Vooroordelen over voedsel tegengaan

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Voeding is een gebied met veel ideeën voor goede praktijken. Ze verschillen allemaal van elkaar. Het is bijna verwarrend. Daardoor weet je niet meer wie je moet geloven of zelfs wat je moet doen om beter te eten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

In de eerste plaats denk je misschien aan je gezondheid. Maar vaker nog ben je op zoek naar oplossingen voor je fysieke en mentale welzijn. Je wilt afvallen en een beeld vinden waarmee je kunt leven en waar je je goed bij voelt.

Diëten voor gewichtsverlies zijn overal om ons heen. Sommige voedingsdeskundigen hebben het over methodes, leveren gerechten waarmee je in een paar weken 10 kilo afvalt en verkopen je pillen waarmee je vet zou moeten verbranden. Ze hebben het ook over het opnieuw in balans brengen van je dieet. Misschien is dit een manier om het woord “dieet” voorzichtig een andere naam te geven. Diëten zijn minder populair geworden sinds studies hun schadelijke effecten hebben aangetoond.

Als 95% van de afslankdiëten of dieetherbalanceringen vandaag de dag mislukken, komt dat omdat de wondermethode niet bestaat. Maar sommige veelgehoorde overtuigingen blijven bestaan en lijken zelfs de ultieme waarheid te zijn, waar je je absoluut aan MOET houden als je je afslankdoel wilt bereiken. Je hebt minstens één van deze gedachten gehoord. Hier zijn een paar verklaringen om je te helpen de waarheid van de onwaarheid te onderscheiden.

Word je dik van zetmeelrijk voedsel?

De meest voorkomende misvatting is dat zetmeelrijk voedsel dik maakt. In de vorm van brood, pasta, rijst, aardappelen of peulvruchten hoef je ze alleen maar van je bord te schrappen om af te vallen. Nou, dat is niet waar!

Zetmeelrijke voedingsmiddelen, of de familie van graanproducten, zijn onze brandstof. Ze voorzien ons van onze energie, koolhydraten. Het lichaam kan ze gebruiken als en wanneer het ze nodig heeft. Dit wordt bepaald door het soort activiteit dat we doen, onze grootte, ons geslacht en onze leeftijd. Misschien bevat je bord alleen zetmeelrijke voedingsmiddelen?

In dat geval kun je het beste de inhoud van je gerechten diversifiëren. Zo kun je iets anders eten dan energie, zoals vezels, vitaminen, mineralen, etc. Het enige wat je hoeft te doen is groene groenten toevoegen, die smaak, textuur en kleur aan je maaltijden geven.

Je moet je er ook van bewust zijn dat 80% van het knabbelen tussen de maaltijden door onvoldoende inname tijdens de maaltijd komt. Koolhydraten bij elke maaltijd zullen je helpen je gewicht laag te houden en het knabbelen te verminderen als je niet tussendoor wilt eten.

Moet ik het eten van vet voedsel vermijden?

Vet is de lipide die ons lichaam elke dag nodig heeft. Het geeft ons energie, helpt bij de aanmaak van hormonen en de opname van bepaalde vitamines. Kortom, vet is leven!

Het is waar dat vet verschillende effecten heeft op onze gezondheid, afhankelijk van de kwaliteit. Er zijn twee grote families lipiden: onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. En een parallelle familie, transvetzuren. Maar nogmaals, het hangt allemaal af van hoeveel je eet. Binnen de eerste familie vind je oliën, vette vis, noten, avocado… terwijl de tweede familie wordt vertegenwoordigd door kaas, vleesvet, boter, room… Transvetzuren zijn vetten die zijn verhit tot zeer hoge temperaturen en zijn zeker het schadelijkst voor onze gezondheid.

Eet alles: kaas, olie, boter, noten. Verlies natuurlijk niet het plezier om ze te eten. Bovendien voel je je voller met vet voedsel en daarom eten we er van nature minder van dan van andere soorten voedsel. Als je elke dag kaas eet, eet je één of twee porties, niet een heel bord. Net als olie, meet je het niet uit een glas maar met een lepel. Dus boter op toast ’s morgens, olie om te koken en te kruiden, een paar oliezaden als tussendoortje en room op je lievelingsgerechten om het genot af te wisselen.

manger du fromage

Moet je suiker verbieden als je wilt afvallen?

Chocolade, snoep, koekjes, suiker verborgen in industrieel voedsel. Het is overal en je wilt het uit je dagelijkse routine bannen. Maar je kunt er niets aan doen: het komt net zo snel weer terug in je leven en soms in grotere hoeveelheden. Ik heb het hier niet over de suiker die van nature aanwezig is in voedingsmiddelen zoals fruit en zetmeelrijke voedingsmiddelen, maar eerder over de suiker die we toevoegen aan onze bereidingen.

Er is witte suiker, de meest gebruikte, bruine suiker, volkoren suiker en Rapadura. Er zijn ook zoetstoffen zoals agavesiroop, honing en ahornsiroop. In elk geval zijn ze allemaal hetzelfde wat betreft caloriegehalte. Maar als het op kwaliteit aankomt, is er een verschil. Sterker nog, sommige hebben een hogere zoetkracht, zoals agavesiroop. Met andere woorden, je moet minder gebruiken om hetzelfde smaakresultaat te krijgen als met geraffineerde witte suiker. Minder geraffineerde suikers (Rapadura, volkoren, enz.) leveren ook een aantal mineralen.

Zie je jezelf je hele leven je favoriete voedingsmiddelen schrappen? Natuurlijk denk je dat dit juist de tijd is om weer in balans te komen en dat als je eenmaal het figuur hebt gevonden dat je lekker vindt, af en toe een beetje suiker geen kwaad kan. Maar denk nog eens goed na. Als je een periode stopt met het eten van een voedingsmiddel dat je lekker vindt, zul je er nog meer van genieten als je er weer mee begint. Je consumptie kan stijgen om de periode dat je het hebt vermeden te compenseren. Tot slot is de beste manier om suiker te consumeren voor iedereen anders. Sommige mensen vinden het lekker om elke dag chocolade te eten, zoete koekjes als tussendoortje te nemen of elke avond een handje snoep te eten… Dit maakt deel uit van hun voedingsbalans en meer specifiek van hun emotionele behoeften.

manger des bonbons

Waarom kunnen deze gedachten schadelijk zijn voor je eetgedrag?

Zoals je je zult hebben gerealiseerd, zijn we mensen en moeten we niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest voeden door te genieten van elke keer dat we eten. Als je dieet wordt geleid door dit soort bevelen (bijvoorbeeld: ik vind koekjes lekker, ik wil ze graag als tussendoortje eten, maar ze zijn niet goed voor me), eet je ze dan met plezier?

Eet je pure chocolade omdat je het lekkerder vindt dan melkchocolade of omdat je gedachten je vertellen dat het beter is voor je figuur en je gezondheid? U moet weten dat melkchocolade en pure chocolade evenveel calorieën bevatten en dat melkchocolade van goede kwaliteit kan zijn.

Als u denkt dat u zich in deze situatie bevindt en u niet tevreden bent met uw dagelijkse voeding, vraag dan advies aan een zorgprofessional en pas vooral op voor “afslankspecialisten”. Hier zijn een paar tips om ze te herkennen.