Groenten en fruit beginnend met S

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. We gebruiken ze als voedsel, maar ook als grondstof voor cosmetica. Hier zijn de groenten en fruit die beginnen met een S.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Safou

Safou is de vrucht van de safouboom(Dacryodes edulis), een groenblijvende boom die groeit in de equatoriale regenwouden van Afrika. Aan de buitenkant is de vrucht paarsblauw van kleur, terwijl het binnenste vruchtvlees lichtgroen is. Hij heeft de vorm van een aardappel en kan tot 14 cm lang worden. Safou bevat :

  • 59% water,
  • 4% eiwit
  • 5% koolhydraten
  • 8,7% vezels
  • en 1,4% mineralen.
safou

Saffloer bevat ook koper, calcium, kalium en fosfor, lipiden, vitamine A, C en E en mineralen, waaronder .

Salak

Salak is de vrucht van Salacca zalacca, een kleine palmboom die oorspronkelijk uit Indonesië komt. Salak heeft de grootte en vorm van een vijg en het lichte vruchtvlees is verdeeld in drie delen. Tussen de schil en het vruchtvlees zit een wit laagje dat je met al het vruchtvlees moet eten zonder het te verwijderen. Het is een sappige vrucht, die door iedereen als aangenaam en lekker wordt beschouwd. Salak bevat 82 kcal per 100 g. Het vruchtvlees van salak staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen. Het heeft een sterk vermogen om de tekenen van veroudering tegen te gaan, de gewrichten gezond te houden, de celregeneratie te bevorderen en het lichaam te ontgiften.

Schorseneren

Schorseneren zijn kruidachtige planten uit de Asteraceae familie. Het eetbare deel van schorseneren is de witte wortel, die lijkt op een lange, dunne wortel. Schorseneren zijn rijk aan vitamine C, calcium en fosfor en bevatten weinig calorieën. Afhankelijk van hoe het wordt bereid, kan het ook worden geraspt, zoals wortelen, maar het kan ook worden geserveerd in een salade, gekookt of gebakken. Het is bijzonder geschikt voor diabetici en voor het reguleren van de darmtransit. Een afkooksel van de wortel heeft vochtafdrijvende eigenschappen.

Zeekraal

Zeekraal behoort tot de botanische familie Chenopodiaceae. De soort die het meest voorkomt in Europa is Salicornia europaea. Zeekraal is rijk aan water, vezels en minerale zouten en is perfect om te eten op warme zomerdagen om het lichaam te hydrateren en te voorzien van minerale zouten. Zeekraal is een eetbare, smakelijke en kostbare vetplant. Rijk aan water en vezels is de consumptie ervan nuttig voor het hydrateren van het hele lichaam en het verbeteren van de darmfunctie in geval van constipatie.

Sapodilla

De sapodilla is de vrucht van de sapodillaboom(Manilkara zapota). De vrucht is een bijna ronde bes met een diameter van 5 tot 10 cm. Het rijpe vruchtvlees is zoet en sappig en varieert in kleur van geel tot bruin tot roodbruin. De smaak is zoet en aangenaam en doet in veel opzichten denken aan een peer. Vers fruit heeft een koolhydraatgehalte variërend van 11,14 tot 20,43 gewichtsprocent. Het zetmeelgehalte is ook gematigd, over het algemeen tussen 2,98 en 6,40%. Het meeste rijpe fruit wordt vers gegeten: gewassen en gehalveerd. Het zachte, sappige vruchtvlees wordt met een lepel gegeten.

Scorsonera

Scorsonera is een wortel met een zwarte schil, zeer wit vruchtvlees en een smaak die doet denken aan oesters. Deze groente is de wortel van Scorzonera hispanica, een plant die behoort tot de Asteraceae familie. De meest voorkomende soort is schorseneer, maar er is ook witte schorseneer, die iets dunner is en een ivoorkleurige schil heeft. Deze groente bevat geen vet of cholesterol, waardoor het ideaal is voor een gezond hart- en vaatstelsel.

