Tomaten: fruit of groente?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Er zijn bepaalde gespreksonderwerpen die je beter kunt vermijden als je met je vrienden aan tafel zit, als je tenminste met ze wilt opschieten. Politiek en voetbal zijn twee voorbeelden, maar er is een derde onderwerp dat net zo gevaarlijk is: is een tomaat een vrucht of een groente? Waarschijnlijk heb je nu al een antwoord in je hoofd en sta je klaar om het met enige verontwaardiging te geven. Maar de waarheid is dat het allemaal afhangt van aan wie je het vraagt. In de volgende regels geven we wat stof tot nadenken in dit debat.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is een tomaat?

Tomaten zijn de vruchten van Solanum lycopersicum, een plant die behoort tot de familie van de Solanaceae. De plant werd meegenomen door de eerste ontdekkingsreizigers en wordt pas sinds de 16e eeuw in Europa gekweekt. De tomaat vindt zijn oorsprong in de Nieuwe Wereld, meer bepaald in de regio die zich uitstrekt van het noorden van Chili tot Venezuela. Sindsdien heeft de tomaat culinaire codes opnieuw gedefinieerd, vooral in landen als Italië.

fruits de tomate
De vrucht van de tomaat is een bolvormige bes, lichtjes afgeplat aan de polen. De diameter van de vrucht varieert tussen 2,5 en 10 centimeter. De zaden worden bewaard in twee aparte kamers en alleen de rijpe vrucht is eetbaar.

De voedingseigenschappen van tomaten maken ze tot een goede bron van biotine, bètacaroteen, foliumzuur en vele andere vitamines, dus ze mogen in geen enkel dieet ontbreken.

Zijn tomaten fruit?

De term “fruit” is een oude verzamelnaam voor alle plantaardige producten die rauw gegeten kunnen worden. Deze classificatie omvat bessen (inclusief tomaten), noten, pitvruchten en exotische vruchten.

Bovendien moet fruit over het algemeen water bevatten en afkomstig zijn van meerjarige planten die elk jaar nieuwe vruchten dragen. Een ander belangrijk punt is de ontwikkeling van de vrucht. Als de vrucht zich ontwikkelt vanuit de bloem van de plant, is de classificatie van de tomaat als vrucht correct. Tomaten komen namelijk uit de gele bloemen van de plant. Bovendien zijn tomatenplanten in hun geboortestreek vaste planten. Technisch gezien wordt de tomaat als een vrucht beschouwd omdat hij zaden heeft.

Zijn tomaten groenten?

Groenten daarentegen verwijzen niet alleen naar het vruchtlichaam van een plant, maar naar alle delen die gebruikt en gegeten kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld de wortels, bladeren of de hele plant zelf. Daarnaast omvat de verzamelnaam “groenten” ook plantensoorten die elk jaar groeien en geen zoete vruchten produceren.

Aangezien tomaten erg vers zijn, maar niet zoet, vallen ze uiteraard onder de groentegroep. Maar deze classificatie is fout, want tomaten zijn in feite geen eenjarige planten en worden gevormd uit bloemen. Elke groentesoort heeft bloemen die weggroeien van de gebruikte plantendelen, wat niet het geval is bij tomaten.

Wat zeggen de wetten?

Nu komen we bij de andere kant van dit interessante debat. Is de tomaat een groente? In ieder geval in de Verenigde Staten erkennen voedingsdeskundigen de tomaat als groente. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, want in dit land is de status van de tomaat vastgelegd in de wetboeken.

In 1886 arriveerde een handelaar met de naam John Nix vanuit India in de haven van New York met een lading groenten en fruit. De douanebeambte van dat moment, Edward Hedden, eiste een belasting van 10% in toepassing van de Tariff Act van 1886, een wet die import van groenten belast. Nix, zeer beledigd, antwoordde dat de tomaat geen groente is, maar een vrucht.

De discussie moet episch zijn geweest, want het eindigde in een rechtszaak. In 1889 moest het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten ingrijpen en velde een historisch vonnis waarin het bepaalde dat de tomaat een groente was.

Classification de la tomate.
De tomaat combineert de eigenschappen van een vrucht met die van een groente. Het is daarom een fruit-groente, behalve in de Verenigde Staten, waar het bij wet een groente is.

Wat zijn tomaten eigenlijk?

Het debat over de classificatie van tomaten is vergelijkbaar met de vraag of de kip of het ei eerst komt. Biologisch gezien is de tomaat een vrucht. Historisch gezien is de tomaat meer een groente. Wettelijk gezien is de tomaat echter een groente. Botanisch gezien is de tomaat een bes en in de volksmond is de tomaat een vrucht. De moeilijkheid ligt in het feit dat de tomaat de kenmerken van beide groepen combineert.

Naast de bovengenoemde termen is er ook nog een tussengroep waar maar weinig mensen van gehoord hebben: vruchtgroenten. Vruchtgroenten zijn vruchten die, vanwege de manier waarop ze groeien en hun smaak, niet precies in een van de twee groepen kunnen worden ingedeeld. Ze worden vruchtgroenten genoemd om verwarring tussen de twee groepen te voorkomen. Naast tomaten worden ook de volgende vruchten tot de vruchtgroenten gerekend. Dit zijn: komkommers, aubergines, meloenen, paprika’s en pompoenen.