U-vormige groenten en fruit

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit hebben een zeer interessant voedingsprofiel. Ze bevatten weinig calorieën en leveren een goede voorraad vitaminen en mineralen, voedingsstoffen die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Mensen die regelmatig groenten en fruit eten, hebben meer energie en een lager risico op ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes. Bovendien zijn deze voedingsmiddelen zeer veelzijdig en kunnen ze rauw, gekookt, in de vorm van sap en in hartige en zoete bereidingen worden gegeten. In de volgende regels nemen we je mee op ontdekkingsreis naar U-vormige groenten en fruit.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ugli

Ugli is de vrucht van Citrus reticulata x Citrus paradisi, een citrusvrucht die behoort tot de Rutaceae familie. Deze vrucht is een kruising tussen een pomelo, een grapefruit en een sinaasappel. De ugli is een enigszins ronde citrusvrucht ongeveer zo groot als een grapefruit. Hij heeft een bijzonder taaie, geelgroene, onregelmatige schil met oranje vlekken die op rijpheid wijzen. Het voordeel is echter dat de schil vrij gemakkelijk te pellen is in vergelijking met die van de meeste andere citrusvruchten.

uglis

Het lichtgele vruchtvlees is net als dat van een sinaasappel in partjes verdeeld. Uglis zijn vrij sappig en verspreiden een aangenaam zoete, aromatische geur. Qua smaak is de vrucht veel minder bitter dan een grapefruit, met een lichtzoete, sinaasappelachtige smaak. Zoals alle citrusvruchten kan de schil ook worden gebruikt om verschillende gebakjes en gerechten op smaak te brengen, waardoor ze een fris, zoet aroma krijgen.

Ugli is een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die het immuunsysteem stimuleert, ontstekingen vermindert en de collageenproductie in de huid verhoogt. De vrucht is ook rijk aan vezels, die nuttig zijn voor het stimuleren en reinigen van het spijsverteringskanaal. Ze bevatten kleine hoeveelheden calcium, kalium en foliumzuur.

Udo

Udo is een stengelgroente die oorspronkelijk uit Japan komt. Het wordt geoogst van Aralia cordata, een kruidachtige vaste plant uit de Araliaceae familie. De eetbare delen zijn de scheuten die net uit de grond komen, en tot op zekere hoogte ook de stengels en jonge scheuten. Udo was oorspronkelijk een wilde groente, maar wordt nu in veel delen van Japan gekweekt.

Udo heeft een unieke geur en een bittere smaak. Sommige mensen zijn er dol op, anderen haten het. De smaak, het aroma en de textuur hebben hem echter populair gemaakt als aperitiefgroente. In Japan wordt de eetbare stengel soms gekookt en geserveerd in misosoep. Jonge stengels worden toegevoegd aan soepen en salades.

Het moet goed worden gekookt, want de rauwe stengels zijn bedekt met een hars met dennensmaak. Voordat je udo eet, snijd je ze in dunne plakjes en kook je ze. De plakjes kunnen ook een uur in gekoeld water worden gelegd om de hars te verwijderen. De stengels kunnen net als asperges worden gekookt.

In de Koreaanse keuken worden de scheuten meestal geblancheerd, gemarineerd of gebakken gegeten. In de provincie Imsil worden ze ook gebruikt bij de bereiding van maeuntang, een pittige visstoofpot. Udo bevat chlorogeenzuur, een stof met antioxiderende eigenschappen.

De essentiële calorieën en voedingsstoffen in 100g Udo zijn als volgt:

  • Energie: 18 kilocalorieën;
  • Water: 94,4g;
  • Eiwit: 0,8g;
  • Koolhydraten: 4,3g;
  • Kalium: 220 mg;
  • Magnesium: 9 mg;
  • Fosfor: 25 mg;
  • Vitamine C: 4mg;
  • Vitamine K: 2μg.