Groenten en fruit beginnend met W, X, Y en Z

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Deze pagina geeft gedetailleerde informatie over fruit en groenten die beginnen met W, X, Y en Z, dus het was een beetje moeilijk om ze apart te behandelen. Elk type groente en fruit wordt in detail beschreven, met nuttige informatie over hoe je het moet eten. Er wordt ook uitgelegd hoe je ze moet koken. Daarnaast worden de voedingswaarden, calorieën en onderscheidende eigenschappen voor elke soort groente en fruit gegeven.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

#1 Wakame

Wakame(Undaria pinnatifida) is een eetbaar zeewier dat samen met kelp(Laminaria japonica) een belangrijke bron van voedsel is voor de wereldeconomie, vooral in Oost- en Zuidoost-Azië. Van de verschillende soorten bruin zeewier die voor directe en indirecte voedingsdoeleinden worden gebruikt, is wakame de rijkste bron van eiwitten. Het heeft een gemiddeld gehalte van 16,3 gram per hectogram product.

algue walamé

Het aminozuurprofiel en de indices voor eiwitkwaliteit zijn ook goed: wakame bevat alle essentiële aminozuren. Wakame zeewier bevat jodium en selenium, twee zeer belangrijke mineralen voor het in balans houden van de schildklier en het onderhouden van de stofwisseling. Het vitaminen- en mineralencomplex in wakame-wier is zelfs voor mensen met voedingstekorten een wondermiddel.

#2 Wasabi

Wasabi is een plant van Japanse oorsprong die tot dezelfde botanische familie behoort als radijs, mierikswortel, rucola en kool. De wortels van deze gewaardeerde en eeuwenoude plant zijn moeilijk te vinden en duur, omdat ze vrij langzaam groeien. De wortel van deze plant produceert een groene pasta met een bijzonder pittige smaak en een vrij dichte consistentie, bekend bij iedereen die de Japanse keuken minstens één keer heeft geproefd. Het wordt meestal gebruikt bij traditionele oosterse gerechten zoals sushi, sashimi en tempura. Deze groente heeft antiseptische en antioxiderende eigenschappen en een hoge concentratie vitamine C. Bovendien kan deze wortel beschouwd worden als een natuurlijk antimicrobieel middel.

Ximenia #3

Ximenia is de vrucht van Ximenia americana. Het rijpe vruchtvlees van deze West-Afrikaanse vrucht bevat 65% water, 6% proteïne, 23% lipiden en 11% oplosbare suiker. Het heeft bioactieve en antioxiderende eigenschappen. Honderd gram vruchtvlees bevat 188 mg vitamine C, 0,9 mg carotenoïden, 2,8 mg anthocyanen en 38,3 mg flavonoïden. De vrucht is vooral populair in landelijke gebieden tijdens perioden van voedselschaarste, wat overeenkomt met de vruchtperiode van de soort. De olie die gewonnen wordt uit de zaden van X. americana wordt lokaal gebruikt voor voedsel, medicijnen en cosmetica.

#4 Yacon

Yacón is een groente die oorspronkelijk uit het Andesgebergte tussen Argentinië en Colombia komt. Het is de wortel van Smallanthus sonchifolius. Het staat ook bekend als jiquimilla. Het is knapperig en dorstlessend en wordt op traditionele wijze verbouwd, in afwisseling met andere knollen. Hij smaakt als een peer, maar heeft de vorm van een wortel en een bruinachtige schil. Hoe rijper de wortel, hoe zoeter de smaak. De wortel bestaat bijna volledig uit water en oligosachariden (meestal fructose) en is een caloriearm voedingsmiddel met dezelfde eigenschappen als prebiotica. De hoeveelheid vezels en eiwitten die het bevat is ideaal voor de darm. Maar het heeft ook gunstige effecten op het immuunsysteem en cholesterol, dankzij de ontstekingsremmende werking.

#5 Yin Tsoï

Yin Tsoï of Chinese spinazie is een groente die vooral in China en Azië wordt gegeten. Het kan groen zijn met karmozijnrode accenten. De smaak lijkt erg op die van standaard spinaziesoorten. Zoals de meeste groene bladgroenten kunnen de jongere bladeren van Yin Tsoï het beste rauw worden gegeten, terwijl de grotere, oudere bladeren meestal worden gestoomd of gebakken.

Deze spinaziesoort is rijk aan nitraten, kalium en oxaalzuur. Specialisten raden daarom aan om geen grote hoeveelheden te eten als je last hebt van nieraandoeningen. Yin Tsoï is zeer geconcentreerd in ijzer, koper, koolhydraten, calcium, foliumzuur, vitamine A, B6 en vitamine C. Chinese spinazie is een bron van compleet eiwit, met een volledige set aminozuren. Om te koken, kook je de bladeren zachtjes in water of stoom je ze. Het is een ideale keuze voor salades, soepen, stoofschotels, curry’s en chips.

#6 Yuzu

Yuzu is een citrusvrucht die behoort tot de Rutaceae familie en het Citrus geslacht. De wetenschappelijke naam is Citrus reticulata var. austera. Het is een vrucht die lijkt op de citroen, maar kleiner en rijker aan zaden. Yuzu kan in grootte variëren van een grote mandarijn tot een kleine grapefruit. Yuzu is rijk aan vitamine C, polyfenolen en antioxidanten. Het is vooral gunstig bij koud weer, omdat het het immuunsysteem versterkt en een waardevol hulpmiddel is tegen verkoudheid.

yuzu

#7 Zaban

Zaban is de vrucht van Saba senegalensis, een klimplant die behoort tot de botanische familie Apocynaceae. De vrucht van Saba senegalensis is een peul met een harde gele schil. Hij bevat grote zaden die ingebed zijn in een geelachtige pulp, met een aangename zuurheid die lijkt op die van tamarinde. De smaak wordt ook wel vergeleken met die van een mango of citroen. Zaban is rijk aan vitamine B6, niacine, riboflavine, thiamine en vitamine C. De vrucht wordt ook gebruikt bij de bereiding van remedies tegen vrouwelijke steriliteit.

#8 Zatte

De zatte, de vrucht vanAnnona squamosa, komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Azië en Amerika. Een onderzoek gepubliceerd in Nature benadrukte de antioxiderende, antimicrobiële en antikanker eigenschappen. De vrucht bevat verschillende vitaminen, mineralen en klinisch actieve stoffen, waaronder:

 • kalium ;
 • ijzer
 • calcium; koper
 • koper; magnesium
 • magnesium ;
 • fosfor ;
 • zink ;
 • flavonoïden ;
 • triterpenen ;
 • looistoffen ;
 • fenolverbindingen.

Zatte is rijk aan energie. Het is een uitstekende bron van vitamine C en mangaan. Het is ook een goede bron van thiamine en vitamine B6. Het levert ook vitamine B2, B3, B5, B9, ijzer, magnesium, fosfor en kalium in goede hoeveelheden.