt, zijn onder andere ouderdom en weinig eten. Mijn metabolisme vertraagt met ongeveer 2% tot 8% per decennium. Dit kan te maken hebben met een afname van mijn spiermassa. Het klinkt vreemd, maar de waarheid is dat als ik maaltijden oversla of een zeer caloriearm dieet volg, dit averechts kan werken doordat ik langzamer calorieën verbrand.

Om je metabolisme te verbeteren op een chrononutrition dieet, moet je gewichten heffen om je vetvrije spiermassa te vergroten en chronodiëten met heel weinig calorieën vermijden.

Chrononutrition dieet: kan slaap gewichtsverlies beïnvloeden?

Het is waar: slaaptekort kan mijn gewicht echt beïnvloeden. Als ik slaapgebrek heb, vertrouw ik gemakkelijk op een grote café au lait om op gang te komen. Ik kom in de verleiding om niet te sporten (te moe), me te laten meeslepen bij het avondeten en laat thuis te komen omdat ik het druk heb met het knippen van mijn haar.

Als deze reeks gebeurtenissen zich een paar keer per jaar voordoet, is er niets om je druk over te maken. Het probleem is dat meer dan een derde van de stedelingen niet regelmatig genoeg slaap krijgt. Toch zijn de experts van het chrononutrition dieet het erover eens dat een chrono-dieet en lichaamsbeweging even belangrijk zijn voor de gezondheid, het welzijn en het gewicht.

Mijn dokter vertelde me dat als ik niet genoeg slaap krijg, het moeilijk kan zijn om af te vallen. Mijn stofwisseling kan vertragen en ik zal niet zo snel calorieën verbranden als ik zou willen.

Ik heb ook minder energie als ik niet genoeg slaap. Dit kan mijn trainingssessies moeilijker maken.

Als je moe bent, is de kans groter dat je slechte voedingskeuzes maakt, zoals snoep verkiezen boven fruit. In een recent onderzoek aten mensen die niet genoeg slaap kregen ongeveer 300 calorieën meer per dag dan degenen die meer rust kregen.

Volgens specialisten in het chrononutrition dieet is slaap als voeding voor de hersenen. De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur per nacht nodig. Als je minder slaapt, zal je lichaam reageren op een manier die zelfs de meest vastberaden persoon zal uitdagen.

Te weinig slaap veroorzaakt een piek in cortisol. Dit stresshormoon geeft je lichaam het signaal om de energie te sparen die nodig is om je wakkere uren van brandstof te voorzien.

Onderzoekers ontdekten dat wanneer lijners 14 dagen lang niet sliepen, de hoeveelheid vet die ze verloren met 55% afnam, ook al bleven hun calorieën gelijk. Ze voelden zich hongeriger en minder tevreden na de maaltijd.

La chrononutrition met en avant l'importance du sommeil
Chrononutrition benadrukt het belang van slaap

Verhindert mijn schildklier me om af te vallen?

Ondanks mijn chronodieet had ik enorme moeite om de extra kilo’s kwijt te raken. Na een grondig onderzoek vertelde mijn arts me dat het aan mijn schildklier lag.

Als je schildklier onderactief is, kun je een aandoening hebben die hypothyreoïdie wordt genoemd. Dit kan leiden tot gewichtstoename door een ophoping van zout en water in je lichaam.

Hyperthyreoïdie verwijst naar een overactieve schildklier. Veel mensen met hyperthyreoïdie vallen af, maar anderen komen juist extra aan omdat je je dan hongeriger kunt voelen.

De manier waarop de schildklier je stofwisseling, energie en gewicht beïnvloedt is complex. Andere hormonen, eiwitten en metabolieten kunnen ook een rol spelen.

Kan dit verband houden met mijn genen?

Sommige lichamen zijn gewoon beter in het verbranden van vet dan andere. Het is iets dat je erft van je ouders of grootouders.

Ik heb geen controle over de genen die aan mij zijn doorgegeven. Ik moet dus iets harder werken om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

Volgens de basisregels van het chrononutrition dieet speelt genetica een interessante rol in de lichaamssamenstelling, vooral als het gaat om lichaamsvet. Je lichaam is ontworpen om vet op bepaalde plaatsen op te slaan, afhankelijk van je geslacht, leeftijd en natuurlijk de genen in je familie.