Groenteslang

De groenteslang is een klimmende komkommer die is aangepast aan tropische en subtropische klimaten. Hij groeit spontaan in dikke struiken aan de rand van bossen en open plekken in Zuidoost-Azië, China, India en Korea. De onrijpe vrucht heeft een bittere smaak, die verzacht wordt door hem te koken. De roodachtige pulp wordt in Afrika gebruikt als vervanger voor tomaten. De scheuten, ranken en bladeren worden als groenten gebruikt. Het is uitstekend om mee te koken, gevuld met gehakte paprika, spinazie en courgettes.

Shiso

Shiso(Perilla frutescens) is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit het Oosten komt en voornamelijk in de voedingssector wordt gebruikt. De plant lijkt erg op basilicum, zo erg zelfs dat hij in het Westen ook bekend staat als Japanse basilicum en Chinese basilicum. Shiso is ook populair als medicinale en sierplant. Shisobladeren zijn balsamico en aromatisch en kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Gebakken voegen ze een knapperige component toe aan Aziatische gerechten.

Soja

Soja(Glycine max) is een eenjarige kruidachtige plant die 80-100 cm hoog kan worden. Sojabonen bevatten grote hoeveelheden eiwitten, meervoudig onverzadigde lipiden en glucosiden, waaronder isoflavonen en saponinen. Het is rijk aan B-vitamines, ijzer en kalium. In tegenstelling tot andere peulvruchten is soja lichter verteerbaar en rijker aan eiwitten en lipiden. De heilzame werking van soja houdt verband met de aanwezigheid van fyto-oestrogenen (natuurlijke stoffen met oestrogene werking) en isoflavonen (stoffen die zeer doeltreffend zijn in de strijd tegen menopausale stoornissen).

soja

Gele noot

Geel moeras(Cyperus esculentus) is een spontane plant die eetbare knollen produceert. Hij behoort tot de botanische familie Cyperaceae. De voedingswaarde van de kleine knolletjes van de gele noot is zeer hoog. Ze hebben een aangenaam zoete smaak. Geelnoot heeft antioxiderende en antiverouderingseigenschappen. Het heeft een suikergehalte tot 25% en een hoog energiegehalte.

Sudachi

Sudachi is een citrusvrucht die oorspronkelijk uit Japan komt. Het is de vrucht van Citrus sudachi. Sudachi-limoenen zijn veel kleiner, ongeveer zo groot als een golfbal. Zoals de meeste citrusvruchten is sudachi rijk aan vitamine C. De schil en het sap bevatten ook kalium. Er zit zelfs meer citroenzuur in dan in een citroen. Sudachi-sap heeft veel culinaire toepassingen. Het kan worden gebruikt in plaats van sojasaus, limoensap of azijn.

Zwarte vlierbes

De kleine zwarte bessen van de vlierbes zijn afkomstig van Sambucus Nigra, een plant die behoort tot de Caprifoliaceae familie. Deze plant groeit in heel Europa. Als ze rijp zijn, zijn vlierbessen paarszwart van kleur. Vlierbessen worden als zeer gezond beschouwd, omdat ze heilzame stoffen bevatten zoals kalium en magnesium, en vitamine B en C. Voorzichtigheid is echter geboden: vlierbessen mogen alleen gekookt worden gegeten en alleen als ze volledig rijp zijn.

Vlierbes

De vlierbes is de vrucht van de girembellier(Phyllanthus acidus), een boom die oorspronkelijk uit Madagaskar komt en tot de botanische familie Phyllanthaceae behoort. Vlierbes is een knapperige, zoetzure eetbare vrucht. Het kan vers gegeten worden als het nog groen is, met zout of met zout en gemalen chilipeper. De vrucht wordt ook gebruikt in snoepgoed. In de traditionele geneeskunde wordt het gebruikt om psoriasis, ischias, reuma, constipatie, nierstenen, diabetes, astma, gonorroe, geheugenverlies, aambeien, enz. te behandelen.