Als ik een vrouw ben, heb ik van nature waarschijnlijk meer vet dan mannen, omdat vet een belangrijke rol speelt in het voortplantingsproces. De essentiële vetwaarden voor mannen en vrouwen zijn respectievelijk 3% en 8 tot 12%.

Genen zullen echter bepalen of ik dit vet rond mijn heupen en dijen zal hebben, in tegenstelling tot het vasthouden van vet in het bovenste deel van het lichaam. Mannen daarentegen hebben meestal vet in de buik, maar kunnen ook vet op andere plaatsen hebben.

ADN
Kan ongemak gewichtsverlies in de weg staan?

Is stoppen met roken de oorzaak van mijn moeite met afvallen?

Na frequente hoestbuien die gepaard gingen met hevige pijn op de borst, besloot ik te stoppen met roken (ik rookte minstens 30 sigaretten per dag). Een paar dagen later merkte ik dat ik overgewicht had. En ondanks mijn pogingen om de kilo’s kwijt te raken die ik overbodig vond, gebeurde er niets.

Bij navraag ontdekte ik dat de gewichtstoename te wijten was aan de afwezigheid van nicotine in mijn lichaam. Specialisten zeggen dat in het lichaam van voormalige rokers die succesvol gestopt zijn met roken, geen nicotine meer zit om de eetlust te remmen en het energieverbruik te verhogen. Het is waar: ik geef toe dat toen ik rookte, mijn eetlust verminderde. Nu ik gestopt ben met roken, knabbel ik soms tussen de hoofdmaaltijden door.

Volgens mijn arts hebben de 4 kilo die ik ben aangekomen nadat ik ben gestopt met roken, mijn gewicht teruggebracht naar het normale niveau. Ik hoef dus geen drastisch dieet te volgen. Ik hoef alleen maar goede eetgewoonten aan te nemen en het komt goed!

Bestaat mijn dieet uit nep-vermageringsdieet?

Voor mij is vetarm eten de oplossing om af te vallen en een slank figuur te houden. Dat is ook wat er gezegd wordt over “vetarme” maaltijden zoals bepaalde koekjes, vinaigrette, yoghurt en crème fraîche.

Maar het probleem is dat deze vetarme voedingsmiddelen niet per se caloriearm zijn, omdat ze grote hoeveelheden zout en/of suiker kunnen bevatten. Je kunt het beste controleren wat er in alles wat je eet zit.

Yaourt
Afslankvoer…. Echt waar?

Ik heb te maken met haaruitval in plaats van significant afvallen

Kan een dieet haaruitval veroorzaken? Haaruitval kan het gevolg zijn van een dieet dat te weinig essentiële voedingsstoffen bevat. Te weinig calorieën of een zeer restrictief dieet kan ook leiden tot haaruitval. Diëten, vooral flauwe, kunnen leiden tot haaruitval. Als je dieet niet genoeg proteïnen en ijzer bevat, kan dit een negatieve invloed hebben op de haargroei.

Een meer waarschijnlijke oorzaak van haaruitval bij gewichtsverlies is telogeen effluvium. Plotseling of overmatig gewichtsverlies veroorzaakt door fysieke stress kan haarzakjes in hun rustfase duwen. Dit is wanneer er veel haar uitvalt. Andere stressfactoren zoals hoge koorts, bevalling en chirurgie kunnen leiden tot telogeen effluvium. Deze rustfase duurt meestal twee tot drie maanden. Daarna wordt de haargroei weer normaal.

Hier is mijn video over het onderwerp:

Bronnen :

https://www.mindbodygreen.com/0-10691/the-surprising-reason-why-many-people-cant-lose-weight.html
https://www.webmd.com/diet/obesity/why-cant-i-lose-weight#1
https://bigthink.com/philip-perry/this-is-why-some-people-naturally-have-a-harder-time-losing-weight-than-others
https://www.dummies.com/health/nutrition/5-key-reasons-why-people-cant-lose-weight/
http://sharibroder.com/some-people-can-lose-weight/
https://www.healthline.com/nutrition/20-reasons-you-are-not-losing-weight
https://qz.com/1169082/thin-people-dont-understand-this-crucial-truth-about-losing-weight/
https://www.healthline.com/nutrition/is-skipping-breakfast-bad#section1
https://www.verywellfit.com/is-skipping-breakfast-best-for-weight-loss-3496232
https://inbodyusa.com/blogs/inbodyblog/diet-vs-genetics-which-one-has-the-biggest-impact-on-weight-management/
https://www.webmd.com/diet/a-z/gene-smart-diet